28 Şub 2011 17:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:05

HABER-SEN'DEN HAŞİM KILIÇ'A MEKTUP!

Haber-Sen, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a ve Mahkeme üyelerine gönderdiği mektupta sert bir ifade ile sordu...

KESK'e bağlı Haber-Sen, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a ve Mahkeme üyelerine birer mektup göndererek, "'Yüksek yargı bugüne dek uyumaktan başka bir şey yapmadı' diyen Haşim Kılıç, TRT yasasını hangi gerekçe ile 2.5 yıldır gündeme almadığını açıklamalıdır" dedi. Sendika mektubunda TRT yasasının 2008 yılında değiştirilen maddelerinden ikisinin iptali için ana muhalefet partisinin yaptığı başvurunun 2.5 yıldır sonuçlandırılmadığını belirtti.

Haber-Sen, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın TRT yasasının görüşülmesini 2.5 yıldır engellediğini savunarak, "TRT emekçileri, iki buçuk yıldır gaspedilen haklarının iadesini, hukuka ve anayasaya aykırı uygulamaların sona erdirilmesini bekliyor. TRT emekçilerinin Yüce Mahkemenin başkanını ve üyelerini etkilemek için kullanacakları kamusal olanaklar yok. TRT emekçileri hukuka inanıyor ve adalet istiyorlar" dedi.

Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu'nun imzasıyla Anayasa Başkanı ve üyelerine gönderilen açık mektupta, "TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin 2008 yılında kadrolaşmanın önünü açmak ve kamu hizmeti yayıncısı TRT'yi, "yürütme'nin propaganda aracına dönüştürmek için bir yasa değişikliği hazırladı. Hükümet bunu TBMM'ye sundu ve değişiklik yasalaştı. Ve bu değişiklikle; TRT'nin yönetimi tamamen Bakanlar Kurulu'nun kontrolüne girdi. Anayasanın 133. maddesinde ve 2954 sayılı yasanın 1. maddesinde açıkça belirtilen TRT'nin özerk ve tarafsız olduğu hükmü ortadan kaldırıldı. 5767 sayılı yasa ile TRT'deki yöneticilerin büyük bir bölümü, yayın denetleme kurulu üyeleri ve uzmanların çoğunluğu, maaşları dondurularak, "Araştırmacı' kadrosuna atandı" dedi.

CHP'nin bu iki değişikliğin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia ederek 2008 yılında Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu belirten Haber-Sen, "Sayın Haşim Kılıç, "Yargının kapısında hak isteyeni haklamak hiç kimsenin hakkı olamaz' demiş olsa da, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve yönetim kurulu üyeleri, yargının kapısında hak isteyeni "haklamak' için yetkilerini kötüye kullanıyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Haşim Kılıç, sizden, altına imza attığımız sözlerinizle uyumlu davranmanızı ve dosyayı bir an önce gündeme almanızı; Yüce Mahkemenin değerli üyeleri, sizlerden, sorumluluğunuzu yerine getirmenizi arz ediyoruz" dedi.