16 Kas 2007 10:50 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:51

FLAŞ!..FLAŞ!..FLAŞ!..MİLLİ PİYANGO İDARESİ GENEL MÜDÜRÜ MAKAMINDA VURULDU!..İŞTE SALDIRGANIN KİMLİĞİ VE CİNAYET NEDENİ!..

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak, bir kurum çalışanı tarafından makamında vuruldu. Saldırının mesai başlangıcından hemen sonra gerçekleştiği belirtilirken, polis olay yerinde inceleme yapıyor...

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak, makamında tabancaya vurularak öldürüldü. Genel Müdürü vuran kişinin kurumun eski çalışanlarından başmüfettiş Ahmet Öztürk olduğu öğrenildi.

Ziraat Bankası kökenli eski mefettiş Ahmet Öztürk'ün Milli Piyango İdaresi'nin ve Milli Piyango çalışanları tarafından kurulan Milli Piyango İdaresi Vakfı'nın devlete ödemesi gereken 30 trilyon liranın ödemesini 3 ay geciktirerek haksız kazanç elde ettiği yönünde bir rapor yazdığı öğrenildi. Olayın geçmişinin 3 yıl öncesine dayanan bu raporla bağlantılı olduğu belirtiliyor

30 TRİLYONLUK VUGUN İDDİASI

Milli Piyango Genel Müdürü İhya Balak'ı öldürdüğü iddia edilen kurumun eski başmüfettişi Ahmet Öztürk'ün, kurum ile geçmişte önemli sorunlar yaşadığı ortaya çıktı.

Yazdığı bir raporla Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nı haksız kazanç elde etmekle suçlayan Öztürk'e karşı Milli Piyango İdaresi de dava açtı. Hatta konu Meclis'e kadar taşındı.

Milli Piyango eski başmüfettişi Ahmet Öztürk, yaklaşık iki sene önce Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın, devlete ödemesi gereken parayı geciktirerek 30 trilyon haksız kazanç elde ettiği yönünde bir rapor hazırladı. Raporda vakfın sattığı bilet paralarını ödediği ikramiye tutarını düştükten sonra her ay sonunda kuruma ödemesi gerekirken 3 aya varan gecikmelerle parayı elinde tuttuğunu ve haksız faiz kazancı sağladığı iddia edildi. Bu paralarla personele yılbaşı ve dini bayramlarda hediye paketleri dağıtıldığı, faizsiz ihtiyaç ve konut kredileri verildiği, emekli olanlara da yüksek ikramiyeler ödendiği savunuldu.

Tamamı Hazine'ye ait olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden kimsesiz çocuklara kadar pek çok yerde kullanılan paraların vakıf tarafından "zimmetine geçirildiğini ve irtikap edildiğini" ileri süren Öztürk, kurumun sorumlu yöneticilerinin görevlerini yerine getirmediklerini, müfettişlerin de yaptıkları teftişlerde yapılanlara değinmediklerini, bu nedenlerle sorumlu olduklarını savunmuştu.

MİLLİ PİYANGO'DAN SAVUNMA

Öztürk'ün bu raporuna karşılık Milli Piyango'dan yapılan açıklamada ise, raporda dile getirilen iddiaların somut bilgi ve belgelere dayanmadığı ve müfettişin somut tespitler yerine kendi kanaatlerinin yeterli olduğundan bahisle hareket ettiği belirtilmişti. Öztürk'ün soruşturmayı engellediği gerekçesiyle de Teftiş Kurulu Başkanını görevden uzaklaştırma ve yerine başka bir müfettişi görevlendirme teşebbüsünde bulunduğuna dikkat çeken Milli Piyango İdaresi, raporla ilgili şu yorumu yapmıştı:

"Henüz inceleme aşamasında iken basın yoluyla kamuoyuna yansıtılan bu iddia ve davranışlar ile doğruluk, dürüstlük, Devletin hak ve çıkarlarını koruma Görüntüsü altında, esasen bir güven ve itibar müessesi olan Milli Piyango İdaresinin ve Yöneticilerinin yıpratılmaya çalışıldığı ve samimiyetten uzak olduğu apaçık ortadadır."

KONU MECLİS'E KADAR GELDİ

Öte yandan Öztürk'ün raporu ile ilgili iddialar Meclis gündemine de taşındı. CHP Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü'nde yaşanan müfettiş krizi ile ilgili soru önergesi verirken, yanıtı Maliye Bakanı Unakıtan'dan geldi.

Unakıtan, muhasebe biriminin 2002-2004 yılları işlemlerinin denetimi ile ilgili olarak Başmüfettiş Ahmet Öztürk'ün de aralarında bulunduğu ekibin görevlendirildiğini belirtirken, Öztürk'ün bu işlemler sırasında rüşvet, yolsuzluk ve mal bildirimi ile ilgili iddia