23 Eyl 2024 16:50 Son Güncelleme: 23 Eyl 2024 17:55

Gece kulübü yangınında belediye görevlileri hakkında dava açıldı

Sanık 13 belediye personeli için 2.5 yıldan 17 yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul Gayrettepe’de Masquerade adlı gece kulübünün yenilenmesi sırasında çıkan ve 29 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan yangında ihmali görülen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Beşiktaş Belediyesi personeli hakkında dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, 13 belediye personeli için 2.5 yıldan 17 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’nca “gece kulübü yangınında kamu personelinin ihmali olduğu” iddiasıyla başlatılan hazırlık soruşturması tamamlandı. Başsavcılık; 55 sayfalık iddianamede, iki ayrı belediyede görevli sanık yönetici ve personeli hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma ve görevi kötüye kullanma” cezası verilmesi istendi.

T24’ün aldığı bilgiye göre; başsavcılık soruşturmasında, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri’nce kaleme alınan ve İstanbul Valiliği’nce soruşturma izni verilen rapor esas alındı.

İddianamede, müfettiş raporunda belirtildiği şekliyle, 1987’den bugüne, iş yerinde görülen mevzuat hataları ve eksikliklerine tek tek yer verildi.

Sinema salonu olarak inşa edilmesine rağmen 1987’de söz konusu iş yerine Beşiktaş Kaymakamlığı ve Beşiktaş Belediyesi’nce mevzuata aykırı olarak “diskotek” izni verildiğinin anlatıldığı iddianamede, iş yeri için 2006’da restaurant – kafe - bar olarak ruhsat başvurusu yapıldığı belirtildi.

İddianamede şöyle denildi:

“(…) Savio Turizm İşletmecilik Org. Tic. Ltd. Şti. tarafından Beşiktaş Belediyesi’ne verilen Sıhhi İşyeri ve Çalışma Ruhsatı Beyan/ Başvuru Formu’nda işyeri kullanım alanı olarak 1.500 m2 belirtilmesine rağmen, itfaiye tarafından düzenlenen işyerine ait Yangın Bakımından İncelenen İş Yerlerine Ait Muayene Raporu’nda işyeri alanının 750 m2 yazıldığı, Beşiktaş Belediyesi Ruhsat Müdürlüğü tarafından verilen İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’nda işyerinin esas kullanım alanı olarak ise 900 m2 yazıldığının anlaşıldığı,

‘Aksi belirtilmedikçe, 50 kişinin aşıldığı her mekanda, 25 kişinin aşıldığı sinema, tiyatro, bar gibi eğlence yerlerinde ve yüksek riskli mekanlarda, çıkışlara erişmek için en az 2 kapı bulunacaktır. Kişi sayısı 500 kişiyi geçerse, en az 3 çıkış olacaktır.

Kapılar birbirinden olabildiğince uzakta olacak ve iki kapı hiç bir noktadan 45 dereceden daha dar bir açı ile görünmeyecektir.’ hükmü dikkate alındığında gerçekte 1532,5 m2 olan işyerinin, itfaiye raporunda belirtilen sekliyle 750 m2 büyüklükte olduğu kabul edilse bile, yönetmelik hükümlerine göre en az 3 çıkış gerektiği, ayrıca söz konusu i ile ilgili her ne kadar Beşiktaş Belediyesi tarafından İtfaiye Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, niteliğinde olduğu belirtilse de, mekanın özelliği, tefrişatı dikkate alındığında Müfettişliğimizce alınan ifadelerde de belirtildiği gibi işyerinin ilk açıldığı günden bu yana gece kulübü (diskotek) tarzında faaliyet gösterdiği, içkili lokanta olarak faaliyet göstermediğinin anlaşıldığı (…)”

Savcılık soruşturması çerçevesinde; Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcıları Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Ahmet Mithat Sermet, Yasemin Saral ve Ali Rıza Yılmaz’ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teknik Müdür Yardımcısı Şükrü Öztürk ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdür Yardımcısı Tuncay Akdağ’ın aralarında bulunduğu 13 şüpheliye ceza istendi.