Gündem
19 Mar 2012 10:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:27

FARUK BİLDİRİCİ O FOTOĞRAFI NASIL SAVUNDU?

Hürriyet okur temsilcisi başka gazetelerin Atletizm Şampiyonası haberlerini, hem de Hürriyet'in haberlerine gelen eleştirlere yanıt verdi.

İstanbul'da düzenlenen ve büyük bir reklam kampanyası ile duyurulan 14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, çoğunlukla futbol haberleriyle dolu olan spor sayfalarında atletizme de yer ayrılmasını sağladı.

Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici hem başka gazetelerin Atletizm Şampiyonası haberlerini, hem de Hürriyet'in haberlerine gelen eleştirleri köşesine taşıdı.

Bildirici, okurdan gazetesinin kullandığı bu fotoğraf için gelen eleştiriyi bakın nasıl savuşturdu:

"...bazı gazetelerde cinsiyetçi yaklaşım örneklerinin görülmesi üzücüydü. Bir bulvar gazetesinde 9 Mart'ta, Rus sporcu Elena Isinbaeva'nın sırıkla atlarken bacak arasından yukarı doğru çekilmiş bir fotoğrafını koyup altına "Hepsi ve daha fazlası Ataköy'de" diye başlık bile attılar.

Çiçek Şensoy adlı kadın okur da Rus sporcu Isinbaeva'nın sırıkla atlamada altın madalya kazanmasıyla ilgili olarak12 Mart günü, Hürriyet'in spor sayfalarında çıkan haberi eleştirdi.

"Gökyüzünde Tarkan'ı bekledi ama 5.02'lik dünya rekorunu kıramadı" başlığıyla verilen bu haberde, Isinbaeva'nın havada ters döndüğü sırada çekilmiş bir fotoğrafı kullanılmıştı. Şensoy, bu fotoğrafın kullanılmasını da doğru bulmuyordu:

"365 gün futbolu haber yapan basın, tabii ki bir atletizm haberinin nasıl verileceğini de bilmeyebilir. Magazin sayfası haberi ile spor sayfası haberini karıştırabilir. Herhalde Isinbaeva haber ve fotoğrafından bahsettiğimi anlamışsınızdır. Ülkemiz Atletizmde Dünya Şampiyonası yapma fırsatı yakalamışken, haber ve resimlerle gençleri bu spora özendirmenin yolu bu mudur? Fotoğrafı çekene sözüm yok. Ancak, bir spor sayfasını düzenleyen kişilerin daha bilinçli olmaları gerektiğine inanıyorum. Sizleri kınıyorum. "

Elbette magazin haberinin magazin sayfalarında, spor haberinin de spor sayfalarında olması yeğlenir. Ama nihayetinde atletizm haberinin magazin unsurları önplana çıkarılarak verilmesi editoryal bir tercih. Fotoğraf konusunda ise okurumuzun eleştirisine katılamıyorum. Evet, çarpıcı, ilk bakışta sayfada hemen dikkati çeken bir fotoğraftı. Fakat sporcunun atlayışı sırasındaki beden hareketini estetik biçimde sergiliyordu."