Gündem
14 Eki 2024 09:04 Son Güncelleme: 14 Eki 2024 09:06

Galatasaray’a soğuk duş: Arazinin yarısına çivi dahi çakılamaz!

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, cumartesi günü yapılan mali kongrede Büyükçekmece’de bulunan 106 dönümlük arazide sona gelindiğini müjdeledi. Gerçek çok farklı çıktı. Arazinin neredeyse yarısı İSKİ Su Havzası’nda bulunuyor. Bu kısımda çivi dahi çakılması yasak.

MedyaRadar’ın haberine göre, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, mali kongrede Büyükçekmece Belediyesi tarafından kendilerine tahsis edilen arazide sona gelindiğini müjdeledi. Özbek, ’Büyükçekmece Belediye Başkanımız gerekli çalışmaları yürütüyor. Orada da sona geldik. Harika tesisler yapacağız. Süreci Belediye başkanımız ile Adil Emecan takip ediyor’ açıklaması yaptı. Ancak bu arazide 14 yıldır bir tane plan değişikliği başvurusu yapılmadığı ortaya çıktı.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURUSU YAPILMADI

Büyükçekmece'de Galatasaray Spor Kulübü için tahsis edilen arazi ile ilgili ne Büyükçekmece Belediyesi'nden ne de Galatasaray'dan herhangi bir başvuru yapılmadığı ortaya çıktı. Tahsis protokolü üzerinden 16 yıla yakın zaman geçmesine rağmen arazi üzerinde herhangi bir planlama yapılmamış. Büyükçekmece Belediyesi topu Galatasaray'a atıyor. Ancak sarı-kırmızılı yönetimin de ne protokolü imzalamadan önce ne de imzaladıktan sonra bu konuda İSKİ'den her hangi bir görüş almadığı ortaya çıktı.. 106 dönümlük arazinin bulunduğu yer sadece çitlerle çevrildikten sonra ağaçlar dikildi. Dursun Özbek’in müjdelediği arazinin bugüne kadar meclis gündemine hiç taşınmadığı ortaya çıktı.

ARAZİNİN YARISI BİRİNCİ DERECE SİT ALANINDA!

2009 Yılında Galatasaray’a tahsis edilen arazinin yüzde 33'ü 1. derece sit alanı, yasalara göre bu bölüm olduğu gibi korunmak zorunda 106 dönümlük arazinin yüzde 33'lük kısmı yakın mesafede, yüzde 67'lik kısmı da orta mesafede bulunuyor. Yakın mesafede bulunan alana bir çivi dahi çakılması yasak. Orta mesafede bulunan kısmına da en fazla iki kat yapı yapılmasına izin veriliyor.

BİRİNCİ DERECE SİT ALANI: Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.

İKİNCİ DERECE SİT ALANI: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yanında kamu yararı göz önüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlardır. Ve Turizme dayalı yapılaşmayı öngören arazilerdir.

İKİ YIL ÖNCE ZİYARET ETTİ!

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Büyükçekmece Belediyesi Başkanı Hasan Akgün'ü 2 yıl önce makamına ziyaret etmişti. Ziyarette, kulüp üyesi Akgün'ün Galatasaray'a her türlü desteği verdiğini belirten Dursun Özbek, şu ifadeleri kullandı:

"Bugünkü buluşmamızın konusu Büyükçekmece Belediyesi'nin daha önce Galatasaray'a tahsis ettiği futbol veya spor akademilerini inşa etmek üzere uygun bir arazi var. Uzun zamandan beri atıl vaziyette bekliyordu. Daha önce başkanımla toplantılar yaptık. Harekete geçtik. Sadece futbol için değil binicilik tesisleri için de projemiz var. Büyükçekmece'deki bu arazimize taşımak, inşa etmek üzere harekete geçiyoruz. Sevgili başkanımıza bu konuyla ilgili bilgi verdim. Onun desteğini kendisinden istedim."

İSKİ BURAYA ONAY VERMEZ!

2009 Yılında yapılan protokolün iptal edilmesi için dava açan Yolsuzluk ve Haksızlıkla Mücadele Dernek Başkanı Ece Soysev MedyaRadar’a konuştu. Soysev, “6 Temmuz 2009 tarihinde belediye meclis kararı ile buna bağlı olarak tesis edilen 2 Eylül 2009 tarihli encümen kararı, yasal mevzuata aykırı olarak yapıldı. Mülkiyeti belediyeye ait olmayan ve 3194 sayılı İmar Kanunu 18′inci madde imar uygulaması sonucu düzenlemeye giren tüm gayrimenkul sahiplerinden kesilip yeşil alan olarak ayrılan alan, kamunun hizmetine tahsislidir. Zaten İSKİ yönetmeliğine göre arazinin yüzde 36’lık kısmına çivi dahi çakılması yasak. Bugüne kadar araziyle ilgili belediye meclisine gelen herhangi bir plan değişikliği olmadı. Olursa da yine dava açarız” diye konuştu.

ÖLÜM VİLLALARINA KOMŞU!

2009 yılında aylığı o zamanki değeriyle 50 liradan 30 yıllığına Galatasaray’a tahsis edilen 106 dönümlük arazi bir dönemin çok tartışılan ölüm villaları projesinin yakınında olduğu ortaya çıktı.