FETÖ'nün Doğan Medya Center'ı işgali iddianamesi
- İddianamede, medya kuruluşuna yönelik eylemlerin, 1. Ordu Komutanlığı'nda görev yapan astsubay, uzman çavuş ve erler ile bu unsurları komuta etmek için Kara Harp Akademileri'nden kanunsuz bir şekilde görevlendirilen subaylar tarafından gerçekleştirildiği belirtildi- Eylem öncesi İstanbul.
İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Bağcılar'daki Doğan Medya Center'ın işgal edilip televizyon yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda 1 kişinin şehit edilmesine ilişkin iddianamede, medya kuruluşuna yönelik eylemlerin, 1. Ordu Komutanlığı'nda görev yapan astsubay, uzman çavuş ve erler ile bu unsurları komuta etmek için Kara Harp Akademileri'nden kanunsuz bir şekilde görevlendirilen subaylar tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca darbe girişimi gecesi Doğan Medya Center'ın işgali ve bir kişinin şehit edilmesine ilişkin iddianamede, 15 Temmuz'daki olaylara değinilerek, FETÖ/PDY'nin darbe girişimiyle bağlantısı anlatıldı.
İddianamede, FETÖ/PDY suç örgütü mensupları tarafından planlandığı ve uygulamaya sokulduğu anlaşılan darbe girişiminin, Türk halkının demokrasinin yanında saf tutması, örgüt mensubu olmayan kamu görevlilerinin olağanüstü gayreti, TSK içerisinde yer alan yurtsever unsurların karşı duruşuyla 16 Temmuz'da başarısızlıkla sonuçlandığı vurgulandı.
- "Şeri esaslara bağlı yeni bir devlet anlayışı getirmeyi amaçlıyor"
"Terör" ve "terör örgütü" kavramları, FETÖ'nün ortaya çıkışını kolaylaştıran nesnel koşullar, örgütün genel, sosyo-kültürel yapısı, kuruluşu, toplumda kabul görmesi, kadrolaşma-genişleme dönemi, ideolojisi, amacı, örgütlenme şekli, istihbarat ağı ve arşivi, haberleşmede kullandığı yöntemler, paralel devlet kurma çabası, idaresi, kuralları, silahlı gücü, yargı ve emniyet teşkilatlarındaki yapılanması, gerçekleştirdiği yasa dışı faaliyetler ve bunlarla ilgili yürütülen soruşturmalar ile açılan davalardan bahsedilen iddianamede, şüpheli, sanık ve tanık beyanları doğrultusunda darbe girişimi ile FETÖ arasındaki bağlantının ortaya çıktığı anlatıldı.
FETÖ/PDY'nin, üyelerini çeşitli yöntemlerle içerisine sızdırdığı kamu kurumlarında kadrolaşarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tüm anayasal kurumlarını ele geçirmeyi, devleti yönetmeyi, aynı zamanda uluslararası düzeyde büyük ve etkili siyasi-ekonomik güç haline gelmeyi, nihayetinde çağdaş, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan devleti ortadan kaldırarak, dışarıya bağımlı, özgür iradesi olmayan, şeri esaslara bağlı yeni bir devlet anlayışını hakim kılmayı amaçlayan silahlı bir terör örgütü olduğu belirtilen iddianamede, diğer iddianamelerde olduğu gibi İstanbul'da darbe girişimini planlayan, uygulamaya sokan ve girişime iştirak eden asker ve sivillerle ilgili tespitler yer aldı.
- Darbe girişiminde, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndaki toplantıların önemi
Darbe girişimi öncesi FETÖ/PDY bünyesindeki "Yurtta Sulh Konseyi" olarak adlandırılan illegal oluşum tarafından İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı, Hava Harp Okulu ve İstanbul 66. Mekanize Piyade Tugayı'nda görevlendirmelerle ilgili yapılan toplantılarla bunlara ilişkin kamera kayıtlarının değerlendirildiği iddianamede, Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın darbe kalkışması kapsamında tartışmasız büyük bir öneme haiz olduğu, burada yapılan planlamalar doğrultusunda, çok sayıda askeri araç ve personelin İstanbul'un değişik bölgelerine sevk edildiği kaydedildi. İddianamede, Tugay Komutanlığı'ndaki çok sayıda zırhlı araç, tank, GZPT ve askeri kamyonların planlamalar doğrultusunda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü, Üsküdar Çevik Kuvvet, Acıbadem, Fenerbahçe Ordu Evi, 1. Ordu Karargahı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Maltepe Kenan Evren Kışlası ve Kadıköy Göztepe Köprüsü gibi bölgelere sevk edildikleri aktarıldı.
İddianamede, elde edilen görüntü kayıtlarına göre, 13 Temmuz'da saat 19.00 sıralarında başlayarak, 14 Temmuz saat 01.30 sıralarına kadar devam eden sürede, gerek 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın kendi komuta kademesi gerekse İstanbul'daki diğer birlikler ve diğer illerden gelen üst düzey rütbeli personelin katıldığı ve darbe faaliyetlerinin planlandığı bir toplantının gerçekleştirildiği belirtildi.
- Albay Gerehan'ın, "TSK'dan emir geldi" konuşması
Bu toplantılara katılan şüpheliler ile ifadelerine yer verilen iddianamede, haklarında soruşturma yürütülen Harp Akademileri Komutanlığı'nda baş hoca olarak görev yapan Albay Ahmet Zeki Gerehan ve öğretim elemanı Binbaşı Zafer Özleblebici tarafından saat 14.00 sıralarında bir toplantı yapıldığı, şüpheli Gerehan'ın konuşmasında, "TSK'den emir geldiğini ve ismini okuyacağı askeri personelin darbe sırasında görev verilen birliklere takviye amacıyla gideceklerini" bildirdiği kaydedildi.
Bu konuşmanın ardından Gerehan'ın isimlerini okuduğu öğrenci yüzbaşı şüpheliler Erdal Şeker, Süleyman Ahmet Kaya, Mehmet Akif Aslan ile haklarında bölgeler bazında başka soruşturma yürütülen Muammer Karaman, Osman Erim, Harun Özdemirci, Ertuğrul Gük, Baturalp Çakır ve Murat İlhan'ı, yine haklarında soruşturma yürütülen Kara Harp Akademileri Komutanlığı'nda öğretim görevlisi Binbaşı Zafer Özleblebici'ye yönlendirdiği anlatılan iddianamede, saat 16.00 sıralarında şüpheli yüzbaşıların da bulunduğu yaklaşık 8 civarında öğrenci subayın, Binbaşı Özleblebici'nin odasında toplandıkları aktarıldı.
Binbaşı Zafer Özleblebici'nin burada toplanan öğrenci subay şüphelilere, "Selimiye Kışlası'na gitmeleri ve burada kendilerine tevdi edilecek görevleri yerine getirmeleri" emrini verdiği kaydedilen iddianamede, "Bu şekilde darbe girişimi kapsamında İstanbul'un kritik noktalarına gidecek öğrenci subaylar belirlenmiştir." denildi.
İddianamede bu açıklamaların ardından darbe girişimine ilişkin CNN Türk, Kanal D ve Hürriyet'deki eylemlerle ilgili bilgiler yer aldı. Darbe girişimine ilişkin CNN Türk, Kanal D ve Hürriyet'deki eylemlerin, 1.Ordu Komutanlığı'nda görev yapan astsubay, uzman çavuş ve erler ile bu unsurları komuta etmek için Kara Harp Akademileri'nden kanunsuz bir şekilde görevlendirilen subaylar tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.