Galata Kulesi'ni satandan devletten para kaçırana... İşte dünyadaki en ünlü dolandırıcıların listesi - Sayfa 3

Selçuk Parsadan

90'lı yılların ana gündemlerinden biri olan devlet büyüklerinin dolandırılmasının arkasındaki isim Selçuk Parsadan, emekli Orgeneral Necdet Öztorun'un adını kullanarak örtülü ödenekten 5,5 milyar TL almayı başardı.

313
Galata Kulesi'ni satandan devletten para kaçırana... İşte dünyadaki en ünlü dolandırıcıların listesi - Sayfa 4

Charles Ponzi

Günümüzdeki dolandırıcıların en çok tercih ettiği yöntem olan saadet zincirini kuran ilk isimlerden Charles Ponzi, kurduğu saadet zinciriyle milyonlarca dolar kazandı. Yakalanıp hapse atılan Ponzi, cezasının bitmesinin ardından batık tahvilleri yatırımcılara satarak yeniden dolandırmıştı. Ponzi, İtalya lideri Musolini'ye finansal danışmanlık da yapmıştı.

413
Galata Kulesi'ni satandan devletten para kaçırana... İşte dünyadaki en ünlü dolandırıcıların listesi - Sayfa 5

Gregor MacGregor

Dolandırıcılığın kitabını yazmış bir diğer isim ise Gregor MacGregor. Gregor, kendisine Amerika kıtasında olduğunu iddia ettiği Poyais isimli hayali bir ülke kurmuş ve bu ülkedeki madenleri insanlara satmıştı. Bazı İngiliz yatırımcılara sahte Poyais tahvillerini 200 bin Sterlin'e satan MacGregor, kendisini bu ülkenin prensi olarak tanıttı. Poyais Doları'nı basan Gregor, binlerce kişiye Orta Amerika'da madenlerle dolu bir ülke olduğunu inandırarak kendisini Londra'nın soyluları arasına dahi kabul ettirmiştir. Yalanı ortaya çıktığındaysa kaçmak zorunda kalmıştı.

513
Galata Kulesi'ni satandan devletten para kaçırana... İşte dünyadaki en ünlü dolandırıcıların listesi - Sayfa 6

Jet Fadıl

Ülkemizin en bilinen dolandırıcılarından biri olan Fadıl Akgündüz, ya da bilinen adıyla Jet Fadıl, belirli aralıklarla pek çok kişiyi dolandırmıştı. Yasalardaki açıkları kullanan Fadıl, devasa konutlar, yerli araba gibi vaatler vermiş, para toplamış ve hiçbirini hayata geçirmemiştir. Milletvekili dahi olmaya çalışan Jet Fadıl, olmayı da başarmış, ancak milletvekilliği düşürülerek hapse atılmıştı. Sonrasında kefaret ödeyerek cezaevinden çıkmıştır.Gördüğünüz gibi ülkemizde ve dünyada dolandırıcılar hep vardı ve bundan sonra da olmaya muhtemelen devam edecek. Üstelik günümüzde internetin de etkisiyle dolandırmalar daha kolay oldu. Tosuncuk, Thodex vurgunu gibi büyük vurgunlar günümüzdeki en popüler dolandırma hikayeleri. Eğer dolandırılmak istemiyorsanız gözünüzü dört açmanız gerektiğini hatırlatalım. Unutmayın, kimse size güle oynaya bol bol para vermeyecektir.

 

613