10 Eki 2010 14:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:42

GOOGLE HAZRETLERİNİN TAHTI SALLANIYOR MU?

Google'ın bulamadığını kim bulacak? Günde 5 milyar kelimenin döndüğü arama motorları artık anlam arayacak

1990'lı yılların başlarında ABD'deki üniversite kütüphanelerinde bulunan kaynakları taramak için oluşturulan ilk arama motorları ve ardından 1995'te gelen internetin ilk yaygın dijital indeksi olan ve çoğumuza ilk arama motoru deneyimini yaşatan Altavista'dan günümüze çok şey değişti.

Milyarlarca insanın internete açılış kapısı olan arama motorlarında her gün ortalama 5 milyardan fazla kelime aranır hale geldi. Bu aramaların yüzde 67'si Google'da yapılırken, 15 yıllık geçmişiyle Yahoo, geçen yıl Bing ile yenilenen Microsoft ve arkasına Çince'nin gücünü alan Baidu'nun toplam aramalardaki payı yüzde 20'yi ancak buluyor.

"Hayatın anlamı nedir?" sorusuna henüz kelime değil anlam aramaya odaklanan semantik arama motorları da cevap veremiyor ama belki aralarından yeni bir "Google" çıkabilir.

DUCKDUCKGO
Bu alternatif arama motoru, 2008 yılı sonunda açıldı ve şu anda aylık 200 binlik ziyaretçi sayısını geçti. Birden fazla anlamı olan kelimelerde, kullanıcıya sorduğu soruya göre arama sonuçlarını gösteren site, Bang seçeneği ile aranan kelimenin önüne (!) işareti konulursa kullanıcıyı direkt o siteye yönlendiriyor.

Artılar
Kişisel ayarlar kaydedilebiliyor. Youtube, Facebook, Twitter ve Amazon için arama yapabiliyor.

Eksiler
Bang! seçeneği kullanışlı ama Türkçe sitelerde henüz çalışmıyor. Arama sonuçlarını sunma hızı yavaş.

ETİKETLER
#google #duckduckgo