17 Tem 2016 12:02 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:31

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

- Yazar Aktaş: - "Halk iradesine sahip çıktı ve karanlık odakların emellerine izin vermedi"- "Darbeler halk düşmanlığıdır, halk içinde yaralar ve düşmanlıklar bırakır, bir türlü şifa bulamadığımız kutuplaşmalar için fay kırıkları oluşturur"- Şair-yazar Ural: "Emin olduğum Türk halkının bu asil...

İSTANBUL (AA) - Yazar Cihan Aktaş, FETÖ'nün darbe girişimine tepki göstererek, "Halk iradesine sahip çıktı ve karanlık odakların emellerine izin vermedi." dedi.

Yazar Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbe girişiminin başladığı andan itibaren olağanüstü ibretli, sarsıcı saatler yaşandığını söyledi.

"Halk iradesine sahip çıktı ve karanlık odakların emellerine izin vermedi. Kayıpların hüznünü, direnişin kıvancını yaşıyorum." diyen Aktaş, şu değerlendirmede bulundu:

"Çok darbe gördük. Oligarşilerden çok çektik ama yaşadıklarımızdan ders aldığımız çıktı ortaya. Toplum olarak rüştümüzü ispatladık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cesareti darbenin akamete uğramasında önemli bir rol oynadı. Başbakan Yıldırım ve önde gelen siyasi aktörler de bir hayli cesur ve yapıcı bir tutum sergilediler. Medya halkın moralinin yüksek tutulmasını etkileyen bir dil kullandı. Selalar, ezanlar, tekbirler, sloganlar duyduk."

Aktaş, İslamcı, laik, ulusalcı, ülkücü her görüşten insanın darbeye karşı bir araya geldiğini vurguladı.

İnsanların uzun zamandan beri göremez olduğu bir ortak duyarlılıkta buluştuğunu dile getiren Aktaş, "Darbe karşısında vakur bir tutum izlenmesi, halk arasında darbe karşıtı duyarlılığın pekişmesi anlamına geliyor." diye konuştu.

- "Darbeler halk düşmanlığıdır"

Aktaş, daha önceki darbelere de değinerek, şunları anlattı:

"On yıl boyunca canlara kıyıp darbeye hazırlıyorlar zihinleri. Darbeyle de bir on yıl geçiyor. Böylelikle bir arpa boyu yol alamıyoruz. Benim kuşağımın ömrü darbelerle kesintiye uğratıldı, gasbedildi. Biz bir darbeyle hesaplaşmadan bir başka darbe gerçekleşiyor. Darbeler halk düşmanlığıdır, halk içinde yaralar ve düşmanlıklar bırakır, bir türlü şifa bulamadığımız kutuplaşmalar için fay kırıkları oluşturur. Vesayet rejimleri, sorgulama yapamaz bir konuma zorlanan toplumu güdükleştirir."

Aktaş, "Üç İhtilal Çocuğu" adlı ilk öykü kitabının adını darbelerden aldığına dikkati çekerek, hayatını etkileyen her darbenin kendine özgü bağlamları ve şiarları olduğunu kaydetti.

- "Türk halkının bu asil çıkışı bir şiirdir"

Şair-yazar Ali Ural ise şairlerin hür ruhlu insanlar olarak milletlerinin bağımsızlık öncüleri olduğunu vurgulayarak, "Türk milleti için Mehmed Akif Ersoy neyse, Pakistan halkı için Muhammed İkbal, Hint halkı için Rabindranath Tagore, Macar halkı için Sandor Petöfi odur. Öyle ki hayattayken milletleri için verdikleri mücadele ölümlerinden sonra onları bayraklaştırmış, milletlerinin başı derde girdiğinde şiirleriyle adeta tekrar dirilerek toplumlarının imdadına koşmuşlardır." diye konuştu.

Ural, 1956 yılında 2 bin 500 Rus tankı Budapeşte’yi işgal ettiğinde Macar halkının Petöfi’nin şiirleriyle kendilerini tankların önüne attığını hatırlatarak, "Şiirin verdiği hürriyet ruhuyla direnme gücünü bulabilmiştir kendisinde. Ancak Sovyet birlikleri direnişi bir gecede kanlı şekilde bastırarak, geniş çaplı tutuklamalara girişmiş, bu olaydan sonra, Time dergisi Macar halkını, 'Macar Özgürlük Savaşçıları' olarak kutsayarak 'Yılın Adamı' seçmiştir." ifadelerini kullandı.

Siyasi görüşü ne olursa olsun yüz binlerce Türk vatandaşının, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında birleşip demokrasiyi gömmeye çalışan darbeyi tarihe gömdüğünü söyleyen Ural, şunları kaydetti:

"Bu, Türk vatandaşının büyük ve hür bir millet olduğunun göstergesidir. Bakalım dünya 'Türk Demokrasi Savaşçıları' olarak yüceltebilecek midir kendilerini canları pahasına tankların önüne atan bu kahramanları. 'Yılın Adamları' diyebilecek midir onlara? Bundan emin değilim. Emin olduğum Türk halkının bu asil çıkışının bir şiir olduğu ve bu insanların 'Yılın Kahramanları' olarak tarihte yerlerini aldıklarıdır."