08 Ara 2013 00:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:48

Gazetecileri takip eden devlet memurlarına hapis

Güney Kore’de 2008 yılında basın mensuplarını takibe alan devlet görevlileri, hapis cezasına çarptırıldı.

Geçen hafta bazı alt seviye memurlara, sivilleri hukuka aykırı bir şekilde izlemek suçundan 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası verildi. Bir önceki Devlet Başkanı Lee Myung-bak döneminde başbakanlığa bağlı ‘Devlet Memurlarını Etiksel Destekleme Ofisi’ (DMEDO) bazı basın mensuplarını izlemeye başlamıştı.

Güney Kore’de 2008 yılında basın mensuplarını takibe alan devlet görevlileri, hapis cezasına çarptırıldı. Türkiye’de son dönemde ortaya çıkarılan istihbarat fişlemeleri sonrasında basına yönelik soruşturma açılırken, Güney Kore’de ise zamanında basın mensuplarını izleyen devlet görevlilerinin davaları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta bu bağlamda bazı alt seviye memurlar, hukuka aykırı bir şekilde sivilleri izlemek suçundan 6 ay ila 2 yıl hapis cezalarına çarptırıldı.

Bir önceki Devlet Başkanı Lee Myung-bak döneminde başbakanlığa bağlı, ‘Devlet Memurlarını Etiksel Destekleme Ofisi’ (DMEDO) bazı basın mensuplarını izlemeye başladı. Ülke medyasına yansıyan bilgilere göre DMEDO’ya bağlı görevliler, hükümet politikalarını şahsi internet sitelerinde eleştiren gazeteci ve televizyoncuların özel hayatlarını takibe aldı. 2008 yılında başlayan süreçte, bazı hukuksuz tutuklanmaların da olduğu ortaya çıktı.

Başta MBC, KBS ve YTN gibi ülkedeki önde gelen televizyon kanallarının genel yayın yönetmenlerinin hükümetin isteği yönünde atanması ile kriz büyüdü. Birçok medya kuruluşunun sendikaları, yasa dışı izleme ve atamalar sonrasında grev kararı aldı. Hükümet, atadığı genel yayın yönetmenlerinden bazılarını geri çekse de, greve katılan birçok basın mensubu işten atıldı. 20’den fazla basın görevlisinin iş akitlerine son verilmesinde DMEDO’nun yaptığı baskıların neden olduğu konuşuluyor.

Myung-bak’ın mensubu olduğu Hannara Partisi’nin halefi olan Saenuri Partisi, 2013 seçimlerinden zaferle çıksa da, basın mensuplarının hukuka aykırı izlenmesi yakın bir süre önce mahkemeye taşındı. Geçen hafta yapılan duruşmada da mahkeme, söz konusu takibin görev ve yetkileri suistimal olduğunu belirtip kanunsuzluğuna hükmetti. Basın mensuplarını izleyen DMEDO görevlilerine 2 yıla kadar hapis cezaları verdi.

Sivillerin kanuna aykırı takibe alınması, ülke gündemindeki tazeliğini koruyor. Güney Koreli basın mensupları, verilen cezalardan tatmin olmuş. Sadece 5 alt seviye memura ceza verildiğine dikkat çeken gazeteciler, asıl emri verenlerin de hukuk önüne çıkarılması gerektiğini savunuyor.