25 Eki 2019 13:55 Son Güncelleme: 25 Eki 2019 14:01

Fatih Altaylı'dan sert çıkış: "Haşırt vergiler geliyor kimsede ses yok"

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, dijital hizmetler, konaklamalar ve değerli konutlar için düzenlemeler de getiren yeni vergi taslağına tepki gösterdi.

Yeni vergi yasası paketi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Hükümet, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alacak. 500 bin TL'den fazla kazancı olanlar % 40 vergi ödeyecek. Dijital hizmetlerden vergi alınacak, konaklama ve değerli konut vergisi de geliyor. Milyon dolarlık evi olanlar daha fazla vergi verecek. Sporcu ve hakemlerin vergisi de yeniden düzenlenecek. Konuyu köşesine taşıyan Habertürk yazarı Fatih Altaylı "Haşırt denilebilecek vergiler geliyor. Kimsede ses yok. “Yok daha neler” diyen yok. Ağzını açan yok. Sesini çıkaran yok. Anladığım kadarı ile kimse bu vergileri ödemeyi düşünmüyor. Sessizlik o yüzden!" yorumunda bulundu.

Altaylı'nın "Galiba ödemeyecekler" başlığını açtığı yazısının igili bölümü şöyle;

Yeni vergi yasa tasarısı vergilerde çok ciddi artışlar getiriyor.

Bazıları makul, bazıları ise makul ötesi.

Anlamadığım konutlara gelen vergi mesela.

Bir yandan konut satışlarını arttırmak için uğraş, hem faizleri düşürmeye çalış hem batık inşaatçıları kurtarmak için Türkiye Varlık Fonu’nu devreye sok, bunlara para aktar Hem de emlak vergilerini arttır.

Hem de öyle az uz değil.

Yıllarca insanları varlıklarını emlağa yatırmaları için yol göster, sonra emlak vergisi gibi görünen, aslında “varlık vergisi” getir.

Ve ilginçtir. Haşırt denilebilecek vergiler geliyor.

Kimsede ses yok.

“Yok daha neler” diyen yok.

Ağzını açan yok.

Sesini çıkaran yok.

Anladığım kadarı ile kimse bu vergileri ödemeyi düşünmüyor.

Sessizlik o yüzden!

YASA TEKLİFİ İLE GETİRİLEN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER ŞÖYLE:

Dijital platformlardan yüzde 7,5 vergi alınacak: Yasa teklifi ile dijital platformlar, reklam ve her türlü içerik, mal ve hizmet satışından elde ettikleri gelirleri üzerinden vergi yükümlüsü olacak. Dünya genelinde 750 milyon euro, Türkiye'de 20 milyon liradan fazla gelir elde edenler kapsama girecek ve söz konusu hasılatları üzerinden yüzde 7,5 oranında vergi ödeyecek. Cumhurbaşkanı bu oranı hizmet türü itibariyle yüzde 1'e kadar indirme veya iki katına çıkarma yetkisine sahip olacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, dijital hizmet sağlayıcılarına veya Türkiye'deki temsilcilerine yükümlülüklerini yerine getirmesi için iletişim araçları yoluyla ihtarda bulunacak ve bu durum internet sitesinden ilan edebilecek. İlandan itibaren 30 gün içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen hizmet dijital sağlayıcılarına erişim engellenecek, vergilerin ödemeleri halinde yeniden erişim sağlanacak.

Önce yüzde 1, 2022 sonrası yüzde 2 konaklama vergisi: Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerin sunduğu hizmetlerden konaklama, yeme, içme eğlence, havuz, plaj, termal ve benzeri alanlardan sağlanan gelirleri dahil, "konaklama vergisi" alınacak. Vergiler, konaklayanın faturasına yansıyacak. Öğrenci yurtları, kamu misafirhanesi, diplomatik temsilciliklerde verilen hizmetler vergi kapsamı dışında olacak. Cumhurbaşkanı , bu oranı üç katına kadar artırmaya veya yüzde 1'e indirmeye, konaklama tesisinin türüne, sınıfına ve bulunduğu yere göre yetkili olacak. Konaklama vergisi 31 Aralık 2020'ye kadar yüzde 1, 2022'den itibaren yüzde 2 oranında uygulanacak.

