Gündem
17 Nis 2007 18:56 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:47

FLAŞ...FLAŞ...FLAŞ...ÇUKUROVA GRUBU KRİZDE Mİ?.."PARAMIZ RİSK ALTINDA" DİYEN RUSLAR DAVA AÇIYOR!..

Çukurova´nın TMSF´ye borcunu ödemek için kullandığı kredi krize neden oldu. Turkcell'in yüzde 13.22 hissesinin sahibi Altimo, Çukurova Grubuna 1 milyar 350 milyon doları tutarında verdiği ödünç paranın geri ödenmesini talep etti.

Altimo Ceo'su Alexey Reznikovich, dün Çukurova grubuna ihbarnameyi çektiklerini, şu anda kredilerinin bakiyesinin geri ödenmesini talep ettiklerini belirterek Çukurova grubu tarafından imzalanan anlaşmalara istinaden, bu davanın Britanya Virjin Adaları mahkemesine de ibraz edildiğini söyledi.

Alfa Group, Kasım 2005'te Çukurova ile birkaç sözleşmeyi kapsayan anlaşma yapmış, buna göre Alfa Group, 1 milyar 707 milyon dolar tutarında Çukurova'ya ödünç vererek Turkcell'in yüzde 13.22 hissesini aldı. Çukurova, Kasım 2006'da, Alfa'ya, toplam ödünç tutarı üzerinden 357 milyon ABD doları ile 217 milyon ABD doları tutarına eşit faizi ödedi. Ancak, Altimo, Çukurova Grubu'nun, sürekli olarak imzalanmış olan sözleşmelerin şartlarını yerine getirmediğini iddia ediyor. Bunun kamuoyuna duyurulması amacıyla düzenlenen basın toplantısına katılan Altimo Ceo'su Alexey Reznikovich, 1 milyar 350 milyon dolara tekabül eden kalan kredinin ödenmesi konusunda endişeli olduklarını bildirdi.

Alexey Reznikovich, "Maalesef Çukurova gruba Alfa ile 2005 yılında imzaladığı anlaşmanın hükümlerine riayet etmedi. Dolayısıyla biz bakiyeyi güvence altına almak için bir takım önlemler almaya karar verdik. Sonuç olarak Altimo Çukurova Grubu'na bir ihbarname çekerek borcun bakiyesinin ödenmesini istedi. Çukurova Grubu ile yaptığımız anlaşmaların gereği olarak şu anki durumu İngiliz Virjin Adaları'nda mahkemelerde dava açtık. Biz müteaddit defalar Çukurova Grubu temerrüde düştüğü için kredi sözleşmesinin ihlal edildiğini düşünüyoruz ve bu yüzden de dava açıyoruz." diye konuştu.

ÇUKUROVA GRUBU 16 DEFA TEMERRÜDE BİLEREK DÜŞTÜ

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Alexey Reznikovich, dava açmaya gitmeden önce Çukurova Grubu ile herhangi bir görüşme yapıp yapmadıklarının sorulması üzerine, konunun yargıya intikal etmesi nedeniyle bu konuda fazlasıyla ayrıntıya girmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Reznikovich şöyle devam etti:

"Ancak şunu ifade etmeliyim, Çukurova Grubu bizimle yaptığı kredi ve diğer anlaşmalarda 16 defa temerrüde düşmüştür. Biz maalesef Çukurova grubunun bu temerrüde bilerek düştüğünü düşünüyoruz. Bir örnek vermek istiyorum Çukurova Grubu bizden 1,7 milyar dolarlık kredi aldı. Ancak bize olan borcunu ödemeden birkaç yüz milyon dolarlık sendikasyon kredisi imzaladı ki yaptığımız anlaşmanın ihlalidir bu. Biz yaptığımız anlaşmada başka bir borçlanmaya giderken bunun ana düzenleyecisi olarak Alfa'nın yer almasını öngörüyoruz. Ve biz yaptığımız anlaşmalar gereğince bize Çukurova'nın verdiği mali tabloları incelediğimizde Çukurova'nın yükümlülüklerini karşılayamayacak durumda olduğunu görüyoruz."


Reznikovich, bu noktadan sonra yapılacak olan adımın ne olduğunun sorulması üzerine ise, ana hedeflerinin paraları geri almak olduğunu kaydetti. Reznikovich, dün Çukurova grubuna ihbarnameyi çektiklerini, şu anda kredilerinin bakiyesinin geri ödenmesini talep ettiklerini vurguladı. Çukurova grubundan bir geri dönüş olup olmadığının sorulması üzerine ise, Reznikovich, herhangi bir geri dönüş olmadığını söyledi.


ÇUKUROVA'NIN TELİA SONERA'YA CİDDİ TAZMİNAT ÖDEMESİ SÖZ KONUSU OLABİLİR


Verdikleri meblağın hem Alfa hem de Altimo için çok ciddi rakam olduğuna işaret eden Reznikovich, şöyle konuştu: "Avukatlarımızın ve denetçilerimizin bize tavsiye ettiği karar, bu rakamın risk altında olduğu bir an önce geri alınması gerektiği. Bi