17 Mayıs 2016 15:47 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:53

Hacettepe'den Nobel ödüllü Sancar'a onur nişanı

- Prof. Dr. Sancar:"Nobel ödülü hayatımı çok değiştirdi. Gerçekten Türkiye'nin her kesiminden büyük ilgi oldu. Bundan büyük memnuniyet duydum"- "Tüm Türk dünyasından büyük ilgi var. İnşallah görevimizi yaparız, onlara önderlik ederiz, onlar bize bakıyor"

ANKARA (AA) - Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, ödülünün hayatını çok değiştirdiğini ifade ederek, "Gerçekten Türkiye'nin her kesiminden büyük ilgi oldu. Bundan büyük memnuniyet duydum. Tüm Türk dünyasından büyük ilgi var. İnşallah görevimizi yaparız, onlara önderlik ederiz, onlar bize bakıyor." dedi.

Türk bilim adamının Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi binası önündeki büstünün açılışının ardından Hacettepe Kültür Merkezi'nde Sancar'a onur nişanı takdim töreni yapıldı.

Aziz Sancar, törendeki konuşmasında, Nobel getiren çalışmaları ile Nobel ödül töreni ve sonrasında yaşadıklarını anlattı.

Prof. Dr. Sancar, ABD'de görev yaptığı üniversiteye gitmek isteyen bir lise son sınıf öğrencisinin, DNA onarımı üzerine çalıştığını öğrendiğinde sorduğu "Hocam sadece bu kadar mı?" sorusuna, "Ben bu şekli yaratmak için hayatımın 45 yılını verdim. Eğer bilim insanı olmak istiyorsan, bu böyle olur. İyi düşün" sözleriyle yanıt verdiğini aktardı.

Sancar'ın bu sözleri, salondakileri güldürdü.

Aziz Sancar, Nobel ödülünü kazandığının açıklanmasının ardından dünyanın dört bir tarafından Türk dünyasının büyük ilgisiyle karşılaştığını ve bundan çok duygulandığını söyledi.

Nobel töreninde yapacağı konuşmaya hazırlanırken uykusuz kaldığını ve çok yorulduğunu dile getiren Sancar, töreni beklerken salonda uyuyakaldığını anlattı.

Konuşma öncesinde çok heyecanlandığını, ancak konuşmasına başladığında heyecanının kalmadığını dile getiren Prof. Dr. Sancar, kendisine 30 dakika süre tanınmasına rağmen 50 dakikalık bir konuşma yaptığını ifade etti.

Bunun "hayatının en güzel dersi ve en güzel anı" olduğunu ifade eden Sancar, Nobel konuşmasında Türk milletini en iyi şekilde temsil etmenin gururunu yaşadığını aktardı.

Törendeki fotoğraflarını katılımcılarla paylaşan Aziz Sancar, bir fotoğrafında kızgın göründüğünü, ancak madalyayı almaya giderken takılıp düşmekten korktuğu için öyle bir izlenim verdiğini dile getirdi.

Nobel ödülünün hayatını çok değiştirdiğini belirten Sancar, "Gerçekten Türkiye'nin her kesiminden büyük ilgi oldu. Bundan büyük memnuniyet duydum. Çok milliyetçiyim ben. Kazaklar peşimi bırakmıyor, 'seni ülkeye götürelim' diyorlar. Tüm Türk dünyasından büyük ilgi var. İnşallah görevimizi yaparız, onlara önderlik ederiz." diye konuştu.

Nobel aldıktan sonra başka bir önemli çalışması için laboratuvarına dönmek istediğini anlatan Prof. Dr. Sancar, bir gazetenin bunun haberini, "Sancar'ın yeni bombası" başlığıyla aktardığını hatırlatarak, "Biz bomba yapmıyoruz, araştırma yapıyoruz." şeklinde konuştu.

İsveç'teyken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan davet aldığını hatırlatan Aziz Sancar, "Ona çok minnettarım, iyi ki davet etti. Çünkü buradaki ilgiyi, sevinci kendi gözümle gördüm. Milletimiz beni takdir etti, ben de çok mesut oldum. Eşim ve manevi kızımla geldik, Anıtkabir'i ziyaret ettik. Nobel madalyası Anıtkabir'e teslim edilecek. Nobel'i Cumhuriyet sayesinde, Atatürk sayesinde kazandım." ifadelerini kullandı.

- İlk onur nişanı Sancar'a

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen de törendeki konuşmasında, üniversitenin bilim alanında evrensel soruların çözümüne katkı yapan uluslararası ödüllere sahip bilim insanlarına onur nişanı verilmesi konusunda karar aldığını bildirdi.

Bu ödülü alan bilim insanının aynı zamanda üniversitede öğrenci ve genç araştırmacılarla birlikte çalışarak eğitim almalarını sağlayacağını anlatan Özen, "Ödül alan bilim insanının görev yaptığı kurum ya da kuruluşa en az 6 ay olmak üzere belirli süreyle görevlendirilecekler. Gerekli olan kaynak için onur nişanı fonu oluşturuldu. Bu ayrıcalıklı eğitimden yararlanacak Hacettepeli gençlerimiz, onur nişanı fonu değerlendirme jürisi tarafından değerlendirilecek. Ayrıca ödülü alan bilim insanının üniversitemizde bilim ve eğitim etkinliklerinde bulunması için fırsatlar yaratılacak ve tüm olanaklar kendisine tahsis edilecek." dedi.

Prof. Dr. Özen, Sancar'a, "Siz 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü aldınız. Siz DNA tamir mekanizmalarında evrensel bilime çok önemli katkılarda bulundunuz. Siz bu ödülü alan ilk Türk doktoru oldunuz. Nobel alan ilk Türk değilsiniz ama Nobel ile birlikte ülkemizi yücelten ilk Türk bilim insanısınız. Sizi bu zirveye taşıyan en önemli etkenin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ilkeleri olduğunu ifade ediyorsunuz. Türk gençliği için eşi bulunmaz bir rol modelsiniz." diye seslendi.

Haluk Özen, daha sonra Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nun 11 Mayıs 2016'da aldığı kararla Hacettepe Üniversitesinin ilk onur nişanının Aziz Sancar'a takdim edilmesine oy birliğiyle karar verdiğini bildirdi.

Rektör Özen, daha sonra Sancar'a cübbe giydirdi ve onur nişanını takdim etti.

Fakültelerini dereceyle bitiren Hacettepe Üniversitesi mezunlarıyla öğle yemeğinde bir araya gelen Prof. Dr. Aziz Sancar, Beytepe Yerleşkesi'nde Kimya Bölümü ve Kimya Mühendisliği Bölümü doktora programı öğrencileriyle de buluşacak.