GANİ MÜJDE SİYASİLERİ ÇOK KIZDIRACAK; ''LİDERLERDE MİZAH DUYGUSU YOK!''
Ünlü mizah yazarı, Gani Müjde liderlerin mizah anlayışı ile ilgili ilginç değerlendirmeler yaptı..
Nuriye Akman’ın TRT Haber’de sunduğu Akılda Kalan programının bu haftaki konuğu ‘Gani Müjde’ydi. Ünlü mizah yazarı, Akılda Kalan’da liderlerin mizah anlayışı ile ilgili ilginç değerlendirmeler yaptı ve iç dünyası ile ilgili samimi açıklamalarda bulundu.
Günümüz Türkiye liderlerinin hiçbirinde mizah duygusunun olmadığını söyleyen Gani Müjde “Kemal Bey’de de yok, Tayyip Bey’de de yok, Devlet Bey’de de yok. Mesela Sayın Abdullah Gül’ün biraz daha mizaha elverişli olduğunu düşünüyorum. Daha mütebessim” dedi.
Mizah duygusunun sonradan kazanılamayacağını söyleyen Müjde, “Mizahçı olmak için geçmişte biraz fırlama bir hayat yaşamak lazım. Siyasetçiler, sanki doğuştan siyasetçi gibi bakıyorlar. Mesela Süleyman Demirel’de mizah duygusu vardı, Necmettin Erbakan’da vardı. Mesela Ecevit’te yoktu. Erdal İnönü de muhteşemdi. Onların taklidi yapılabiliyordu. Şimdi Tayyip Bey’in “taklidimi yapmayın” dediğini de sanmıyorum. Şimdi politikacı taklidi yapmaya kimse niyet etmiyor. Hâlbuki siyaseti çok renklendiriyor. Plastip Şovla biz kaç sene o politikacıları sırtımızda taşıdık… Haberler onlarla kapanırdı Politikayı ve politikacıyı sevdiren bir şey” dedi.
Deniz Baykal, Gani Müjde’den para karşılığı espri istememiş…
Nuriye Akman, Gani Müjde’den Deniz Baykal’ın kendisinden para karşılığı espri istediği ile ilgili haberi de açıklamasını da istedi. Müjde, bu haberin doğru olmadığını açıkladı ve “Bir dönem CHP büyük bir araştırma grubu kurdu. Dediler ki, biz bunların içinde mizahçı da olsun istiyoruz. İki kere gittim. Baktım konuşulanlar hiç bana göre değil, bir daha gitmedim zaten” dedi.
Sevilme isteğim yüzünden “muhalif” olamıyorum.
Akılda Kalan, Gani Müjde’nin samimi itiraflarında da sahne oldu. Müjde, Akman’ın “İnsanın en temel içgüdüsü bana göre sevmek değil, sevilmektir. Sizin insanlardan sevgi talebiniz insanları güldürmekten mi geçiyor? Yani ben sizi güldüreyim, siz de beni sevin lütfen…” şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:
“Çok güzel bir tespit… Pek düşünmemiştim bunu... Bende böyle beni sevin durumu vardır. Ben bu sevin durumu yüzünden muhalif olamıyorum doğru dürüst. Çünkü bakıyorum, herkese söylediğimde birileri bozuluyor. Ama öbür tarafa bir şey söylediğimde bu sefer bunlar bozuluyor falan. Ya bırakın bir kendi halinde. Ama bende o var, beni sevin, beni sevin, herkes beni sevsin falan. “
Gani Müjde’den “Akılda Kalan” inciler:
- Çözebileceğim sorunlar beni yıkamaz. Her şeyin üstesinden gelmeliyim, gelmek için uğraşmalıyım. Yıkılan da bir adamım, ama ayağa kalkan da bir adamım. Yıkılmaktan da zevk alırım, ne olacak. Yeniden ayağa kalkmak çok güzel. O yüzden hep zirve, hep zirve… Nereye kadar. Everest de o kadar güzel bir şey değil. Zirvede yalnızlık var. Bırakın aşağılar da güzel yani.
-Kindarım. Sonra unutuyorum. Aynı zamanda unutkan bir insanım. Hatta iyi niyetim çok suiistimal edilir. Şimdi bir oyun yapıyorum. İyi niyeti bir tuzak olarak kullanıyorum insanlara. Veriyorum iyi niyeti, bakıyorum oltaya kim geliyor. İnsanları beni kullanmaya teşvik ediyorum. O sınavları geçenler yanımda kalıyorlar. Zaten sınavları geçemeyenlerle bir şekilde yollarımızı ayırıyoruz.
