31 Oca 2021 23:58 Son Güncelleme: 01 Şub 2021 00:03

'Gazetecilerin hocası' hayatını kaybetti

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören gazeteci, yazar Prof. Dr. Şadan Gökovalı yaşamını yitirdi.

Halikarnas Balıkçısı adıyla tanınan ünlü yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın manevi oğlu, "gazetecilerin hocası" olarak bilinen Prof. Dr. Şadan Gökovalı vefat etti.

Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın eserlerini ölümünden sonra yayımlayan, tüm kitaplarına önsöz yazan Şadan Gökovalı, Türkiye'de ilk kültür turlarını başlatan isimdi.

Gökovalı, bugün öğle saatlerinde, uzun yıllardır yaşamını sürdürdüğü İzmir'de, 82 yaşında hayatını kaybetti. Yaşlılığa bağlı sebeplerle vefat eden Gökovalı'nın ölümü İzmir'de büyük üzüntü yarattı. Cenazenin Muğla Akyaka'da toprağa verileceği öğrenildi.

Gökovalı'nın vefatını İzmir Gazeteciler Cemiyeti "Cemiyetimiz üyesi duayen gazeteci, araştırmacı - yazar Prof. Dr. Şadan Gökovalı vefat etmiştir. Cenazesi Muğla Akkaya'da toprağa verilecektir. Ailesi ve sevenlerine başsağlığı dileriz" sözleriyle duyurdu.

Geçen aylarda Konak Belediyesi tarafından ismi bir sokağa verilen Şadan Gökovalı, güçlükle ayakta durabilse de törene katılmıştı.

ŞADAN GÖKOVALI KİMDİR?
1939'da Muğla'nın Gökova beldesinde doğdu. İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. 1959’da İzmir’ de yayımlanmakta olan Ege Expres’te gazeteciliğe başladı. 1961 yılında Sarı Basın kartı aldı. 1965'te Yılın Gazetecisi seçildi.
Turizm üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı; İletişim Bilimleri dalında doçent oldu. TRT ve bazı yayın organlarında muhabir ve yapımcı olarak çalıştı. 1980’den sonra Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1993’te Ege Üniversitesi Çeşme Meslek Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi ve idareci olarak hizmet vermeye başladı. Gökovalı, İzmir'deki Yaşar Üniversitesi'nde öğretim üyesiydi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye İletişim Vakfı, İzmir Turist Rehberleri Odası, Onursal Üyeliği “İleri Yaş Dostu” ödüllerine de layık görülmüştü.

Gökovalı'nın çoğu Türkiye’nin turistik yerleri hakkında olmak üzere yirmiden fazla kitabı çeşitli dillerde yayımlandı.