12 Nis 2012 14:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:32

GAZETECİLER 28 ŞUBAT OPERASYONUNU YORUMLADI! KİM NE DEDİ?

Gazeteciler bu sabah 5 ilde 30 ayrı adreste başlatılan operasyonu değerlendirdi.

Gazeteciler Ahmet Hakan, Serdar Turgut ve Mahir Kaynak ile akademisyen Mehmet Altan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında bu sabah 5 ilde 30 ayrı adreste başlatılan operasyonu değerlendirdi.

HÜRRİYET YAZARI AHMET HAKAN
"Yargılanmaması tutarsızlık olurdu"

12 Eylül'ün, Balyoz, Ergenekon gibi çeşitli darbe girişimlerinin yargılandığı bir dönemde 28 Şubat'ın ele alınmaması tutarsızlık olurdu. Bu tutarsızlık da çeşitli kesimler tarafından zaten vurgulanıyordu. Dolayısıyla bence doğru bir adımdır.

STAR YAZARI MAHİR KAYNAK
"Operasyonun sivil ayağı da olmalı"

Bunu çok olumlu karşılıyorum. 28 Şubat'ta siyasete müdahale edildi. İrtica iddiaları uydurmaydı. Bana karşı yapılan operasyon da tamamen uydurmaydı. Benim PKK'dan para aldığımı söylediler. Operasyonun sivil ayağı da yapılmalı. Çünkü olay asker ve sivillerin ortak olarak yaptıkları bir operasyondu. Askerlere dokunup sivillere dokunmamak haksızlık olur.

GAZETE HABERTÜRK YAZARI SERDAR TURGUT
"Askerle sınırlı kalmaz"

Beklenen bir şeydi. Uzun zamandır bunun zemini hazırlanıyordu. Yapılan tartışmalardan böyle bir operasyonun geleceği belliydi. Ama ben sadece askerlerle sınırlı kalacağını düşünmüyorum. Sivil kanada yönelik de bir operasyon gelecektir.

PROF. DR. MEHMET ALTAN
"Gecikmiş de olsa ileri bir adımdır"

Darbecilerin hukuksal olarak sigaya çekilmesi olumlu ve ileri bir adımdır. Ama 28 Şubat darbeci bir sistemin de ürünüdür. Medyanın ve siyasetin askerlerle birlikte nasıl tempo tutuğunu da unutmamak lazım. Ben yine de geçikmiş de olsa bir hamledir diyorum. Bu durumlarda ben hep Yunanistan'ı örnek veririm. 1967 darbesi ile 1974'te hesaplaştılar ve hızla demokratikleşme yolunda adımlar attılar. Bu hamlenin de geriye dönük bir arınma süreci olabilmesi için 12 Eylül'le net bir şekilde hesaplaşılabilmeli. 12 Eylül rejimi nihai olarak sona erdirilmeli. Bunun tersi durumda demokrasinin kesintiye uğraması tehlikesi her zaman var olur.