"FEHMİ KORU FASIL GECELERİNİ YOZLAŞTIRDI!" MUHAFAZAKAR MEDYADA FASIL KAVGASI!..
Fehmi Koru'nun "fasıl geceleri" muhafazakar medyayı da ayırdı. Levent Gültekin, "alternatif fasıl" için start verdi bile.
Yazar Fehmi Koru'nun öncülüğünde yaklaşık iki yıldır devam eden fasıl geceleri, medya patronu Aydın Doğan'ın iştirak etmesiyle epey popüler oldu. Fasıllara ilgi yüksek olunca benzerleri de yapılmaya başlandı.
Akşam Gazetesi yazarı Mehveş Evin, Nişantaşı'nda sadece kadın yazarların davet edildiği bir fasıl gecesi düzenledi. Star Gazetesi'nden Levent Gültekin, bir fasıl hazırlığı içerisinde. Ancak Koru'nun fasıl gecelerine alternatif olacak etkinlik, geçtiğimiz pazartesi akşamı Alay Köşkü'nde gerçekleşti.
Son zamanlarda bir 'fasıl gecesi' modası başladı. Yazar Fehmi Koru'nun öncülüğünde yaklaşık iki yıldır devam eden fasıl geceleri, medya patronu Aydın Doğan'ın iştirak etmesiyle epey popüler oldu. Bu gecenin davetlileri, gecede yaşananlar, ikramlar medyada geniş yer buldu. Fasıllara ilgi yüksek olunca benzerleri de yapılmaya başlandı. Akşam gazetesi yazarı Mehveş Evin, Nil Karaibrahimgil'in 'Bütün kızlar toplandık' şarkısından da ilham alarak, Nişantaşı'nda sadece kadın yazarların davet edildiği bir fasıl gecesi düzenledi. Star Grup İcra Kurulu Başkanı Levent Gültekin de Çengelköy'deki evinde bir fasıl hazırlığı içerisinde. Fehmi Koru'nun fasıl gecelerine alternatif olacak etkinlik, geçtiğimiz hafta pazartesi akşamı Sur-u Sultani sınırları içinde yer alan Alay Köşkü'nde gerçekleşti.
İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ile Eman Tur'un sahibi Dr. Bülent Katkat tarafından düzenlenen Hünkar Faslı'na ilgi büyük oldu. Geceye, Prof. Dr. İskender Pala, Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Four Seasons otellerinin sahibi Mesut Toprak, gazeteci Cem Erciyes, Vedat Başaran (Feriye Lokantaları Sahibi), Mehmet Ali Akben (Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı), Prof. Dr. Aydın Gülen, Prof. Dr. Ömer Türel, Hilmi Şentop (Mimar) ve Emin Işık'ın aralarında bulunduğu yaklaşık 40 davetli katıldı. Ev yapımı sarma ve börek ikramıyla başlayan Hünkar Faslı'nda Kürdilihicazkar makamındaki 18 eseri, Mehmet Güntekin yönetimindeki İstanbul Fasıl Topluluğu icra etti. Üstad-ı Bi-Nazir Vasilaki'nin Peşrev'iyle açılan fasıl, Kemani Tatyos'un Saz Semaisi ile sona erdi.
Hünkar Faslı'nı diğerlerinden ayıran en önemli unsur, faslın içeriğiydi. Fasılda klasik eserler seslendirildi. Diğerlerinin aksine meşk esnasında içeriye içecek ve yiyecek servisi yapılmadı. Davetlilerin kendi aralarındaki konuşmaları hoş karşılanmadı.
