Gündem
10 Haz 2010 14:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:22

GAZETECİLER İÇİN ÖZEL CEZAEVİ İSTEĞİ!

Halen gazetecilerle ilgili olarak mahkemelerde görülen 700'den fazla ceza davası olduğunu açıklayan G-9 Platformu, gazeteciler için özel cezaevi istedi.

Halen gazetecilerle ilgili olarak mahkemelerde görülen 700'den fazla ceza ve tazminat davası dosyası bulunduğunu belirten G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu, gazeteciler için özel cezaevi istedi.
Platformun konuya ilişkin açıklaması şöyle:

GAZETECİLER İÇİN ÖZEL CEZAEVİ İSTİYORUZ!

Biz aşağıda imzası bulunan gazetecilik örgütleri TCY'nın hazırlandığı 2005 yılından beri hükümeti defalarca uyararak, yeni yasanın çok sayıda gazetecinin tutuklanıp hapsedilmesine yol açacağı ve ifade özgürlüğü önünde ciddi bir engel teşkil ettiği konusunda uyarmıştık.

Geçen ay, cezaevindeki gazeteciler konusunda bir kampanya başlatarak, cezaevlerinde 46 gazeteci ve basın çalışanı bulunduğunu ve bunların çoğunun henüz hüküm giymeden tutuklu olarak yargılandığını duyurmuştuk.

Halen gazetecilerle ilgili olarak mahkemelerde görülen 700'den fazla ceza ve tazminat davası dosyası var. Gazeteciler hakkında açılmış olan bu davaların çoğu, TCY'nın "gizliliğin ihlali" başlıklı 285'inci maddesi ile "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" başlıklı 288'inci maddesine ve Terörle Mücadele Yasası'nın "terör örgütü propagandası yapmak" başlıklı 7'nci maddesine dayandırılmaktadır.

Basın özgürlüğünü kısıtlayan temel yasaların başında gelen TMY'nın son kurbanı meslektaşımız İrfan Aktan oldu.
Güneydoğu'ya giderek gelişmeler hakkında bir araştırma-haber yapan Express Dergisi muhabiri İrfan Aktan 4 Haziran'da Beşiktaş 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 15 ay hapis cezasına çarptırıldı. Derginin yazı işleri müdürü Merve Erol'a da 16 bin 660 lira para cezası verildi.

Tek amacı kamuoyunu bilgilendirmek ve gelişmelerden haberdar etmek olan Aktan, "Kandil'de ve Bölgede Hava Durumu / Mücadele Olmazsa Çözüm Olmaz" başlıklı uzun yazısında PKK yöneticilerinden birinin tek cümlesine ve örgüt üyelerinden birinin sözlerine yer verdiği için mahkûm edildi. Türkiye, benzer görüşmeler yapan ve yayınlayan kimi gazeteciler kovuşturmaya uğramazken kimilerinin cezalandırıldığı garabet ve çifte standardın yaşandığı bir ülke oldu.

Bir taraftan "Kürt açılımı"ndan söz edilirken, öte yandan bu konuda gerçek anlamda gazetecilik yapmanın bile cezalandırılır olması bir başka garabettir.

16 yıllık yayın hayatında bir kez bile "örgüt propagandası"ndan yargılanmamış olan Express Dergisi'nin de "PKK propagandası yapmakla" suçlanıp cezalandırılmasını bağımsız medyaya yönelik ciddi bir tehdit olarak algılıyoruz.

Aktan'a verilen cezayı, genel olarak özgür gazetecilik ve halkın haber alma hakkının engellenmesi ve hepimizin cezalandırılması olarak görüyor ve iktidarı TMY başta olmak üzere ifade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırmaya çağırıyoruz.

Eğer bunu yapamayacaksa, bu gidişle mevcut cezaevleri yetersiz hale geleceğinden, bari gazeteciler için özel cezaevi yapılsın diyoruz!

G-9 GAZETECİ ÖRGÜTLERİ PLATFORMU

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)
Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)
Foto Muhabirleri Derneği (FMD)
Ekonomi Muhabirleri Derneği ( EMD)
Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD)
Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD)
Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği
Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen)

ETİKETLER
#cezaevi #gazeteciler