FRANSA'DA HÜKÛMET NEDEN DÜŞTÜ?
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 7 Temmuz'da sonuçlanan erken genel seçimlerin ardından atanan Cumhuriyetçiler partisinden Başbakan Michel Barnier'in merkez sağ azınlık hükûmeti, muhalefet ile 2025 bütçesi ve sağlık sigortası bütçesi konusunda uzlaşmaya varamayınca verilen gensoru önergesi mecliste dün akşam 331 vekilin desteğiyle kabul edildi.
Fransa’da sol ittifakı Yeni Halk Cephesi (NFP) ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi ve destekçilerinin, hükûmete karşı sunduğu 2 farklı gensoru önergesi Ulusal Meclis Genel Kurulunda görüşüldü.
Ulusal Mecliste yapılan oylamada solcu ittifakın sunduğu gensoru önergesine 331 milletvekili destek verdi. Gensoru önergesinin kabul edilmesi için gerekli 288 oya ulaşılmış oldu. Böylelikle 5. Cumhuriyet döneminin en kısa süreli görev yapan Barnier hükûmeti düştü. Gensoruya verilen destek oylarıyla beraber, hükûmetin 2025 sağlık sigortası bütçesi de Meclis tarafından reddedilmiş oldu.
FRANSA YENİ BAŞBAKANI BELLİ OLDU MU, KİM OLACAK?
Yeni bir hükûmet kurulana kadar düşen hükûmetin sınırlı yetkilerle idari işleri yönetmek amacıyla görevde kalması bekleniyor.
Ulusal basında yer alan haberlere göre, Suudi Arabistan'da 3 günlük resmî temaslarının ardından dönüş yolunda olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "24 saat içinde Barnier'nin yerine başbakan atamak istediğini" dile getirdi.
BARNİER HÜKÛMETİ NASIL KURULMUŞTU?
Aşırı sağın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki yükselişinin ardından Macron’un ulusal meclisi feshederek gittiği erken genel seçimde, hiçbir parti ya da ittifak salt çoğunluğu elde edememişti.
Solcu NFP ittifakını oluşturan Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) 72, Sosyalistler ve bağlantılılar 66, Sosyal ve Çevreci grup 38, Cumhuriyetçi Demokrat Sol 17 sandalyeye sahip olurken, Macron'un meclis ittifakını oluşturan Cumhuriyet için Birlikte partisi 99, Ufuklar partisi ve Bağımsızlar 31, Demokratlar (MODEM) ise 36 milletvekili kazanmıştı.
Meclisin üçüncü büyük siyasi grubunu ise 142 milletvekili ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve ortakları oluşturmuş, Barnier’nin partisi Cumhuriyetçi Sağ grubu 47, LIOT grubu ise 21 milletvekili ile meclise girmişti.
Macron, seçimin galibi solcu ittifak yerine 47 milletvekili bulunan Cumhuriyetçilerden Barnier’i başbakan olarak atamıştı.