Herkes fasıl gecelerini Fehmi Koru'nun başlattığını söylüyor; ancak işin asıl rengi başka! İlk faslı düzenleyen isimler Star Gazetesi Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğu ile eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik. Birkaç yıl önce Ankara'da Karaalioğlu ile Çelik'in öncülüğünde yapılan fasılların konuk sanatçısı ise Neşet Ertaş'tı. Tabii işin içinde Neşet Ertaş olunca fasılların vazge çilmezi klasik Türk müziği değil, türkü olmuş. Fasılların davetlileri kim diye soracak olursanız 'kabinenin yarısı' oradaydı demek mübalağa sayılmaz. Başta Diyanet İşleri Başkanı olmak üzere çok üst düzey bürokratlar, Ankara'daki fasılların vazgeçilmez isimleri arasında yer alıyor. Buradaki fasıllar, her defasında bir kişiye ithaf ediliyor. En son beş ay önce düzenlenen fasıl, Başbakan Yardımıcısı Bülent Arınç'a ithaf edilmişti. İşte hem Fehmi Koru'nun fasıllarına hem de diğer fasıllara ilham olan asıl fasıl buydu.
Fehmi Koru'nun fasıllarına ilham olduğu söylenen başka bir olay daha var. Yaklaşık iki yıl önce Star Grup İcra Kurulu Başkanı Levent Gültekin'in Çengelköy'deki evinde ilk fasıl gecesi düzenlenir. Gecenin sanatçısı yine Neşet Ertaş'tır. Konuklar arasında dönemin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da vardır. Hal bundan ibaret olunca da Nimet Çubukçu ile birbirlerinden pek hazzetmeyen Fehmi Koru geceye davet edilmez. Hâlbuki Koru, sıkı bir Neşet Ertaş hayranıdır. Bu duruma çok bozulan 'Fehmi abi', fasıl gecelerini başlatma kararı alır. Velhasıl, aslında Fehmi Koru'nun fasıl geceleri de "Ben nasıl davet edilmem" tepkisiyle 'alternatif' olarak ortaya çıkar. Hatta duyumlarımıza göre fasıl gecelerinin eş-dost arasından çıkıp ün kazanmasında Koru'nun kızgınlığı yer almaktadır. Yani fasıl gecelerinin medyatikleşmesinin sebebi, aslında 'Nimet abla'ya nispet yapmaktır. Fasıllarla ilgili dedikodular, iddialar böyle. Hangisi doğru hangisi yanlış bilemeyiz. Ama bildiğimiz tek bir şey var; o da fasıllarda icra edilen müziklerden çok, kulislerde nelerin konuşulduğu.
FEHM KORU FASLI
***
"Koru'nun faslından kaçanlar davetlimdir!"
Levent Gültekin (Star Grup İcra Kurulu Başkanı): Fasıl gecelerini bir-iki hafta içinde yeniden başlatacağız. Neşet Ertaş'ın müsait olduğu bir vakti ayarlamaya çalışıyoruz. O geceye, Fehmi Koru'nun faslından kaçan herkesi davet edeceğim. Fasıl gecelerini ilk başlattığımızda daha küçük, daha samimi bir ortam vardı. Fehmi Koru, bütün medyatik ve popüler isimleri davet etti. Bu yüzden birçok arkadaş da buraya katılmamaya başladı. Mesela ben biliyorum ki; Nuray Mert ve Mustafa Karaalioğlu davet edildikleri halde pek çok defa geceye gitmedi. İnsanlar fasıl üzerinden birbirlerine mesaj yollamaya başladı. Fehmi Koru'nun fasıl geceleri boy gösterme yeri oldu çıktı. Şu an, fasılların düzenlendiği yerler muhafazakâr kesimin gece kulübü gibi, müzikten çok iş-güç ön planda. Amacımız, Fehmi Koru'nun yozlaştırdığı fasıl gecelerini, eski muhabbet ortamına kavuşturmak.
