24 Eyl 2013 23:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:40

GAZETECİLER TGC'DEN TOPLUMSAL OLAYLARDA KULLANILACAK KART İSTEDİ

TGC ve Emniyet Genel Müdürlüğü ‘Medya-Polis İlişkisinde Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı toplantıda gazetecilerle bir araya geldi.

Gazeteciler toplumsal olayları takip ederken TGC tarafından verilecek bir kartın EGM tarafından geçerli kabul edilmesini, İçişleri Bakanlığı’nın basın sözcülüğü uygulamasını başlatmasını ve gazetecilere yönelik fiziksel müdahalelerde sorumluların en kısa sürede bulunmasını talep etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Emniyet Genel Müdürlüğü ‘Medya-Polis İlişkisinde Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir toplantıda medya mensupları ile emniyet yetkilileri bir araya getirdi. TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen toplantıya; TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, TGC Hukuk Danışmanları Avukat Gökhan Küçük ve Oktay Huduti katıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nü toplantıda Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Cihangir Baycan, Hukuk Müşavirliği’nden Şemsettin Alımcı, Polis Akademisi Başkanlığı’ndan Yusuf Yüksel temsil etti. Toplantıda 30’a yakın gazete ve televizyonun yayın yönetmeni, haber müdürü, istihbarat şefi, editör ve muhabir temsilcileri katıldı.

TOPLUMSAL OLAYLARIN TAKİBİNDE YAŞANAN SORUNLAR

Toplantıda gazeteciler ve emniyet yetkilileri kendi açılarından yaşadıklarını sorunları dile getirdi. Toplumsal olaylarda görev yapan polis ve gazeteciler, önceki olayları masaya yatırarak “Yaşadığımız sorunları nasıl çözebiliriz?” sorusuna yanıt aradı. Katılımcılar tek tek önerilerini paylaştı.

Gazeteciler toplantıda toplumsal olayları takip ederken polisle sorun yaşamamak için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ortak bir kart geliştirilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü ile bir çalışma yapmasını istedi. Gazeteciler, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden olaylarla ilgili olarak hızlı bilgi almaya ihtiyaç duyduklarına dikkat çektiler.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş “Toplumsal olayların takibi için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilecek ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kabul görüp bütün emniyet güçleriyle genelgeyle paylaşılacak bir kart oluşturulması için çalışma yapılacak. Bu öneriyi İçişleri Bakanlığı ile paylaşacağız” diye konuştu ve ekledi:

“Hem basın kartı sahibi meslektaşlarımız hem de basın kartı olmayan meslektaşlarımız, toplumsal olayları takip ederken çeşitli sorunlarla karşılaşıyor. Toplumsal olaylarda gazeteciler, olay ve güvenlik güçleri arasında sıkışıyor. Meslektaşlarımızın kamu denetçiliği görevi yapıyor. Emniyet güçlerinin bunu çok iyi anlaması gerekiyor. Bir diğer önemli konu ise gazetecilerin bilgiye ulaşması. Gerçekler halının altına süpürülemez. Gazetecilerin haberleri doğrulatacağı kişilere hızlı bir şekilde ulaşması gerekiyor. İçişleri Bakanlığı’nın basın sözcülüğü kurumunu işletmesi gerekiyor.;Ayrıca meslektaşlarımıza yönelik fiziksel şiddet uygulayanlara gerekli yaptırım uygulanması için mekanizmanın hızlı işletilmesini talep ediyoruz.”

CİHANGİR BAYCAN: CEVAP VE DÜZELTME YAZILARIMIZ KULLANILMALI

Emniyet Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Cihangir Baycan, gazetecilerin mesleki etik kurallara uygun bir biçimde halkı doğru bilgilendirmesinin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.

Toplumsal olaylarda kimsenin zarar görmesini istemediklerini aktaran Cihangir Baycan şöyle konuştu:

“Biz vatandaşın güvenliğini sağlarken, medya da vatandaşın haber alma özgürlüğünü sağlamaya çalışıyor. Çoğu zaman beraber geceli gündüzlü mesai yapıyoruz. Bazen iletişim kazaları olabiliyor. Bunları çözmek için de bu karşılıklı konuşmanın da devamımın gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz daha profesyonel, daha iyi hizmet verebilmeyi hedefliyoruz. Medyadan da güvenlik güçleriyle ilgili çıkan yalan haberlerle ilgili cevap ve düzeltme yazılarımızı kullanmalarını istiyoruz. Biz Emniyet Genel Müdürlüğü olarak resmi internet sitemizden ve resmi twitter hesabımızdan olaylarla ilgili açıklama yapıyoruz. Bu açıklamaların gazeteciler tarafından kullanılması halkın doğru bilgilendirilmesi açısından büyük önem taşıyor.”

TGC-EGM Medya ve Polis İlişkisinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Toplantısına katılanlar

Gazetelerin Temsilcileri

1. Akşam Gazetesi- Özkan Tamirak- Haber Müdürü-Devrim Tosunoğlu-Muhabir

2. Birgün Gazetesi- İbrahim Varlı-Sorumlu Müdür-

3. Cumhuriyet Gazetesi-Aykut Küçükkaya

4. Dünya Gazetesi Cenk Sarıoğlu-Editör

5. Evrensel Gazetesi Ercan Karakaya-İstihbarat Şefi -

6. Güneş Gazetesi-Murat Büyükçelebi-

7. Habertürk Gazetesi- Mehmet Şefik Dinç-Muhabir

8. Hürriyet Gazetesi- Celal Korkut –İstihbarat Şefi

Eyüp Serbest- Muhabir-Toygun Atilla Muhabir

9. İMÇ TV-Şafak Timur- Haber Merkezi Editörü

10. Milliyet Gazetesi- Pınar Aktaş- İstihbarat Şefi

11. Posta Gazetesi- Timur Soykan-Muhabir

12. Sabah Gazetesi Ertuğrul Erbaş-İstihbarat Şefi

13. Sol Gazetesi Kemal Okvuran-Genel Yayın Yönetmeni

14. Sözcü Gazetesi- Hande Zeyrek-Muhabir

15. Takvim Gazetesi Mevlüt Yüksel-Haber Müdürü

16. Taraf Gazetesi- Hüseyin İstemi-İstihbarat Şefi

17. Türkiye Gazetesi Mustafa Bilim- Yazı İşleri Müdürü

18. Yeni Akit Gazetesi : Kenan Kıran-Haber Müdürü

19. Yeniçağ Gazetesi- Hayri Köklü-Genel Yayın Yönetmeni

20. Yeni Şafak Recep Yeter-İstihbarat Şefi

21. Yurt Gazetesi- Tekin Cebeci-Yazı İşleri Müdürü

TGC-EGM Medya ve Polis İlişkisinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Toplantısına katılanlar

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Temsilcileri

1. Sibel Güneş

Genel Sekreter

2. Gülseren Ergezer Güver

Genel Sayman

3. Avukat Gökhan Küçük

Hukuk Danışmanı

4. Avukat Oktay Huduti

Hukuk Danışmanı

Emniyet Genel Müdürlüğü Temsilcileri

1. Cihangir Baycan

Basın Ve Halkla İlişkiler Müdürü

2. Şemsettin Alımcı

Hukuk Müşavirliği

3. Yusuf Yüksel

Polis Akademisi Başkanlığı