13 Ağu 2014 09:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:33

Gençler RTÜK'e en çok hangi diziyi şikayet etti?

Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna geçen yıl en çok dramatik dizilerle ilgili şikayetler yapıldı.

Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) geçen yıl en çok dramatik dizilerle ilgili şikayetler yapıldı.

Dizilerle ilgili şikayette bulunanların yüzde 56'sını, "10-25" yaş aralığındaki gençler oluştururken, bu yapımlardan en fazla (yüzde 79) erkekler rahatsız oldu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, RTÜK Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanlığı geçen yıl kuruma ulaşan şikayetlerin yoğunlaştığı program türlerini, cinsiyet ve yaş gruplarına göre bildirim dağılımını, en çok hangi konularda şikayet geldiğini araştırdı.

Buna göre, 2013 yılında RTÜK İletişim Merkezi, web sayfası üzerindeki e-form ve e-posta aracılığıyla kuruma 118 bin 416 bildirim gelirken, bazı vatandaşların yaptığı birden fazla bildirimle bu sayı 202 bin 224'e ulaştı. Sadece dramatik diziler hakkında 51 bin 285 (yüzde 43) şikayette bulunuldu.

En çok erkek izleyici şikayet etti

Vatandaşın en çok şikayet ettiği program türü "dramatik diziler" olurken, bu dizilerin en çok (yüzde 79) erkek izleyicileri rahatsız ettiği görüldü.

Dramatik dizileri şikayet edenlerin yüzde 56'sını "10-25 yaş" arasındaki gençler oluşturdu.

En çok şikayet alan üç diziden ikisinin, "gençlere yönelik" olduğu söylenen ve lise dönemini kapsayan diziler olması dikkat çekti.

Bu arada, bir dizide, bir spor kulübüne ait bayrağın çöp kutusuna atılmasının da gençlerden büyük tepki aldığı fark edildi.

Dramatik diziler program türüne gelen bildirimlerin yüzde 38'i "kişilik haklarını ihlal ve iftira-hakaret" gerekçesiyle, yüzde 29'u "program kaldırılsın" talebiyle ve yüzde 10'u "çocuk ve gençlerin gelişimini olumsuz etkileyebilecek yayın" olduğu iddiasıyla yapıldı.

En çok şikayet alan üç dizi

Lise öğrenimi gören öğrencilerin okulda yaşadığı olayları kurgulayan "Bizim Okul" ve "Pis Yedili" adlı diziler, bu program türü hakkında kaydedilen "eğitime aykırı ve zararlı yayın" kriterine ilişkin şikayetlerin yüzde 96'sını aldı.

Diziler hakkında "çocuk ve gençlerin gelişimini olumsuz etkileyebilecek yayın" kriterine dönük olarak yapılan bildirimlerin yüzde 78'i de bu iki diziye ilişkin gerçekleşti. Öğrenci davranışlarının gerçeği yansıtmadığı, öğretmenlerin aciz gösterildiği vurgusundan dolayı, "kişilik haklarını ihlal ve iftira-hakaret" konulu kritere ilişkin şikayetler, bu iki dizi için yüzde yüzde 19 seviyesine ulaştı.