***
"Boy göstermeye gelenlerle işimiz olmaz"
Erhan Köknar (Yeni Şafak Gazetesi Spor Müdürü): Davet ettiklerimizde laik ya da muhafazakâr gibi bir ayrım yapmıyoruz. Türk Sanat Müziği'ne gönül veren herkes davet edilebilir geceye. Şimdilerde 'vah beni çağırmadınız' diyerek kızan insanlar var. Gelmek isteyenler telefon açıp bize söyleyebilirler hâlbuki. Fehmi Koru, fasıl gecelerinin basında sadece magazin yönüyle yer almasından rahatsız. Çünkü insanlar oraya iş için değil, müzik için geliyor. Bir kere oraya gelen her insan, söylenen şarkının makamını bilir. Boy göstermeye gelecek adamı niye çağıralım ki? Ha, iş konuşulmuyor mu? Tabii ki konuşuluyor. Ama sadece yemekte. Ondan sonra 4 saat boyunca fasıl yapılıyor. Faslın ardından da istek eserler seslendiriliyor. Yani Haşmet Babaoğlu ve Murat Bardakçı'nın bu konudaki yazıları yersiz, bilip bilmeden yazmışlar. Artık gelenekselleşen fasıl gecelerimizin 19.'su 4 Haziran'da Hidiv Kasrı'nda yapılacak.
***
"Fasılda alkışlamak ve konuşmak sanatçıya hakarettir"
Mehmet Güntekin (İstanbul Fasıl Topluluğu): Fasıl gecelerinin medyada yer alarak popüler olması güzel bir şey tabii... İçeriklerinin gerçekten fasıl olup olmadığı tartışılır; ama bu geceler için 'fasıl' adının kullanılması bile güzel. Fasıl kendine ait musiki edebiyatı olan bir türdür. Çeşitli usullerdeki eserlerin birbiri ardına bağlanması çok kolay değildir. Bir köşe yazarının yazısında gecede söylenen şarkılar yer alıyordu. Bir baktım orada okunan eserin fasıl musikisiyle uzaktan yakından alakası yok. Her şarkı fasılda okunmaz. Fasıl şarkısının yapısı ayrıdır. Belli bir icra disiplinini gerektirir. Öyle 'okudum oldu' şeklinde fasıl olmaz. Belli kuralları vardır. Fasıl kapandıktan sonra istek parçalar söylenebilir. Fasılda el çırpmak, alkışlamak ve konuşmak sanatçıya yapılabilecek en büyük hakarettir. Şarkılara eşlik edilebilir. Fasıl ekibinin olmazsa olmazı deftir. Çünkü usuller, ritim kalıpları farklıdır eserlerde. Usulden usule geçmek işidir zaten fasıl müziği. Bu zor geçişleri de def sağlar.
***
"Hünkar Fasılları alternatif olarak değerlendirilmemeli"
Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili (İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü): Fasıl, musiki kültürümüzün vazgeçilmezlerinden kabul edilir. Bu geleneği günümüzde yaşatmak ve dolayısıyla yaşamak gerektiğine inanıyoruz. Sadece bu nedenle Alayköşkü Hünkar Faslı programını başlatma kararı aldık. Bu programı düzenlerken birtakım hususiyetlerimiz oldu. Öncelikle Alayköşkü'nün Hünkar Salonu, fasıl için çok uygun olduğu idi. Bunu bizatihi görmüş ve yaşamış olduk. İkincisi; önceden belirlenmiş ve ilan edilmiş bir fasıl programı uyguladık. Bir diğer hususiyetimiz ise fasıla katılmaktan bireysel olarak keyif alan ve bu kültüre vukufiyeti olan kişileri davet etmemiz oldu. İstanbul Fasıl Topluluğu ise 1994 yılından beri icra içerisinde olan bir topluluk ve bu alanın enlerinden. Hal böyle olunca tasarladığımız gibi; niteliği yüksek, mekanı buna uygun ve katılımın coşkuyla yaşandığı bir fasıl oldu. Bunu belirli aralıklarla devam ettirmeyi planlıyoruz. Bir Alayköşkü klasiği olsun istiyoruz. Bu arada, bu etkinliğin herhangi bir faslın alternatifi gibi değerlendirilmemesi gerektiğini, fasılların artması ile bu kültürün yaşatılmasının mümkün hale geleceğini ve musikinin ortak yararına olacağını belirtmek istiyorum.
Serkan Kara/Zaman