Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 11

KONYA'DA AZİZ NESİN'LİK OLAY SAYIŞTAY'A TAKILDI

AKP'li Konya Büyükşehir Belediyesi, Aziz Nesin hikâyelerine benzeyen bir uygulamaya imza attı. Belediyeye ait 112 ayrı işyeri kiraya verildi ancak bu işletmelerin ‘ruhsatsız' olduğu tespit edildi. Sayıştay'ın 2021 yılı denetim raporunda olay şöyle anlatıldı: “Belediyenin kiraya vermiş olduğu yerlerden 112 işyerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığı tespit edilmiştir. Bu işyerlerinin denetimi yapılarak belediye gelir kalemlerinden birisi olan işyeri açma izni harcına ilişkin tahakkuk ve tahsil işlemlerinin yerine getirilmesi uygun olur.”

Belediye, ihale yapmadan doğrudan temin yoluyla mal ve ürün almak için 2021 yılında 2 milyon 855 bin 161 liralık malzeme satın aldı. 32 ayrı doğrudan temin yöntemi kullanarak alınan ürünler şöyle: Yazıcı, hediyelik eşya, toner, kağıt imha cihazı, tişört, demir korkuluk, sağlık topu… Sayıştay raporunda, bu ürünlerin bir tek ihale ile alınmayıp, bölünerek doğrudan alım yoluna gidilmesi eleştirildi.

1116
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 12

4 KİŞİYE 11 YÖNETİCİ ATANDIĞI BELİRLENDİ

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi, aktif faaliyet göstermeyen Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş.'ye 11 yönetim kurulu üyesi atayarak, bu kişilere 2017'den beri huzur hakkı dahil toplam 2 milyon 324 bin lira ücret ödedi. Sayıştay, Egeşehir'in personel sayısının 4'e düştüğünü ancak 2022 itibariyle riskli yapı tespiti ve imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt çalışmalarına yönelik laboratuvar kurduğunu, bu çerçevede personel sayısı 21'e çıkarılarak şirketin tekrar aktif hale getirilmeye çalışıldığını saptadı. Sayıştay, ‘1 kişiden bile oluşabilecek yönetim kurulu için 11 üyenin' görevlendirilmesini eleştirerek, kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmadığı uyarısı yaptı.

1216
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 13

AKP'Lİ BELEDİYEDEN HEDİYE ALTIN VE İPEK!

AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanı'nın Tasarruf Genelgesi'ni umursamadı. Sosyal etkinlikler için 83 bin 175 liralık altın, 57 bin liralık Türk kahvesi fincan seti, 91 bin 850 liralık Türk kahvesi satın aldı. Başkan'ın konuklarına alınan, ipek kumaş baskılı tabloya 117 bin 900, 1200 adet saate ise 48 bin lira ödendi. Sayıştay raporunda, hediye dağıtımı eleştirildi, genelgeye aykırı yapılan organizasyonlar sıralandı. Bursa Festivali, Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali, Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali (3. 997.200 TL), Fotoğraf Festivali (1.184.755 TL), Makedonya ve Kosova Sünnet Şöleni (240.000TL) de bu organizasyonlar arasında yer aldı.

1316
Hangi belediye, hangi usulsüzlüğü yaptı? Sayıştay denetçileri tek tek raporladı… - Sayfa 14

TEMİZLİK İÇİN ALINDI YÖNETİCİLERE VERİLDİ…

AKP'li Malatya Büyükşehir Belediyesi'nde özel kalem müdürlüğü kadrosuna yapılan atamaların ‘memuriyete sınavsız giriş' yöntemi olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'nca ‘vektörlerle mücadele ve temizlik işleri' adı altında 30 adet binek araç talep edildi. Sayıştay, ihaleyle kiralanan binek araçların temizlik ve zararlı canlılarla mücadele kapsamında gerçekleştirilecek iş ile hiçbir bağlantısının olmadığını, araçların belediyenin yönetici kadrolarına dağıtıldığını tespit etti. Raporda, belediye tarafından gerçekleştirilen 11 milyon 326 bin liralık ‘Eski Yimpaş Binası 1. Etap Tadilat ve Güçlendirme Yapım İşi' ve 29 milyon 980 bin liralık ‘Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi Yapım İşi' ihalelerinin, öngörülen şartlar oluşmadığı halde pazarlık usulü ile ihale edildiği de belirlendi. ‘Hayır Çarşısı' olarak güçlendirileceği belirtilen taşınmazın, farklı bir ihaleye konu edilerek alışveriş merkezi ve otel inşaatına dönüştürüldüğü de tespit edildi.

1416