Futbolu taraftar gözüyle anlatan kitap: Yakarız Bu Gezegeni!
Futbol üzerine pek çok şey yazıldı çizildi ama belki de ilk kez, üstelik de bir kadın taraftarın gözünden 11 adamın öyküsü, başlangıcından günümüze tüm detaylarıyla yazıya döküldü.
11 kişilik takım oyunundan bugün milyonları peşinden sürükleyen, izahı zor bir tutkuya dönüşen, milyonlarca insanı da istihdam eden dev bir endüstri futbol… Sema Tuğçe Dikici de futbola gönül veren, tuttuğu takımı kalbiyle destekleyen bir taraftar… Aynı zamanda da Siyaset ve Sosyal Bilimler alanında pek çok çalışmaya imza atmış bir araştırmacı… Dikici, her iki kimliğini de bir araya getirdi ve futbol üzerine bugüne kadar yazılmış, çizilmiş pek çok eserden farklı bir analize imza attı. Futbolu “Yakarız Bu Gezegeni” adlı kitabında, siyaset, ekonomi ve taraftar üçgeninde anlattı.
İlkel Günlerden Modern Dünyaya Futbol…
17. yüzyıl başlarında İngiliz denizcilerin, demir attıkları limanlarda oynadıkları oyunlar ve yerel halkın onlara ilgisiyle başlıyor futbolun hikâyesi… Zamanla farklı coğrafyalara taşınıyor ama savaşlara ve devrimlere, ekonomik buhranlara ve doğal afetlere rağmen hep bir şekilde var oluyor. Türkiye de 1. Dünya Savaşı öncesinde tanışıyor meşin yuvarlak ve peşinde koşan 11 adamla… Sonrasında 4 büyükler ve Anadolu kulüpleriyle hep ülkenin gündeminde yer alıyor…
Futbolun iki gücü: Halk ve Para…
Sema Tuğçe Dikici, yeri geldiğinde tüm dünyayı aynı anda yeşil sahalara kilitleyen futbolu en önemli dönüm noktalarıyla anlatırken, tarihe adını yazdırmış önemli isimleri de ihmal etmiyor; gelmiş geçmiş en yüksek bonservis bedeliyle Gareth Bale’den, dünyanın en zengin kulüpleri Barcelona ve Real Madrid’e futbolu dev bir endüstri olarak anlatıyor kitabında… Barcelona ve Real arasındaki sahaları aşan rekabetin perde arkası, Hitler Almanya’sının futbolu propaganda aracı olarak kullanması, Avrupa’da filizlenen Ultras hareketi, Türkiye’deki tribün kültürü dahil futbola dair bilinmeyenler, “Yakarız Bu Gezegeni”yle gözler önüne seriliyor.
Kadın Gözüyle Futbol…
“Yakarız Bu Gezegeni” kitabını özel yapan bir başka unsur ise futbolun doğuşundan günümüze gelen öyküsünü bir kadın taraftarın kaleme alması… Daha önce Türkiye’deki futbol taraftarlığı ve Çarşı Grubu üzerine yazdığı “Çarşı” adlı bir çalışması olan Dikici, bu kitabında en önemli bölümünü de taraftar olgusuna ayırıyor. Tribün gruplarının hikâyelerinden rekabetin spor dışındaki nedenlerine, futbol taraftarlığının fanatizme dönüştüğü evreleri neden ve sonuçlarıyla sadece bir araştırmacı değil taraftar gözüyle de anlattığı kitabı “Yakarız Bu Gezegeni”, Sema Tuğçe Dikici imzası ve Caretta Yayınları’ndan Tortuga markasıyla tüm kitapçılarda…