Financial Times'tan Türkiye için reçete
İngiltere'de yayımlanan gazetede yer alan bir makalede, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 5 kırılgan ekonomi için iktidarda kan değişikliğinin piyasalar tarafından olumlu karşılanacağı belirtiliyor.
İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesinin internet sürümünde yer alan bir makalede, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 5 kırılgan ekonomi için iktidarda kan değişikliğinin piyasalar tarafından olumlu karşılanacağı belirtiliyor.
Morgan Stanley’den yükselen piyasalar ve küresel makroekonomi biriminin başkanı Ruchir Sharma’nın kaleme aldığını yazı “piyasaların eski gözdelerini yok etme eğilimine dikkat edin” başlığını taşıyor.
Sharma'nın makalesi şöyle başlıyor:
“Kırılgan beşli efsanesi yok oluyor. Sadece birkaç ay önce Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika’daki bütçe açığı ve sıcak para girişine bağımlı olduğu fısıldanıyordu. Fakat bugün kırılgan ekonomi olarak tanımlanan Hindistan ve Endonezya’nın hisse senetlerinin gelişmekte ülkeler arasında en hızlı şekilde arttığı gözlemleniyor.”
Yazıda büyük değişimin siyaset sahnesinde olduğunu belirtiyor. Yeni liderlerin ekonomideki çatlakları kapama sözü verdiğini anımsatan makalede özetle şöyle deniyor:
“Piyasaların taze kan olan siyasi şahsiyetlere bu kadar olumlu baktığı bir dönemi hatırlamak oldukça zor. 2008’deki küresel krizden iki yıl önce dünyanın en demokratik ülkelerinden 30’unda yapılan seçimlerde sadece üçte bir hükümet koltuğunu kaybetti. Son iki yılda bu rakam üçte ikiye çıktı. Piyasalar yeni gelen liderleri sahipleniyor.
Bu yıl politik içerikli gösterilerin giderek artması bekleniyor. Çünkü bu, 2014’ün büyük seçim yılı olmasından kaynaklanıyor. 110 yükselen demokrasinin yüzde 40’ında seçim var. Altı en hızlı yükselen piyasa ülkesinde ise seçimler altı ay içinde yapılacak. Seçimler artık 2006 senesindeki durgun günlerdeki gibi yatırımcıların değişim yerine istikrar arayışında olduğu zamanlardaki gibi karşılanmıyor.
‘Giderek artan kendini beğenmişlik’
Artık hayal kırıklığı kaba sığmıyor. Geçtiğimiz on yıl boyunca büyük yükselen ekonomilerdeki hükümette kalma süresi ortalama 4 yıldan 8 yıla çıktı. Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika’dan oluşan 5 kırılgan ekonominin yönetiminin sekiz yıldan fazla iktidarda olması bir rastlantı değil. Bu ülkelerin yönetimlerindeki giderek artan kendini beğenmişlik bütçe açığına ve paralarının değer kaybetmesine neden olacak diğer yanlış adımlar için kapıyı araladı.
Bugün yönetim değişikliğinin gündemde olduğu ülkelerdeki piyasalar toparlanıyor."
Yazı Brezilya, Endonezya ve Hindistan’daki iktidar değişikliği ile ilgili ihtimallerle ilgili örnekler verdikten sonra şöyle devam ediyor:
“Kamuoyu yoklamaları genel olarak güvenilmez. Fakat bu üç ülkedeki güçlü alternatif eğilimini yok sayamayız. Güney Afrika ve Türkiye’de bu sene seçimler olacak. Ve güçlü bir alternatif ihtimali yok. Ve piyasa zar zor bu ülkelerdeki beklenen seçimleri kaydediyor.
Piyasanın eski gözdeleri rahat içinde olamaz. Yatırımcılar umutlarını değişim için geleceği parlak adaylara göre planlama eğilimindeler."