26 Oca 2009 09:28 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:30

FLAŞ!.. FLAŞ!.. BEKLENEN OLDU!.. KENDİ BAŞINI DA YAKTI!.. RUMLAR ATİLLA OLGAÇ İÇİN NE PLANLIYOR?..

1974´te Barış Harekâtı sırasında biri esir 10 Rumu öldürdüğünü söyleyen infial yaratmıştı. Şimdi başı iyice dertte!..

Rumlar, Atilla Olgaç için uluslararası tutuklama emri çıkarılması için harekete geçti. Olgaç´ın yalan söylese bile cezalandırılması isteniyor


Kıbrıs Rum Kesimi, 1974´te Barış Harekâtı sırasında biri esir 10 Rumu öldürdüğünü söyleyen ancak daha sonra anlattıklarının senaryo olduğunu ifade eden tiyatrocu Atilla Olgaç hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarmaya hazırlanıyor. Rum Yönetimi´nin, Olgaç´ın açıklamalarında suç unsuru bulunursa, Rum Başsavcılığı´nın isteği doğrultusunda kırmızı bülten çıkaracağı bildirildi.
Rum yönetiminin Olgaç´ın açıklamalarını, AB´de "Türkiye´ye baskı" aracı olarak kullanmaya hazırlandığı da gelen bilgiler arasında. Ana muhalefet DİSİ milletvekili ve Meclis Hukuk Komitesi Başkanı Yoannis Nikolau, "Bu açıklama, kayıp akıbetlerinin belirlenmesinde bilgi vermesi için Türkiye´ye baskı yapılması yönünde değerlendirilebilir" dedi. Rum Başsavcı Petros Kliridis de Atilla Olgaç´ın açıklamasınının Türk makamları tarafından incelenmesi gerektiğini söyledi.
Olgaç´ın doğru söyleyip söylemediğinin Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi veya BM Komitesi tarafından da araştırılabileceği görüşünü ortaya koyan Kliridis, Olgaç´ın ilk açıklamasının "doğruluğuna" inandığını belirterek, doğruyu söylemese bile, kopardığı gürültü nedeniyle cezalandırılması gerektiğini belirtti.

32 Türk katledildi
Bu arada Rum tarihçi Ronaldos Kaçaunis de 1963´te Gazimağusa´da 32 Kıbrıslı Türkün nasıl katledildiğini anlattı.
Kıbrıs Rum Yömnetimi Lideri Dimitris Hristofyas´a yakınlığıyla tanınan Haravgi gazetesine konuşan Kaçaunis, yaşadıklarını şöyle anlattı: "3 Yunan subayın ve Lefkoşa Polis Müdürü´nün oğlunun da bulunduğu bir otomobil kentin Türk bölgesine girdi. Türkler onları durdurup ateş etti ve yalnız bir tanesi sağ döndü.
Ertesi günü bir grup Kıbrıslı Rum, Rum bölgesindeki bankalarda, dükkanlarda çalışan Kıbrıslı Türkleri tutukladı. Tümü sivil ve bir önceki gün meydana gelen olayla ilgileri olmayan 32 Kıbrıslı Türktü. Onları bir yere götürüp öldürdüler. Daha sonra da toplu mezara gömdüler."

Türmen: Türkiye zor duruma düşebilir
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı, Rıza Türmen, Rumların başvurması halinde AİHM´nin davayı kabul edebileceğini söyledi.
Türmen şöyle konuştu: "AİHM söz konusu başvuruyu `öldürme´ ve `soruşturma´ olmak üzere iki açıdan değerlendirecektir. Öldürme olayı varsa bunu zaman bakımından inceleyecektir. Türkiye´nin AİHM´in Türkiye´nin bireysel başvurusunu kabul ettiği tarih 1987´dir. Öldürmeyle ilgili iddia ise 1974 yılına aittir. Dolayısıyla AİHM zaman bakımından bunu reddedecektir. Ancak Rumlar dava açarsa, olayın kendisi 1987´den önce olsa bile mahkeme, soruşturmada sürekli bir ihmal tespitinde bulunursa başvuruyu kabul edecektir.
Türkiye´nin bu iddiaya ilişkin AİHM karşısında güç duruma düşmemesi için olayı öğrendiği tarihten itibaren derhal etkin bir soruşturma için hemen harekete geçmesi gerekir. Şahsın o tarihte savaşa katılıp katılmadığını belirlemesi `İddiayı yeni öğrendim ve etkin soruşturma başlattım´ demezse zor duruma düşecektir."