20 Haz 2008 09:03 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:08

"GAZETELER SUSTURULUYOR HABERİNİZ VAR MI?..." HANGİ YASA GAZETELERİN SESİNİ KESİYOR?..

Bu değişiklikten sonra, kendini tedavi ettirip, komadan çıkan gazeteleri öldürüp seslerini kesmek üzereler.

Daha önce yürürlüğe giren Dernekler Kanunu´nda yapılan değişiklikte, derneklerin genel kurul toplantıları ile tüzüklerinin bir gazetede yayınlanması zorunluluğu kaldırılarak, internet ortamında da yayınlanır şekline getirilince yerel basın büyük bir yara almıştı.

Ülkemizde yerelde yayınlanan bin 300 gazetenin gelir kaynağı olan dernek ilanları kesilince birçok gazete kapanmış, bazıları sayfa sayısını azaltmış, dolayısıyla yüzlerce gazeteci işsiz kalmış, bazı gazete patronları ise inançları uğruna elinde avucunda ne varsa harcayarak gazetesini inadına yaşatmayı sürdürüyordu.

O zamanlarda, "Kurtuluş Savaşı´nı halka anlatan ve adeta cephede çarpışan Anadolu basını yok oluyor. Etmeyin yapmayın, yerel basının alacağı üç beş kuruşu yok etmeyin" dedik ama, yaptıkları yanlışları kendilerine oy vermesi gerekenler duymasın diye umursamayıp birinci etapta yerel gazeteleri ağır yaraladılar.

Şimdi öldürüyorlar

Dernekler Kanunu´nda yapılan bu değişiklikten sonra, kendini tedavi ettirip, komadan çıkan gazeteleri öldürüp seslerini kesmek üzereler.

Şimdi Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu´nda yapılacak değişiklikle bu kez; kamu ihalelerinin ilanlarının gazetelerde yayınlanmasını kaldırarak, tıpkı derneklerde olduğu gibi ihalelerin de elektronik ortamda yayınlanması yeterli hale getiriliyor.

Bu durumda kendini toparlayıp komadan çıkmış olan bin 300 yerel gazete ve onların çalışanlarının serumları kesildiği için, ölüme terk ediliyor. Böylece ulusal medyada yaratılan yandaşlıktan sonra, yerel basın da susturularak rahatlarına bakacaklar.

İhaleler ilan yapılmadan verileceği için de, kimi canı istiyor, kim yandaşı veya kim daha çok pay veriyorsa bundan sonra ihaleler de onlara gidecek. Bu arada kaynağı kesildiği için gazeteler kapanmış, kapanmamış kimin umurunda ki?

TGC´nin açıklaması

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bu kanun değişikliklerinin, yerelde yayın yapan gazetelerin ve bunlarda görev yapan gazetecilerin geleceklerini tehdit eden bir içerik taşıdığını belirterek şu görüşlere yer verdi:

"Demokrasinin olmazsa olmazlarından birini oluşturan çok sesliliğin ve halkın yakın çevresindeki durumdan bilgilenme hakkını kullanmasının önüne yeni engeller getirilmektedir.

Kanunda ihale ilanının kaldırılması, kanunların amaçları arasında belirlenmiş olan fırsat eşitliği, saydamlık ve rekabet kavramları ile de ters düşmektedir.

Geçen değişiklikte sağlık kurumlarının ihtiyaçlarının zamanında karşılanması için yapılan ve yaşam hakkı söz konusu olduğu için hoşgörü ile karşılanan değişiklikler, bu kez bütün alanlara yaygınlaştırılmak istenmektedir.

Özel ilan ve reklamlarla kamu reklamları alma olanağı bulunmayan yerel gazetelerin bir bölümü bu nedenle kapanma tehlikesiyle oralarda çalışan 15 bin dolayındaki gazeteci ve basın emekçisi de işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.

TBMM´deki tasarıyı bundan sonra görüşecek komisyonlardaki milletvekillerinin, seçim çevrelerindeki yerel gazete temsilcileri ile yapacakları görüşmelerle tehlikenin büyüklüğü konusunda bilgi almalarını, böylece sakıncaları giderildikten sonra yasallaşacağını umduğumuzu kamuoyuna duyururuz" denildi.


MUSTAFA DOLU/AKŞAM

http://www.