Goldman Sachs’ten dikkat çeken TL raporu! Müşterilerine not olarak gönderdi…
Son dönemde Türkiye'ye artan ilgisiyle dikkat çeken ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, "Politika faizindeki hızlı normalleşme Türk Lirası'nda kazancın geri döndüğüne işaret ediyor" dedi.
Goldman Sachs'a göre, Türkiye'nin politika faizindeki hızlı normalleşmenin Türk Lirası'nda kazancın geri döndüğüne işaret ediyor. Banka, müşterilerine "Türkiye (Türk lirası) oyuna geri döndü" başlıklı bir not gönderdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasına ilişkin bulunduğu değerlendirmelerle dikkat çeken raporda uzun süren alışılmışın dışında politika, artan dengesizlikler ve azalan yatırımcı ilgisinin ardından, Türkiye'nin faiz normalleşmesine doğru hızlandırılmış yolu, politika faizini yüzde 30'a çıkaran bir başka büyük artışla geçen hafta da devam ettiği kaydedildi.
Goldman Sachs, "Merkez Bankası'nın sözlü yönlendirmesinde, parasal sıkılaştırmanın daha da güçlendirileceği belirtilirken, yerli piyasa katılımcılarının kur korumalı mevduatlardan TL mevduatlara geçişinin teşvik edileceğine odaklanıldı." denildi.
Raporda şu ifadeler yer aldı:
"İleriye dönük yönlendirmede, parasal sıkılaştırmanın daha da güçlendirileceği ve yerel piyasa katılımcılarının döviz korumalı mevduatlardan TL mevduatlara geçişini teşvik etmeye odaklanıldığı belirtildi. Politika faizlerindeki son artış, mevduat faizlerinin daha da artacağına işaret ederken, uygulama riskleri açık bir şekilde devam etmekle birlikte, pozitif bir reel faiz stratejisinin yakın zamanda dile getirilmesi ve desteklenmesi - önceki yılların tam aksine - vadeli fiyatlamaya yansıyan döviz değer kaybını tekrar yenmenin mümkün olabileceğini ve Lira taşıma ticaretinin geri döndüğünü işaret ediyor.
... ucuz kredi hedge'leri ile eşleştirildi. Bu arada, Türkiye kredi spreadleri daha geleneksel para politikasına dönüşü daha da hızlı fiyatladı.
Türkiye USD tahvil spreadleri yıllar sonra ilk kez EMBI Global Diversified gösterge endeksinden önemli ölçüde daha dar ve hem nakit hem de CDS eğrileri dikleşti. Tahminlerimize göre, Türkiye'nin ABD Doları tahvil spreadleri giderek daha fazla kendine özgü gelişmelere göre işlem görmektedir ve şu anda büyük ölçüde kurumsal kalitede bir iyileşmeyi ve enflasyon beklentilerinin ~%10 veya altına dönmesini fiyatlamaktadır. Bu durum, dövizin aksine, Türkiye kredisinin halihazırda daha olumlu bir makroekonomik sonucu fiyatladığını ve döviz uzun pozisyonlarına karşı ucuz bir hedge olduğunu göstermektedir. Sadece uzun vadeli kredi yatırımcısı için, Türkiye kredisine ağırlık vermek daha az cazip bir risk / ödül sunuyor, çünkü mevcut fiyatlama politika momentumunun aniden değişmesi durumunda çok az yukarı veya aşağı yönlü koruma sağlıyor. Ayrıca, Türkiye'nin teknik özelliklerinin önümüzdeki yıllarda yeni ihraçlarla yenilenmesi gerekecek yüksek vade profili nedeniyle zorlanacağını belirtmek gerekir.
Türk Bankası hisse senetleri - Dövizin 'türev' ticareti. Yılbaşından bugüne Türk hisse senetleri kayda değer bir yükseliş (+%50) göstererek dünya genelinde en güçlü hisse senedi getirilerinden birini sunmuştur. Ancak, Türk Lirası'nın %46 değer kaybettiği göz önüne alındığında, bu kazançların çoğu döviz geçişine dayanmaktadır, bu da Türk hisse senetlerinin USD getirisinin yılbaşından bugüne yaklaşık %3 olduğu anlamına gelmektedir (EM ex-China'nın %6'lık kazancının altında performans göstermiştir). MSCI Türkiye'nin düşük nominal değerlemeleri (5,8x F/K) göz önüne alındığında, daha fazla makro yeniden değerleme, hisse senetleri için ileriye dönük potansiyel bir yükseliş sinyali sağlayabilir; ancak, ihracatçılar (endekste %30,6'lık büyük bir ağırlığa sahip) para biriminin buradan istikrar kazanması durumunda muhtemelen düşük performans gösterecektir. Bunun yerine, Türk hisse senetlerinde yükseliş açısı arayan yatırımcıların şunları yapması gerektiğini düşünüyoruz: Anlamlı bir şekilde daha iyi performans göstermesi muhtemel olan Bankaları göz önünde bulundurun."