07 Kas 2010 15:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:46

GAZETECİLERİN GÖZÜ KULAĞI AVRUPA BİRLİĞİ'NİN İLERLEME RAPORUNDA!

Haklarında yüzlerce dava açılan gazeteciler, hükümetin yapacağı düzenlemeyi dört gözle bekliyor.

AB’nin 9 Kasım’da açıklanacak İlerleme Raporu’nda Ergenekon’la ilgili haber yapan basın mensuplarına açılan davalardan endişe duyulduğunun belirtilmesi, mağdur gazetecileri umutlandırdı.

Haklarında yüzlerce dava açılan gazeteciler, hükümetin ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeleri hızla değiştireceğini düşünüyor.

Şamil Tayyar (Star Gazetesi yazarı): İktidar yasal düzenlemeleri hızla gerçekleştirecektir Çetelerle ve derin yapılarla mücadele demokratikleşme için çok önemlidir. AB’ye girmeyi hedefleyen Türkiye’nin bu hedefine varabilmesi için bu mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerekir. Ne yazık ki çetelerle mücadele eden bir kısım medya, yargı kuşatması altına alınmıştır. AB’nin bu sıkıntılı durumu gözeterek uyarıda bulunması çok önemlidir. Umarım iktidar da bundan ders çıkarır ve basın özgürlüğü alanının genişletilmesi için gerekli olan adımları gecikmeden atar. AB İlerleme Raporu’nun uluslararası arenada çok konuşulacak olması siyasi iktidar üzerindeki baskıyı artırır. Çünkü siyasi iktidar bu işin ciddiyetini çok iyi kavramış değildi, hafiften alıyordu. Bundan sonra siyasi iktidar gerekli yasal düzenlemeleri daha hızlı gerçekleştirecektir.

Mehmet Baransu (Taraf Gazetesi muhabiri): Davalar 5 binin üzerine çıkınca AB’nin dikkatini çekti Bizim yapmamız gereken şeyleri AB’nin üstlenmesi bizim açımızdan bir handikap. Hükümet bu konuda hiç cesur davranmıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, benim yaptığım her haberden sonra şunu söylüyor: "Biz dik durduk, çetelere boyun eğmedik." Ama Başbakan’ın unuttuğu bir şey var. Onların dik durması önemli değil. Bu olayların pek çoğunu ben yazdım. Ben ve benim gazetem dik durmasaydı, AK Parti çok da dik duramazdı. Bugüne kadar pek çok kez AB temsilcileriyle görüştüm, Avrupa’nın en ünlü gazetelerinin temsilcileriyle röportaj yaptım. Ben onlara şunu sordum: Bugüne kadar neredeydiniz? Onlar da özür dileyip, biz farkında değildik dediler. Davaların 5 binin üzerine çıktığını görünce AB harekete geçti. Avrupa’da Ergenekon’a yönelik yeni bir farkındalık oluşuyor.

Büşra Erdal (Zaman Gazetesi yargı muhabiri): ’Basın özgürlüğü’ sorunu uluslararası boyut kazandı AB İlerleme Raporu’nda, Ergenekon davası övülürken, bu sürece ilişkin haber yapan gazetecilerin yargı baskısı altında olmasının eleştirilmesi ironik bir durum. AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre ve AB Genişleme Komisyonu Türkiye Masası Şefi Christos Makridis ile davalara ilişkin görüşmeler yaptık. İki isim de bana haberlerim nedeniyle 62 ceza davası açıldığını duyduklarında çok büyük bir şaşkınlık yaşadılar. Bu süreçte binlerle ifade edilen dava açılmasının ne kadar hukuk dışı bir uygulama olduğunu fark etmiş olacaklar ki, ilerleme raporunda ayrıntılı yer verdiler. Hükümet, bu sorunu, özgür bir basın için bir an önce çözmeli. Biz de mahkeme salonlarındaki sanık sandalyelerinden, asli görevimiz olan haber yapma faaliyetine dönebiliriz.

Zaman