Gündem
05 Nis 2011 16:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:12

HABER-SEN TRT DAVASINI AHİM'E TAŞIYOR!

Haber-Sen, Anayasa Mahkemesinin, TRT Kanununda değişiklik yapılmasına Dair Kanunun bazı hükümlerinin iptal istemini reddettiğini, bu nedenle konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyacaklarını bildirdi.

Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in ''kadrolaşmanın önünü açmak ve kamu hizmeti yayıncısı TRT'yi yürütmenin propaganda aracına dönüştürmek için'' 2008 yılında bir yasa değişikliği hazırladığı savunuldu.

Açıklamada, bu değişikliğin yasalaşmasıyla beraber TRT yönetiminin tamamen Bakanlar Kurulunun kontrolüne girdiği, TRT'deki yöneticilerin büyük bölümünün, Denetleme Kurulu, üyeleri ve uzmanların çoğunluğunun da maaşlarının dondurularak ''araştırmacı'' kadrosuna atandığı ifade edildi.

Anayasa Mahkemesinin 30 Mart'ta, kanunun ilgili maddelerinin iptal istemini reddettiği anımsatılan kararda, bu kararla ''kazanılmış hakların gasp edilmesinin'' Anayasal bir dayanağa kavuştuğu, TRT'nin özerklik ve tarafsızlığına temel oluşturan Anayasa'nın 133. maddesinin de bir hükmünün kalmadığı öne sürüldü.

Açıklamada şöyle denildi:

''28 Şubat 2011'de Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerine bir mektup göndererek, 'geciken adalet adalet olmaz' demiştik. Geç kalan kararın adaletsiz olduğunu bir kez daha gördük. Aynı mektupta Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın çeşitli dönemlerde yaptığı, hukukun üstünlüğüne ve adalete ilişkin konuşmalarından da alıntılar yapmıştık.

Bu karar, sözü kalıcı kılanın eylem olduğunu, sözün uçup gittiğini bir kez daha ortaya koydu. Adalete ve hukuka olan inancın zayıfladığı, güvenin kalmadığı toplumlarda neler yaşandığını tarih kaydetti. Anayasa Mahkemesinin bu kararı, toplumla adalet ve hukuk arasında örülen duvara bir tuğla daha koydu. Biz haklarımızı korumak için hukukun olanak tanıdığı her yolu denemeye devam edeceğiz. Bu hak gasbını AİHM'e taşıyacağız.''

CHP DAVA AÇMIŞTI

Anayasa Mahkemesi, 5767 sayılı TRT Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle CHP'nin açtığı davayı 30 Mart'ta yaptığı gündem toplantısında reddetmişti.

Kanun'un, iptali istenen 3. maddesiyle TRT Yönetim Kurulu üyelerinin atanma yöntemleri yeniden düzenleniyor, 6 yönetim kurulu üyesinden ikisinin, doğrudan genel müdürün atadığı genel müdür yardımcıları arasından seçilmesi kuralı getiriliyor.

Kanunun iptali istenen 9. maddesinin ilgili hükmünde ise yeni teşkilat düzenlemeleri nedeniyle görevleri sona erdirilenlerin ''Araştırmacı'' unvanlı kadrolara atamaları düzenleniyor.
ETİKETLER
#TRT #dava #ahim