09 Mayıs 2008 10:25 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:05

GÜNERİ CİVAOĞLU AHMET HAKAN'A NE SORDU?... HAKAN SORU KARŞISINDA NEDEN ŞOK OLDU?... YA SORUNUN CEVABI NEYDİ?...

GEÇEN akşam Hürriyet´in 60. yılı nedeniyle düzenlenen tören için Suada´ya girdiğimde Güneri Cıvaoğlu, içtenlikli bir ilgiyle "Ben de seni bekliyordum... Sana bir şey soracağım" dedi...

Frak alerjisi


GEÇEN akşam Hürriyet´in 60. yılı nedeniyle düzenlenen tören için Suada´ya girdiğimde Güneri Cıvaoğlu, içtenlikli bir ilgiyle "Ben de seni bekliyordum... Sana bir şey soracağım" dedi...


Sorusu şuydu:

"AKP´liler frak, smokin gibi giysilere sıcak bakmıyorlar... Giymemek için bin dereden su getiriyorlar... İngiltere Kraliçesi onuruna verilecek yemekte de giymeyeceklerini sanıyorum... Bunun özel bir nedeni var mı?"

Birden ne yanıt vereceğimi bilemedim...

"Galiba frak tarzı giysileri ´Frenk giysisi´ olarak görüyorlar" falan diye bir şeyler geveledim...

Güneri Bey haklı olarak "Ama kravat takmakta bir sakınca görmüyorlar" diye itiraz etti...

Haklıydı... Gürültü, kalabalık, araya giren eş dost falan... Güneri Bey ile sohbetimiz yarım kaldı ve ben de daha tutarlı başka gerekçeler ileri süremedim...

* * *

Eve gittiğimde şu meşhur "frak alerjisi"nin nedenleri üzerinde biraz kafa yordum...

Sonuçta beş maddelik bir gerekçeler demeti hazırladım...

Güneri Bey´in şahsında bütün merak edenler için takdim ediyorum:

BİR: İskilipli Atıf Hoca´nın "Frenk Mukallitliği ve Şapka" adlı risalesini okuyarak yetişmiş olmanın getirdiği bir "şapka alerjisi" vardır İslami kesimden gelen siyasetçilerde... Sanırım frak, smokin gibi giysileri, tıpkı "şapka" gibi "ağır Frenk mukallitliği" kapsamında değerlendiriyorlar.

İKİ: Yıllarca smokin, frak gibi giysilere meraklı kişilerle dalga geçtiler... Şimdi bazı iddialarından vazgeçmiş olsalar da mahallenin hálá eskilerde kalmışları tarafından sarakaya alınmaktan çekiniyorlar.

ÜÇ: Bu tür kıyafetlerin içinde hem kendilerine hem de yerli değerlere yabancılaşacaklarını sanıyorlar.

DÖRT: İslam´da "batıla benzememek" diye bir anlayış vardır... Smokin ve frakın yaygınlaşmamış giysiler olması nedeniyle "batıla benzemek" ya da "batıla özenmek" gibi bir sorun doğuracağını düşünüyorlar.

BEŞ: Hayatlarının hiçbir döneminde frak, smokin türü kıyafetleri giymelerini gerektiren bir davete katılmak durumunda kalmamışlar... Direnmeleri biraz da bu acemilikten kaynaklanıyor.


AHMET HAKAN HÜRRİYET