Gündem
19 Nis 2009 01:17 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:39

GREVDEKİ SABAH-ATV İŞÇİLERİ 9.KEZ YÜRÜDÜ!..GREVCİLER SABAH VE TARAF YÖNETİCİLERİNE NE VERMEYİ DÜŞÜNÜYOR?

Grevdeki Sabah-ATV işçileri, cumartesi yürüyüşlerinin dokuzuncusunu gerçekleştirdi. Grevciler, 10 Nisan´da dağıtılan Metin Göktepe Ödülleri´yle ilgili haberi sansürleyen Sabah ve Taraf'ı sert bir dille eleştirdi.

Taksim Meydanı´ndaki tramvay durağında buluşup Galatasaray´a kadar yürüyen gazeteciler, İstiklal Caddesi boyunca, hazırladıkları grev bültenini dağıttılar. Grevciler, 10 Nisan´da dağıtılan Metin Göktepe Ödülleri´yle ilgili haberi sansürleyen iki gazeteyi sert bir dille eleştirdi. Sabah-ATV grevcileri, "Sabah ve Taraf´ın sansürle imtihanı" manşetiyle çıkardıkları bültenin dokuzuncu sayısında şöyle dedi: "Belki de şair Sunay Akın´ın, geçen haftaki ziyareti sırasında bize armağan ettiği `her türlü koşul altında yazan kalem´i Sabah ve Taraf gazetelerinin yöneticilerine vermeliyiz. Belki o zaman grevle ilgili haberleri yazarlar."
İşte bülten ve bültende yer alan metnin tamamı:
Sabah ve Taraf´ın sansürle imtihanı!
Sabah gazetesi, Metin Göktepe Ödülleri´nin dağıtıldığı haberini `budayarak´ verdi. Gazete, ödül alanları sıralarken Turkuvaz Medya grevcilerinin Dayanışma Ödülü´ne layık görüldüğünü yazmadı. Köşe yazarı Umur Talu´nun Onur Ödülü aldığını belirten Sabah, Talu´nun bu ödülü alma nedenini habere konu etmedi. Oysa Talu, bu ödülü, "yazı yazdığı grupta gerçekleşen grevi köşesine taşıdığı ve toplumun çeşitli kesimlerinin sorunlarına köşesinde yer verme duyarlılığı gösterdiği" için almıştı. Grevi itinayla görmezden gelen bir diğer gazete ise Taraf´tı. Türkiye´de düşünce ve ifade özgürlüğünün önderliğini üstlenen Taraf gazetesinin ödül haberine uyguladığı sansür, basın tarihine geçecek cinsten. Taraf´a göre, Metin Göktepe Ödülleri alanlar arasında Turkuvaz grevcileri ve Umur Talu yok!

Sabah´ın grev sansürüne Taraf gazetesi de arka çıktı!
Kapısının önündeki grevi iki aydır görmezden gelen Sabah gazetesinin, o kapıda bekleyen grevcilere verilen ödülü de yok saymasının bizim için artık `haber değeri´ yok doğrusu. Tabii, kendi yazarı Umur Talu´ya `bu grevi gördüğü´ için Onur Ödülü verildiğini yazmamasının da... Ama Taraf gazetesinin Metin Göktepe Ödülleri´nin dağıtıldığına dair haberi sansürleyerek vermesi bizi şaşırttı. Çünkü Taraf gazetesi, üstlendiği misyon gereği, Türkiye´de konuşulamayan hiçbir şey kalmaması gerektiğini savunuyor. Türkiye´de düşünce ve ifade özgürlüğünün önderliğini üstlenen ve yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren şeffaflıktan yana bir tavır sergileyen Taraf´ın bu tutumunun nedenini merak ediyoruz. Uzun uzadıya ödül alanların isimleri, ödül alma gerekçeleriyle sıralanırken Turkuvaz grevcileri ile Umur Talu´nun esamesinin okunmamasına bir anlam veremiyoruz. Bu noktada geçen hafta açıklanan Dünya Ekonomik Forumu´nun Küresel Bilgi Teknolojisi Raporu´nu hatırlıyoruz ister istemez. 2008-2009 yıllarında, Türkiye´nin basın özgürlüğü alanında 134 ülke içinde 106. sırada yer almasının aslında `iyi bir derece´ olduğunu bile düşünüyoruz. Belki de şair Sunay Akın´ın, geçen haftaki ziyareti sırasında bize armağan ettiği `her şart altında yazan´ kalemi, Sabah ve Taraf gazetelerine vermeliyiz. Belki o zaman grevle ilgili haberleri yazarlar.