GAZETECİ DARBENİN SUÇ ORTAĞI OLUR MU?
Milliyet yazarı Hasan Cemal, Habertürk ekranlarında yayınlanan Doğru Açı'da Belkıs Kılıçkaya'nın sorularını yanıtladı
Hasan Cemal, askerlerin 2003-2004'te de medyadan yeni bir 28 Şubat süreci için yardım istediklerini ama o dönemdeki patronu Aydın Doğan'ın buna direndiğini söyledi. Cemal, Sarıkız, Ayışığı ve Balyoz girişimlerinin, 28 Şubat'ta mıntıka temizliği gerektiğini düşünenlerin yaşadığı hayal kırıklığının mahsülleri olduğunu söyledi.
Gazeteci darbenin suç ortağı olur mu?
Olur tabii, çok örneği var Türkiye'de. Darbe girişimi ve tertiplerinde belirleyici rol oynamıştır medya. Ama yargılanan da olmadı bugüne kadar.
Kanun önünde suç işleyen ve mesleki olarak kınanacak etik-ahlak tartışması dahilinde ele alınacaklar nasıl ayrılabilir?
Geçmişe baktığımızda 27 Mayıs'ta darbeyi destekleyen medyadan hesap sorulmadı, 12 Eylül'den sonra da... Şimdi Meclis'te darbeleri araştırma komisyonu kuruldu. Medya 12 Mart'ta da, ki ben de içindeyim, 28 Şubat'ta da bu darbelere öncesinde ve sonrasında destek verdi. Darbeyi tertip eden ve gönüllü destekleyenler, perde arkasında işbirliği yapanlar ne nasıl yapılacağını planlanyanlar tabii ki darbenin suç ortağıdır. Bu bir suçtur. Bir de tabii darbenin hedefindeki hükümeti eleştiren gazeteciler de vardır. Darbe yapmak isteyenlerle hedef örtüşebilir ama bu suç değildir.
1971'deki Devrim gazetesinin rolüyle 28 Şubat'taki medyanın rolü arasında paralellik kurulabilir mi, mümkün mü?
Hem evet, hem hayır. Ama Devrim'in yazıişleri müdürlerinden biri de bendim. Yaptığımız suçtu. Bilinçli olarak, kurumuş bir cunta hareketiyle hükümeti devirecek bir tertibin içindeydik. Darbe ortamının hazırlanması için her şeyi yaptık. sağa sola bomba atılmasının düşünülmesi dahil. Benim ve çevremdekilerin yaptığı suç niteliği taşıyordu.
Kitapta mesela “Deniz Gezmiş ve bir grup banka soymuştu, adımız kadar onların yaptığını biliyorduk. Ama manşetten onlar yapmadı diye verdik” diye yazmışsınız.
Evet, tabii. Onları korumak istedik. Ama sonuçta 12 Mart darbesi oldu. Ve bu darbe 9 Martçılar'ı vurdu. Gezmiş de acı bir biçimde darağacında asıldı. Biz 9 Martçılar, 12 Mart günü ne olduğunu anlamıştık. Çünkü ordu içinde ne olduğunu biliyorduk, temas içindeydik. Bazıları Demirel'in devrilmesinden ümitlendi. devrim kapısı açılıyor sandılar. Biz de darbe yapmak istemiştik ama öbür taraf yaptı