Polemik & Kulis
27 Şub 2007 16:26 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

HABER BÜLTENLERİNİN HAREMÜ'Ş ŞERİF KAVGASI!..HAREMÜ'Ş ŞERİF'TE KAZI HABERİNİ İLK HANGİ KANAL VERDİ?...KANAL D Mİ,KANAL 7 Mİ?..

Dün akşam Kanal D Ana Haber bülteninde Haremü'ş Şerif yakınlarında yapılan kazı çalışmalarını görüntüleyen ilk televizyon kanalının Kanal D olduğu duyuruldu.Ancak son günlerde rating patlaması yapan Kanal 7'den buna itiraz geldi.

Az sonra değil bir hafta önce

Dün akşam Kanal D Ana Haber´i izleyenler, bültenin başından itibaren Haremü´ş Şerif´te yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili bir haberin tanıtımını gördüler. "Az sonra" diyerek verilen tanıtımlarda Kanal D Haber´in Haremü´ş Şerif yakınlarında yapılan kazı çalışmalarını görüntüleyen ilk televizyon kanalı olduğu büyük bir gazetecilik başarısı olarak duyuruldu.

Evet, bu bir gazetecilik başarısıydı ama bu başarı Mehmet Ali Birand yönetimindeki Kanal D Haber´e değil, Nazmiye Yılmaz yönetimindeki Kanal 7 Haber´e aitti. Çünkü Kanal 7 Haber bundan bir hafta önce söz konusu kazı çalışmalarını ilk görüntüleyen ekip olmuştu.

Kanal 7 Haber Saati´nin muhabir kökenli sunucusu Erhan Çelik Kudüs´e giderek kazı alanına girmiş ve kaydettiği görüntüleri geçen hafta tüm Türkiye´ye izletmişti.

Bu başarılı yayının üzerinden koca bir hafta geçtikten sonra Kanal D Ana Haber´in "Televizyonlarda ilk kez" diyerek, üstelik büyük tanıtımlarla yayınladığı Haremü´ş Şerif´teki kazı çalışmaları söylenildiği gibi gazetecilik başarısı değil, Birand için ikinci bir hezimet oldu.

Mehmet Ali Birand haber reytinglerinin ardından bu kez iddialı bir haberde yine Kanal 7 Haber´in gerisine düşmüş oldu.

Üstelik Kanal D´nin haberinde kazılara ilişkin ne Filistin ne de İsrail tarafından tek bir görüş alınmamış, yalnız kazı alanında bulunan İsrailli arkeologlarla röportajlar yapılmıştı.

Oysa Erhan Çelik´in haberinde Filistin adına Haremü´ş Şerif´in sorumlusu olan İslam Vakfı Başkanı, İsrail adına ise parlamentonun kazı çalışmalarından sorumlu üyesinin görüşlerine yer verilmişti.

Yine Kanal D´nin yayınladığı haberde kazı alanında bulunan Osmanlı dönemine ait kalıntılar görülmedi, ekrana getirilmedi.

Haber Saati´nin yayınladığı haberde ise İsrail´in kazı heyetine başkanlık eden arkeologu bizzat kendi ağzıyla kazılarda bulunan son kalıntıların Osmanlı dönemine ait olduğunu söylemiş ve bunları tek tek göstermişti.

haber7.com