Lüks konut vergisi geliyor: Vergi sistemine "Değerli konut vergisi" giriyor. Buna göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce değeri 5 milyon liranın üzeri olarak belirlenen konutlardan değerli konut vergisi alınacak. Buna göre, değeri 5-7.5 milyon lira arasında olanlardan binde 3, 7.5-10 milyon lira arasında olanlardan binde 6, 10 milyon lirayı aşan konutlar, yüzde 1 oranında vergilendirilecek. Genel ve özel bütçeli idareler, belediyeler, üniversitelerin maliki ve intifa hakkına sahip olanlar, tek taşınmazı olanlar, başka geliri olmayanlar, emekliler, karşılıklı olmak koşuluyla elçilik ve konsolosluk taşınmazları vergiden istisna tutulacak.

Gelir vergisi artıyor: Gelir vergisi üst dilimi yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarılacak. Buna göre 500 bin liranın üzerinde kazanç elde edenler yüzde 40 oranında vergi ödeyecek.

Sanat eserine vergi muafiyeti kalkıyor: Yazar, ressam, sanatçılar, yazılımcılar, mucitlerin buluş ve eserlerinden elde ettikleri kazançlarla ilgili vergi muafiyetine sınırlama getiriliyor. Yıllık 500 bin lirayı aşan kazançlar vergilendirilecek. Buna göre 500 bin lira ve üzerinde gelir elde edenler yüzde 35'lik dilimden vergi ödeyecek.

Spor hakemleri ve sporculara vergi düzenlemesi: Halen elde ettikleri kazançları vergiden muaf tutulan spor hakemleri de vergi yükümlüsü olacaklar. Lig usulüne tabi spor dallarında, üst liglerde faaliyette bulunan sporculardan kesilen vergi oranı yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkarılacak.

Kambiyo vergisi artıyor: Kambiyo muameleleri vergi oranı binde 1'den binde 2'ye çıkarılıyor. Cumhurbaşkanı, döviz hesaplarından elde edilen gelirlere uygulanan yüzde 15 stopaj miktarını 1 katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Şirketlere kiralık otomobilde sınır: Özel sektör şirketlerinin kiraladıkları otomobillerde giderleştirebilecekleri kısma üst limit getiriliyor. Buna göre kiralanan otomobil bedelinin sadece 5 bin 500 liraya kadar olan kısmı gider olarak gösterilebilecek.

Yeni kurul oluşturuluyor: Sigortacılık yasasına eklenen bir maddeyle Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu adı idari ve mali özerkliğe sahip, Sigortacılık ve özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu kuruluyor. Yeni kurul, diğer düzenleyici ve denetleyici kurullarla aynı statüye sahip olacak.

Kurumlar vergisinde indirim: Yasa teklifine göre kurumlar vergisi mükellefleri "finansal sektör" ve "diğerleri" olmak üzere ikiye ayrılacak. Finansal kuruluşlar yüzde 22 oranında vergiye tabi olacak. Finansal kuruluşlar dışındaki kuruluşlar için ise kurumlar vergisi yüzde 18'e indirilecek. 2020 için yüzde 22 olarak yürürlükte olan vergi oranı ise yüzde 20'ye çekilecek.

Temyizden vazgeçene indirim: Düzenleme ile "yargı yolundan vazgeçme" müessesesi getiriliyor. Buna göre vergi temyiz yolu açık olan davalarda mükellefin "temyizden vazgeçmesi" halinde indirim uygulanacak.

Şehit yakınlarına yapılan yersiz ödemeye af: Yasa ile şehit yakınları, gaziler, sivil terör mağdurları, başarılı sporcuların, ilgili kurumlarınca yapılan yersiz ödemelerden doğan borçları affedilecek.

ETİKETLER
#fatih altaylı #vergi