Gündem
13 Eki 2024 15:29 Son Güncelleme: 13 Eki 2024 15:29

Fatih Altaylı’dan Numan Kurtulmuş tepkisi! ‘Yaptığı tam bir mugalata…’

Gazeteci Fatih Altaylı, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa’nın 3. Maddesinin değiştirilmesini önermesini değerlendirdiği bugünkü yazısında, “Belli ki, AKP yavaş yavaş Anayasa’nın ilk dört maddesine de dokunmak için kapı aralamaya çalışıyor” dedi. Kurtulmuş’un bugün bu sözleri AK Parti’nin haberi olmaksızın yapmasının mümkün olmadığını söyleyen Altaylı, “Ancak yaptığı tam bir mugalata” diye çıkıştı.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un “Anayasa’da yer alan ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür’ tabiri bu perspektiften bakıldığında değiştirilmelidir. Çünkü devletin ülkesi olmaz, devletin milleti olmaz. Bu metnin, ‘milletin gücü üzerine yükselen devlet anlayışı’ ile yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum” sözleri tepki çekmişti.

Altaylı, “Bana göre bu yaklaşım ya bir önyargının ya da bir suiniyetin ürünü” görüşünü ifade etti.

“Belli ki, AKP yavaş yavaş Anayasa’nın ilk dört maddesine de dokunmak için kapı aralamaya çalışıyor” diyen Fatih Altaylı, Kurtulmuş’un bugün bu sözleri AK Parti’nin haberi olmaksızın yapmasının mümkün olmadığını söyledi ve “Ancak yaptığı tam bir mugalata” diye çıkıştı.

Fatih Altaylı şunları kaydetti:

“Çünkü ben ve iyi niyetli herkes Kurtulmuş’un “hatalı” bulduğu metni şöyle okuyoruz. “Türkiye, devleti, ülkesi, milleti ile bölünmez bir bütündür.” Ve zaten metin de böyle yazılmış. Ancak Kurtulmuş metni şöyle okuyor: “Türkiye Devleti, ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütündür.” Bizim okuduğumuz şeklinde millet, devlet ve ülke kelimelerinin yerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Anlam aynı. “Türkiye, milleti, devleti, ülkesi ile bölünmez bir bütündür” de diyebilirsiniz, “Türkiye ülkesi, devleti, milleti ile bölünmez bir bütündür” diyebilirsiniz. Hepsi aynı kapıya çıkar, orada önemli olan kelime “bölünmez” olmasıdır. Vurgu “bölünmez bütünlük” tamlamasınadır. O yüzden de o maddede Devlet’in D’sini küçük harf yaparsınız olur biter. Çünkü asıl mesele “bölünmez” olmasıdır, “bütün” olmasıdır. Bu yüzden de o maddeleri fazla kurcalamamak gerekir. Elinizi bir kere içine sokmaya kalkıştığınız zaman içerde neyi tutacağınızı, elinizde ne kalacağını bilemezsiniz.”

MUGALATA NE DEMEK?

Mugalata yanıltmak için, yanıltacak yolda söz söyleme anlamına geliyor.