Radar Hattı
05 Eki 2008 21:27 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:21

FOX'TA İŞLER NASIL GİDİYOR?..ANA HABERİN 22.00'YE ALINMASI NE GETİRDİ?..DAHA NE GİBİ SÜRPRİZLER OLACAK?..FOX ANA HABERİN PATRONU DOĞAN ŞENTÜRK EKONEWS'E KONUŞTU!..

FOX Haber'in Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, haber bültenin saat 22'ye alınmasını yorumladı...

Fox'taki işler nasıl gidiyor dersiniz?


Fox'ta işe çok genç, çok dinamik bir kadroyla başladık. Bünyemizde çok deneyimli bir ekip oluşturduk. Gerek istanbul'da gerek Ankara'da çok çok iyi bir ekip kurduk. Bu ekip ilk başlardan itibaren bir yükseliş grafiği gösterdi. Devamlı kendimize hem reyting anlamında, hem iş anlamında hem kimya anlamında aştık ve nitekim 18.45 - 19.00 civarında yayınlandığımızda 1 Eylüle 2008'e kadar yaklaşık 8 .00, 8,5 şehir ortalama ve 2.5 reyting civarında bir reytinge ulaşarak Majör kanallar içerisindeki yerimizi aldık. 5 büyük majör kanalla aynı seviyeye geldik. Hatta geçtiğimiz Nisan ve Mayıs ayını ATV'nin üzerinde kapatmıştık.

Haber saatinde ezberleri bozarak ana haber saatini saat 22:00'a aldınız. Bu kararın yansıması ne oldu?


FOX'un çok yabancı olmadığı bir sistem İngiltere'de ve Amerika'da saat 10'na almak ve ezberleri bozmak anlamında bir projesi vardı. FOX'un özelliği o zaten; farklı olanı yapmak. FOX grubu Türkiye'yi incelemiş ve primetimeda bir dizi mezarlığı var. Herkes bir dizinin peşinde. Oraya nasıl bir alternatif olur deyince öncelikle 18.00-19.00'da alternatif oluşturalım dediler ve diğer ana haberlerin bültenin karşısına Çarkı Feleği koyduk. Yöneticilerimiz buna karar verdi ve ardından da dizilere alternatif olarak 22.00'ye aldılar. Tabi bu 22'ye alınırken piyasa acaba dedi, olur mu dedi ? Ama rakamlardan şu an görüyoruz ki, evet tuttu. Mesela bu gün ilk 100'ü daha henüz alamadım ama dünkü ilk 100'e baktığımızda ATV ile altlı üstlüyüz. ATV o kadar herkesten önce başlayıp 18.45 başlamasına rağmen ve sadece haber segmenti alışkanlık olmasına rağmen biz güçlü diziler; Yaprak Dökümü'ne, Binbir Gece'ye karşı yarışmamıza rağmen biz ATV'yle aynı reytingi alıyorsak demek ki bu başarılıdır.

Peki FOX10'un avantajı nedir?


Her şeyden önce kanal, prime time ile masraf etmeden böyle bir reyting'i almaya başladı ki bu da güzel bir şey. Çünkü masraf edipte almayabilirdi. Dizilere yaptığınız yatırım her zaman geri dönüşü olmuyor, reyting almıyor. Üstelik ezber bozduk, hem primetimenin ezberini bozduk hem 19.00'da ki haber segmentinin ezberini bozduk. Bu güzel bir şey ama biz bununla yetinmiyoruz. Ben şuna inanıyorum ilkbahara kadar biz bu yükselişimizi sürdürürsek Türkiye'de FOX 10 hakikatten insanlarda vazgeçemediği hani İngiltere'deki, Amerika'daki gibi bir haber bülteni olacak. Bizim hiçbir zaman reyting önceliğimiz yok. Sürdürülebilir uzun vadeli bir şey yapmak istiyoruz; o yüzden taviz vermiyoruz, kısa vadeli beklentilerin içine girmiyoruz.

Daha ne gibi sürprizler olacak?


Şu ana kadar yapacaklarımızın %25 'ini yaptık daha pek çok işte FOX 10'nun içerisinde sürprizler bulacaksınız. Mesela Down Jones'u hiçbir kanal veremez çünkü saat farkı var. Ama biz onda saat farkı handikabımız ortadan kalkınca Amerika'daki Down Jones 'un kapanışını verebiliyoruz.

Özellikle saat 8'den sonraki olayları biz verebiliyoruz. Örneğin dün Gerede'de bir trafik kazası oldu. Direk biz onunla yayına girdik. Sıcak gelişme ve canlı girdik Gerede'den. Bu bizi için büyük bir avantajdı. Yeter ki biz bunları yapalım, seyirci o saatte yeni bir şey görebileceğini idrak ederse farkına varırsa bizi tercih eder.

Diğer kanalların da sizin peşinizden bu kanalda adımlar atabileceğini düşünüyor musunuz?


Primetime 2'de sorunu olan bütün kanallar bu işe gelir, çünkü oraya para yatırmak artık çok büyük bir maliyet. Para yatırmak ve karşılığını alamam