07 Şub 2013 15:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:00

GAZETE SAHİBİ ESKİ MİLLETVEKİLİ HAKİM KARŞISINDA!

AK Parti eski milletvekili Reyhan Tugay (Balandı) bir gazeteciyi dövdürdüğü iddiasıyla hakim karşısına çıktı

Eski Milletvekili Reyhan Tugay'ın (Balandı), Ali Yücel Akarcalı'nın kaçırılıp, dövülmesinde azmettirici olduğu iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Reyhan Tugay, Akarcalı'yı dövdüğü ileri sürülen sanık Mehmet Balandı ve avukatları Aykut Özdemir katıldı. Müşteki Akarcalı ise duruşmada hazır bulunmadı.

Tugay, sorgusunda, suçlamaların hiçbirisinin doğru olmadığını söyledi. Müştekiyi, 'Ali Seydi Yanardağ' ismiyle 1999'da Afyonkarahisar'da tanıdığını bildiren Tugay, şunları kaydetti:

'O sıralarda yerel bir gazeteye yazılar yazıyordum. Bir süre sonra kendim bir gazete çıkarmak istedim. Bana bu şahıs telefon etti, kendisini 'Ali Seydi Yanardağ' ismiyle ve ihtilalin ardından görevden alınan eski savcı olarak tanıttı. Geçmişte gazetecilik yaptığını ve yardımı olabileceğini söyledi. Teklifini o an için kabul etmedim. 4 ay sonra birkaç telefon daha açtı. Bir kişinin yerel bir gazete çıkardığını söyledi. Bu gazete, 4 ayda sadece 4 kez basılmış. Ekonomik sıkıntı içinde olduklarını anlattı. Ben de gazeteyi 1 buçuk milyar liraya satın aldım. Müştekide o dönemde basın kartı vardı. Valiliğe, her yere girip çıkıyordu.'

Tugay, 2002'de milletvekili seçilmesi sonrasında Akarcalı'nın, 'Gazeteyi sizin adınıza idare ederim' dediğini belirtti. Ankara'ya gelmesinden bir süre sonra bilmediği bir kişiden tehdit telefonları aldığını ifade eden Tugay, 'Bunu anlattığımda, bana 'Sizi rahat bırakmayacaklar anlaşılan. Ben eski bir MİT mensubuyum. Sizi koruyabilirim' dedi. Ayrıldığım eşimin de ısrarı üzerine teklifini kabul ettim' diye konuştu.

Müştekinin kendisine 'fahri danışmanlık' yaptığını söyleyen Tugay, aynı dönemde yapmadığı açıklamaların, kendisine mal edildiğini duymaya başladığını, sonrasında da bunu müştekinin yaptığını anladığını kaydetti.

Kredi kartından ganyan için 750 lira çekildiğini öğrenince müştekiden ilk kez şüphelendiğini bildiren Tugay, 'O zaman, yalan söylediğini ve çok iyi rol yaptığını anladım. TBMM'deki odamı cumartesi günü açtırarak, valiliğin de bulunduğu çeşitli yerlere, 'Ali Seydi Yanardağ'ın benimle bir ilgisi kalmadığını' faksla bildirdim. Bunun üzerine müşteki beni tehdit etmeye başladı. 'Seni çıktığın yerden indireceğim' gibi şeyler söylüyordu. Polise bulunduğum şikayetler üzerine en az 2 defa cezaevine girip çıktı' dedi.

'Siyasi hayatımı çok olumsuz etkiledi'

Müştekiyle çalıştıkları bir dönemde Karabük'e gittiklerini, ardından da denize girmek için Amasra'ya geçtiklerini anlatan Tugay, 'Amasra'da, eski eşim, müşteki ve çocuklarımla fotoğraflar çektirdik. Orijinalinde ben, eski eşim, çocukların bakıcısı ve kendisinin de bulunduğu bir fotoğrafı basına vererek, 'Reyhan Balandı ile ilişkimiz vardı, aşk vardı' türü açıklamalar yaptı. Bunlar, siyasi hayatımı çok olumsuz etkiledi. Halen de etkilemeye devam ediyor' ifadelerini kullandı.

Akarcalı'nın suç kaydının '1 metre' olduğunu söyleyen Tugay, müştekinin, kendisi hakkında sürekli suç duyurusunda bulunduğunu, basına aleyhinde açıklamalar yaptığını belirtti ve dava konusu olaya ilişkin 'Söylediklerinin hiçbirisi doğru değil' dedi.

Tugay'ın azmettirmesiyle Akarcalı'yı kaçırarak, dövdüğü ileri sürülen sanık Mehmet Balandı da suçlamaları kabul etmeyerek, 'Olay tarihinde Ankara'da değil, Antalya'daydım. Ben de müştekiyi 'Ali Seydi Yanardağ' ismiyle tanıdım. Bana, babama, amcama da bir sürü tehdit mesajı gönderdi. Bu mesajlar üzerine Ankara'da 100. Yıl Polis Karakolu'na giderek, şikayette bulundum' diye konuştu.

Avukat Özdemir ise Akarcalı'nın 'sanık', müvekkilinin ise 'müşteki' olduğu ve 3'ünde mahkumiyet kararı verilen 4 ayrı dava dosyasının incelenmek üzere getirtilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Bahattin Özbaş, müşteki Akarcalı'nın mahkemeye Isparta Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla, 'cezaevinden çıktığını, ekonomik durumu iyi olmadığı için duruşmaya gelemediğini ve gelecek celse mahkemede olacağını bildirdiğini' açıkladı.

Duruşma, Akarcalı'nın ifadesinin alınması için ertelendi. Mahkeme heyeti, sanık avukatının taleplerinin, Akarcalı'nın ifadesinin alınmasından sonra değerlendirilmesine karar verdi.

Tugay'ın açıklaması

Tugay, basın mensuplarına, Akarcalı'nın kendisine yönelik işlediği, 'tehdit, özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek, şantaj, konut dokunulmazlığını ihlal etmek, hakaret' gibi suçlardan mahkum olduğu mahkeme kararlarını, yazılı açıklamasıyla birlikte dağıttı.

Açıklamasında, 'yıllarca kendisinin, çocuklarının ve yakınlarının, gerek şahsın direkt olarak gerekse basın ve mahkemeleri kullanarak iftira, şantaj, tehdit, hakaret ve şiddetine maruz kaldıklarını' kaydeden Tugay, 'şahsın, film senaryosundan farkı olmayan iddialarla siyasi ve sosyal hayatını bitirme planına devam ettiğini' savundu.

Tugay, açıklamasında, 'Adam dövmek, kaçırmak gibi benim adımla anılamayacak suçlardan yargılanıyor olmak dahi benim itibarıma gölge düşürmeye yetmiş, şikayetçi planları ve emellerine fazlasıyla ulaşmıştır' ifadesine yer verdi.