Farklı ekran tazeleme hızlarında Pubg oynadık!
Bir önceki çektiğimiz Hz videosunda, yorumlarda sizden gelen bir istek olmuştu. “Oyunlarda Hz değerlerimizi yani ekran tazeleme hızlarımızı değiştirerek oynadığımız da; pil tüketimimiz nasıl etkilenir?” Biz de bu soruyu cevaplayabilmek adına 4 farklı telefon da, farklı ekran tazeleme hızlarında Pubg oynadık.
Deneyimimize, Xiaomi Mi 10T Pro, Poco X3 NFC, realme 6 Pro ve Samsung Galaxy S20 FE eşlik ediyor.
Bu deneyi gerçekleştirirken kullandığımız cihazlar Poco X3 NFC, Samsung Galaxy S20 FE, realme 6 Pro ve Mi 10T Pro oldu. Bu deneyi gerçekleştirmek için oyunu oynadığımız sırada, bütün cihazlarda full ekran parlaklığında oynadığımızın da altını çizelim. Yani değişen tek parametre ekran tazeleme hızı oldu. Deneyimizin prensibi ise şu şekilde; bütün cihazlarla, farklı tazeleme hızlarında 1’er saat Pubg oynadık ve pildeki değişim ne kadar olacak bunu tespit etmeye çalıştık. Ayrıca oyunu, bütün cihazlarda eşitlik olması açısından akıcı grafiklerde, aşırı yüksek kare hızında oynadık.
İlk olarak Mi 10T Pro’dan bahsedelim; Mi 10T Pro’da 144 Hz’e kadar tazeleme sunabilen adaptif bir ekran mevcut. Burada nasıl bir sonuç alacağımızı önceden tahmin etmek zor değil. Şöyle ki ilk önce 144 Hz’de, tam şarjda saat 13:57’de Pubg oynamaya başladık. 1 saat boyunca oynadıktan sonra yani saat 14:57’de kontrol ettiğimizde şarjımız %88 olmuştu. Tekrardan şarjı fulledik 15:18’de 90 hertzle tekrar başladık. 1 saat sonra yani 16:18’de şarj değerimiz yine %88’di. Şarjı fulleyerek 16:38’de bu sefer 60 Hz’de tekrar başladık. Saat 17:38 olduğunda şarjımız yine %88 olmuştu. Şimdi diyeceksiniz ki ya Eray Mi 10T Pro’da adaptif ekran tazeleme var. Evet, zaten en baştan da söylediğim gibi Mi 10T Pro için değerlerin aynı olması beklenen bir sonuçtu. Biliyorsunuz Mi 10T Pro’daki adaptif ekran desteği, panel 144 Hz’e ayarlı bile olsa içeriğe göre düzenleme yapıyor ve aşırı pil tüketiminin önüne geçiyor.
Burada en azından, Mi 10T Pro’nun adaptif ekran konusunda başarılı olduğunu görmüş olduk. Burada şu uyarıyı da yapayım. Pubg’nin Mi 10T ve OnePlus modellerinde görebileceğiniz bir 90 FPS modu var. Bu mod Mi 10T Pro’da mevcut olmasına rağmen biz bütün cihazlar arasında eşitlik olması adına yine akıcı grafiklerde yüksek kare hızında oynadık.
Gelelim Poco’ya
Gelelim 120 Hz tazeleme sunabilen Poco X3 NFC‘ye, ilk önce 120 Hz’de saat 16:58’de Pubg oynamaya başladık. Saat 17:58 olduğunda şarj değerimiz %85’e düşmüştü. Sonrasında şarjı tekrar fulleyerek 18:22’de tekrar oynamaya başladık. Saat 19:22 olduğundaysa şarjımız yine %85’e inmişti. