07 Nis 2011 22:12
Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:13
GAZETECİ OZAN KILINÇ'A 6 YIL 9 AY HAPİS!
Azadiya Welat Gazetesi eski İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Ozan Kılınç hakkında, gazetede yer alan haberler nedeniyle açılan davada 6 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
Azadiya Welat Gazetesi’nin 2009 yılı Haziran ayında çıkan 12 ayrı sayısında yer alan haberler nedeniyle Azadiya Welat Gazetesi eski İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşler Müdürü Ozan Kılınç hakkında "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiası ile açılan davanın 2’nci duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşma’da tutuklu yargılanan Kılınç ile sanık avukatı Servet Özen hazır bulundu. Heyet değişikliği nedeniyle eski zabıtların okunduğu duruşmada Ozan Kılınç’ın mahkemeye ibraz ettiği anadilde savunma talebine ilişkin dilekçesi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Esas hakkındaki mütalaasını yenileyen iddia makamı, sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti. İddia makamının esas hakkındaki mütalaasına ilişkin Kürtçe savunma yapmak isteyen Kılıç’ın savunması mahkeme heyeti tarafından tutanaklara "Mahkememizin anlamadığı Kürtçe olduğu tahmin edilen bir dil ile beyanda bulunduğu görüldü" denilerek yazıldı.
Sanık avukatı Servet Özen iddia makamının aleyhe olan esas hakkındaki mütalaasını kabul etmediğini ve önceki savunmalarını tekrarladığını belirtti. Müvekkilinin gazeteci olduğunu, halkın haber alma ve haber vermeye ilişkin görevini yerine getirdiğini ifade eden Özen "Bu da anayasal düzenin kişilere ve basın görevini ifa eden şahıslara verilmiş yasal bir haktır. Biz sayın mahkemece sanığın ’Terör Örgütü Propagandası’nı yapma suçu yönünde Yargıtay bozma ilamında olduğu şeklinde değil öncelikle beraatına karar verilmesini talep ediyoruz. Aksi takdirde sanık hakkında artırım uygulanmaması ve lehe olan hükümlerin uygulanmasını sanığın tutuklulukta geçirdiği süre ve kaçma olasılığının bulunmayışı dikkate alınarak hüküm ile birlikte tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz" diye savunma yaptı.
Verilen kısa aranın ardından Kılıç’a "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiası ile açılan davadan beraatına karar veren mahkeme heyeti bir başka dosya olan "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasından her hangi bir indirim maddesine gidilmeden 6 yıl 9 ay hapis cezası verdi.
Genel olarak tüm dava duruşmalarında mahkeme heyeti tarafından sanığın "yargılama süresince sergilediği tutum ve davranışları" dikkate alınarak 5237 Sayılı TCK’nin 62’nci maddesine ilişkin indirim uygulanırken, Kılıç’ın faydalanamamasının temel nedeninin Kürtçe savunma talebinde ısrarcı olduğu tahmin ediliyor.