Televizyon
02 Eyl 2010 10:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:35

GEÇTİĞİMİZ AY KANALLARIN LOKOMOTİFİ HANGİ PROGRAMLAR OLDU?

Interpress'in düzenli olarak gerçekleştirdiği ulusal yayın yapan 28 kanalı içeren ‘Televizyonun Medya Karnesi' başlıklı araştırma raporu açıklandı.

Televizyonun Ağustos ayı ‘Medya Karnesi’ açıklandı…

KANALLARIN LOKOMOTİFİ ‘DİZİLER’ VE
‘RAMAZAN ÖZEL’ PROGRAMLARI OLDU


Medya takibi konusunda ülkemizde 70 yıldır hizmet veren Interpress’in düzenli olarak, ulusal yayın yapan 28 kanalı içeren ‘Televizyonun Medya Karnesi’ başlıklı araştırma raporu açıklandı.Ağustos ayı raporuna göre, yaz dönemi programlarının başlamasıyla birlikte kanallar, 49 kategoride 496 farklı program yayınlarken, toplam 14 bin 390 adet haber ve yazıyla medya da yer aldı.

Yerli dizilerde yeni – eski savaşı hız kazandı

Medya takibi konusunda ülkemizde 70 yıldır hizmet veren Interpress’in raporuna göre, televizyonda yayınlanan yerli diziler kategorisinde, Ağustos ayında ‘yeni sezon’ startı alan dizilerin yayına girmesiyle birlikte başlayan reyting savaşlarının haberlere de yansıdığı görüldü. 82 yerli dizinin yayınlandığı Ağustos ayında bu diziler 3 bin 685 haber ve yazıya konu olurken, başrollerinde Sinem Kobal, Burak Özçivit ve Merve Boğulur’un yer aldığı, sosyetik ailelerin çocukları arasında geçen ilişkileri konu alan ‘Küçük Sırlar’ dizisi, çıkan toplam haber sayısına göre oluşan listede ilk sırada yer aldı. İkinci sırada, kadrosuna kattığı yeni oyuncularla farklı heyecanların yaşandığı ‘Geniş Aile’ yer aldı. Diziden ayrılan ana karakter Efe’nin yeniden geri dönmesiyle hız kazanan ve izleyicileri ekran başına toplayan ‘Kavak Yelleri’ geçtiğimiz ay kendine üçüncü sırada yer buldu. Dördüncü sırada uzun bir aradan sonra yeniden ekranlara dönen ‘Çocuklar Duymasın’ yer alırken, ‘Arka Sokaklar’ ise beşinci sırada yer aldı.

İftar ve sahur programları büyük çekişmeye sahne oluyor

Hazırladıkları iftar ve sahur programlarıyla reyting yarışına giren kanalların en büyük kozu bu yıl da ‘ilahiyatçı hocalar’ oldu. Televizyonda ramazan ayına yönelik 30 program yayına girerken, yazılı basında ramazan programları hakkında toplam 339 adet haber çıktı. Star TV geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Doç. Dr. Nihat Hatipoğlu, Kanal 7 iftarda Doç. Dr. Mustafa Karataş sahurda ise Ömer Döngeloğlu, STV ise Prof. Dr. Faruk Beşer’i seçti. Bu yılın sürprizi ise Flash TV’den geldi. İsmailağa Cemaati’nin etkili isimlerinden Ahmet Mahmut Ünlü (Cüppeli Ahmet), sunduğu iftar programıyla sürpriz yaptı. Ramazan’da üç hafta geride kalırken yayınlanan haber bazında ilk sırada Cine 5’te yayınlanan ‘Kabe Hatıraları’ var. TV 8’de yayınlanan ‘Erkan Tan ile Ramazan’ programı ikinci, Star TV’de yayınlanan ‘İftara Doğru’ ise üçüncü sırada yer alıyor.

Tartışma ve sohbet programlarının çıkan haber sayısı yükselişte

Interpress’in ulusal yayın yapan televizyon kanallarını kapsayan ‘Televizyonun Medya Karnesi’ başlıklı araştırma raporu verilerine göre, kanalların yayınladığı 25 tartışma programı hakkında yazılı basında 229 haber çıkarken, ‘Siyaset Meydanı’ Ağustos ayını ilk sırada tamamladı. ‘Ankara Kulisi’ ile ‘8. Günde’ programları ise ikinci ve üçüncü sırada yer aldılar.

Yaz aylarında gezi programlarına ilgi arttı

Yaz döneminde televizyonda yayınlanan gezi programlarında da artış gözlendi. Yayınlanan 15 program 147 habere konu olurken, Türkiye’yi il il, kıyı kıyı gezerek yöresel özellikleri izleyicilerine aktaran gezi programları içinde Fatih Türkmenoğlu’nun sunduğu ‘Sahil Günlüğü’ programının en çok haberi çıkarken, Vahe Kılıçarslan’ın sunduğu ‘Vahey’le İl İl Türkiye’ ikinci, Saim Orhan tarafından hazırlanıp sunulan ‘Ayna’ programı da üçüncü sırada listede yer buldular.

Belgeseller yazılı basında da ilgi çekiyor

Belgesel programlar başlığında yayınlanan 37 program, yazılı basında çıkan 163 haberle konu oldu. Türkiye’nin ilk sözlü tarih programı olan ‘Oradaydım’ birinci sırada yer alırken, sunuculuğunu Cüneyt Polat’ın gündemi tarihin verdiği bilgiler ışığında değerlendiren ‘Dünden Yarına’ ikinci, yakın tarihimize ışık tutan ‘Keşke Olamasaydı’ belgeseli üçüncü oldu.