15 Mayıs 2014 13:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:10

Gazetecilerden “Madenciler” için saygı duruşu

Şehit Gazeteci Hasan Tahsin İzmir’deki anıtı başında anıldı. Anma töreninde Soma’da hayatlarını kaybeden madenciler için de saygı duruşunda bulunuldu

İzmir’in işgali sırasında istilacı güçlere karşı 15 Mayıs 1919 günü “İlk Kurşun”u atarak Milli Mücadeleyi başlatan, İzmir ve Türk basınının sembol ismi “Şehit Gazeteci Hasan Tahsin” şehit edilişinin 95’nci yılında İzmir Konak Meydanı'ndaki anıtı başında anıldı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun basın meslek örgütlerine yaptığı çağrıyla birlikte İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında Soma’da hayatlarını kaybeden madenciler için saygı duruşunda bulunuldu. İzmir’deki törende gazeteciler yakalarına siyah kurdela takarken, madenciler için Hasan Tahsin Anıtı’na karanfil bıraktı.
Konuşmasına Soma’da ölen işçilerin ailelerine ve Türk milletine başsağlığı dileyerek başlayan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atila Sertel, tören alanına gelirken Soma’da meydana gelen vahim kazayı protesto etmek isteyenlere Polis’in müdahalesi nedeniyle yoğun bir gaz bulutuna maruz kaldığını söyledi.

“BOĞAZIMIZ DÜĞÜM DÜĞÜM”
İzmirli gazeteciler olarak her yıl 15 Mayıs’ta Hasan Tahsin’i anmak için bir araya geldiklerini belirten Sertel, “Bugün yine bu anıtın önünde hep birlikteyiz. Söylemek istediğimiz çok şey var ancak Soma’da kaybettiğimiz madencilerimiz nedeniyle boğazımız düğüm düğüm. Ülke olarak, gazeteciler olarak, vatandaşlar olarak acımız çok büyük. Üzülerek belirtiyorumki; ülkemiz ölümlü işçi kazalarında Avrupa birincisi, Çin’den sonra dünya ikincisi. Eğer gerekli tedbirler ve yasal önlemler alınmazsa rahatlıkla dünya birincisi olabiliriz!.
Gazeteciler olarak bu türden olumsuz konularda değil de başta ekonomik ve sosyal ilerlemeler olmak üzere, son sıralarda yer aldığımız basın özgürlüğü endeksinde de ilk sıralara çıkmayı istediğimizin altını bir kez daha çiziyoruz” diye konuştu.

“SORUNLAR ARTARAK DEVAM EDİYOR”

Son 10 yıldır her platformda, her etkinlikte gazetecilerin içinde bulundukları ağır baskı ortamından ve sorunlarından bahsetmek zorunda kaldıklarını vurgulayan TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atila Sertel, şöyle devam etti:
“Ne yazıkki sorunlarımız artarak devam ediyor. Basın ve ifade özgürlüğü açısından içinde bulunduğumuz ‘vahim durum’ uluslararası örgütlerin raporlarına da yansıyor. Gazeteciler olarak bu raporlardan, basını özgür olmayan ülke olarak anılmaktan mesleğimiz adına utanç duyuyoruz. Ama asıl utanç duyması gerekenlerin de Türkiye’yi bu duruma düşürenlerin olduğunu her platformda dile getiriyoruz. Temennimiz; demokrasinin kilit taşı niteliğindeki basın ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması, yazdıklarından, düşüncelerinden dolayı hiçbir gazetecinin ceza almaması, gazetecilerin sosyal ve sendikal haklarının iyileştirilerek gazete ve gazeteciler üzerindeki sansür ve otosansür baskılarının tamamen giderilmesidir. Ayrıca özellikle işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yasal tedbirlerin biran önce alınarak bu ülkenin zenginleşmesi için çalışan hiçbir emekçinin böylesine tedbirsizlikler yüzünden can vermemesini diliyoruz.”
Başkan Atila Sertel’in konuşmasının ardından tören alanında bulunan gazeteciler ve protokol üyeleri, Soma’da hayatlarını kaybeden madenciler için saygı duruşunda bulunarak, İlkkurşun Anıtı'na karanfil bırakıldı.

Gazetecilerden “Madenciler” için saygı duruşu - Resim : 1