-Mizahçıların hepsi cimri olur. Mizahçıların özünde vardır… Cimri deyince yanlış anlaşılıyor. Ama mesela koluma elli bin dolarlık saat takmam. Onu alabilecek param olsa da takmam.
-Bir yanım hep varoş çocuğu olarak kalmak istiyor.
-Hayatta dayanamadığım tek şey, bana haksızlık yapılması. Bana istediğiniz lafı söyleyebilirsiniz. Beni eleştirebilirsiniz ama bana haksızlık yapamazsınız.
-Sanatta demokrasi olmaz ya… Her kafadan bir ses çıkar, dinlerim. Ama bildiğimi yaparım. Bana hiç kimse bunu böyle yaz, şunu şöyle yaz diyemez. Hissettiğimi kimsenin etkisi altında kalmadan kendi kafama göre yazarım.
-Ölümden korkuyorum. Hepsi yalan. Ölüm korkusudur insanı sanata iten. Şarkı söylemeye iten, yazı yazmaya iten.
-30’lu yaşlara kadar süründüm. Üniversite birdeyim. İlk kaşarlı tostu yedim, baktım bir şey uzuyor. Paniğe kapıldım. Kaşarlı tost yemeyi bilmiyordum üniversite bire kadar.
-Mizah sektöründe çekememezlik vardır. Kimse kimsenin yaptığını beğenmez. Herkes için öbürünün yaptığı çok berbat, kendisinin yaptığı çok güzel. Bu tuzaklara düşmemeye çalışıyorum ama inşallah düşmüyorumdur.
“Komedi Senaryolarının Matematiği Daha Zor…”
Nuriye Akman: Her senaryonun bir matematiği var. Senaryo bir komedi dizisini işliyorsa bunun matematiği daha mı zordur, daha mı kolaydır?
Gani Müjde: Komedinin matematiği daha zor. Birincisi komedi hızlı bir iştir. Komedide her dakika bir şey olmak zorunda, hele sit-com’larda. Her bir dakikada bir gürültü gelmeli odanın içerisine. Bizim işimiz çok zor. O yüzden daha çok para kazanmalıyız normal dram yazarlarından.
Gani Müjde’ye göre Türk insanının sosyolojisini en iyi bilen yüz insan kim?
Nuriye Akman, programda Gani Müjde’nin bir başka iddiası olan “Türk insanının sosyolojisini en iyi bilen 100 insandan biriyim” sözlerini açıklamasını istedi.
Gani Müjde: Evet, bunda iddialıyım.
Nuriye Akman: Acayip iddialı bir laf… Diğer doksan dokuz kişi kim?
Gani Müjde: Kesinlikle politikacılardan başlayabilirim. Ama bunların hepsi her şeyi biliyor mu emin değilim. Ama başarılı olanlar biliyordur. Bir de senaristler kesinlikle çözmüşlerdir.
Nuriye Akman: Peki sen o yüz kişilik listede kaçıncısın?
Gani Müjde: 99 olayım bari. (gülüyor)
“Yalan… Ne Demişim?”
Nuriye Akman: Yatırım yapmak isteyen bütün dostlarınız sizi arıyormuş. Siz paranızı şuraya yatırırsanız daha çok para kazanırsınız
Gani Müjde: Yalan. Ne demişim?
Nuriye Akman: Kendi röportajlarından çıkan şeyler. “Herkes bana sorar. Sorduklarında onları şöyle yönlendiririm ve bütün bunlar olumlu sonuç verir.”
Gani Müjde: Eskidendi o. Banker Kastelli’ye kadar böyleydi. (gülüyor)
Nuriye Akman: Tekrar ediyorum gazeteciler dikkat dikkat. Sadece bu röportajı dikkate alın.
Gani Müjde: Aslında bir öngörüm var. Para hareketleriyle asla alakam olmadı. Hiçbir zaman buna meyil etmedim. Çünkü haydan gelenlerin huya gideceğini bilenlerden biriyim. Dolayısıyla bir süre sonra dedim ki, paradan para kazanmak yerine, akıldan para kazanmayı tercih et. Onlarla uğraşacağıma iki gün fazladan yazarım yani.
AKILDA KALAN
Nuriye Akman’ın sunduğu Akılda Kalan, Perşembe günleri saat 20:20’da TRT Haber’de ekrana geliyor. Yapım ve yönetimini Aynur Çelebioğlu ve Mustafa Özkurt’un yaptığı programın danışmanlığı ve konuk koordinatörlüğü İrem Şık ve Can Uludağ’a ait.