31 Ağu 2015 09:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:51

Gazetecilere hapis krizi!

Mısır’da önceki gün El Cezire çalışanı üç gazeteciye üçer yıl ağır hapis cezası verilmesi diplomatik kriz çıkardı.

Mısır’a Birleşmiş Millletler, ABD ve İngiltere’den tepki gelirken, Mısır Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’nin Kahire büyükelçisini çağırdı.

Mısır’da Katar merkezli El Cezire televizyon kanalının çalışanı olan 3 gazetecinin ‘kamu güvenliğini tehdit edecek yanıltıcı yayın yapmak ve terör örgütlerine destek vermekten’ yeniden yargılandığı davada karar önceki gün açıklandı. Mısır mahkemesi, Mısır asıllı Kanada vatandaşı Muhammed Fehmi, Avustralya vatandaşı Peter Greste ve Mısır vatandaşı Bahir Muhammed’e 3’er yıl ağırlaştırılmış hapis cezası verdi. Bahir Muhammed’e gösterileri haber yaparken yerden aldığı bir ‘kurşun’ nedeniyle ek olarak 6 ay hapis daha verildi. Yargıç Hasan Ferid, kanal çalışanları Fehmi, Muhammed ve Greste’nin gazeteci olarak kayıtlı olmadıklarını ve Kahire’de bulunan bir otelde lisansız bir şekilde yayın yaptıklarını kaydetti. Kararlara Batı’dan tepki gecikmedi.

‘DERİN HAYAL KIRIKLIĞI’
ABD Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak, “Verilen cezalardan derin şekilde hayal kırıklığı duyduklarını” açıkladı. Açıklamada Mısır’a ülkenin “istikrarı ve kalkınması için gerekli olan ifade özgürlüğünün altını oyan bu kararın düzeltilmesi için tüm gerekli adımları atması” çağrısı yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise hapis cezasını “derin üzüntüyle” karşıladığını bildirdi. BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Ban, Mısır’ın uzun dönem istikrar ve refahı için çoğulculuk ve temel özgürlüklere saygının önemini vurguladı. Mısır Dışişleri ise kararı eleştiren İngiltere’nin Kahire Büyükelçisi John Casson’ı bakanlığa çağırdı. Kararın çıktığı duruşmada salonda bulunan Casson, Mısır basınına yaptığı yorumlarda, basın ve ifade özgürlüğüne vurgu yaparak, Kahire yönetimini eleştirmişti. Mısır Dışişleri, Casson’a cevap olarak yaptığı yazılı açıklamada İngiliz elçiyi “ülkenin yargısına kabul edilemez bir müdahalede bulunmakla” ve “diplomatik normlara uymayan yorumlar yapmakla” suçladı.

NE OLMUŞTU
El Cezire muhabirleri, 29 Aralık 2013’te, “Müslüman Kardeşler (İhvan) lehine yanıltıcı haber yaptıkları” ve “dünyaya Mısır’da iç savaş varmış gibi göstermek için manipülasyonla gerçek olmayan sahneler kurguladıkları” iddiasıyla Kahire’deki Marriott Oteli’nde gözaltına alınmıştı. Kahire Ceza Mahkemesi, geçen yıl Haziran ayında söz konusu gazetecileri, 7 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı. Temyiz Mahkemesi ise 1 Ocak 2015’te 3 kişi hakkında verilen hükmü bozarak, yeniden yargılanmalarına hükmetmişti. Avustralya vatandaşı Greste, bir yıldan fazla devam eden tutukluluğun ardından 1 Şubat’ta, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’nin onayıyla serbest bırakılmış ve sınır dışı edilmişti. Bundan iki hafta sonra da yeniden yargılanma kararının etkisiyle Muhammed Fehmi ve Bahir Muhammed, kefalet karşılığında serbest bırakılmış ancak ülkeden çıkmalarına izin verilmemişti. Fehmi ve Bahir Muhammed önceki günkü hapis kararıyla yeniden cezaevine götürüldü.

AMAL CLOONEY MÜVEKKİLİNİN SINIR DIŞI EDİLMESİNİ İSTİYOR
Kanada vatandaşı Muhammed Fehmi’nin avukatı olan ünlü Amerikalı aktör George Clooney’nin eşi Amal Clooney, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi’ye gazeteciler için af çıkarılması çağrısında bulundu. Avukat Clooney, “Mısır’da verilen karar çok tehlikeli bir mesaj gönderiyor. Bu durum, gazetecilerin mesleklerini yaptıkları, doğruyu söyledikleri ve haber yaptıkları için kolaylıkla hapse atılabileceği mesajını gönderiyor” açıklamasını yaptı. Clooney, müvekkilinin Mısır vatandaşlığından çıkarılması ve sınır dışı edilerek Kanada’ya gönderilmesi için çaba harcayacağını da belirtti.

9 İHVAN ÜYESİNE MÜEBBET
Mısır’da, “kamu düzenini bozmak” suçlamasıyla yargılanan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensubu 9 kişi hakkında müebbet hapis cezası verildiği bildirildi. Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsmailiyye Ceza Mahkemesi, “Kamu düzenini bozmak”, “İzinsiz gösteri düzenlemek”, “Kamu mallarını zarara uğratmak”, “İhvan’a üye olmak” gibi suçlamalarla yargılanan aralarında İhvan Rehberlik Konseyi üyesi Muhammed Taha Vehdan’ın da bulunduğu 9 kişi hakkında müebbet hapis cezasına hükmetti. Mahkemenin aynı davada yargılanan diğer 4 kişinin de 3 yıl hapsine karar verdiği belirtildi. Mısır güvenlik güçleri, 6 Aralık 2013’te, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı göstericilere müdahale etmiş ve bazı kişileri gözaltına almıştı.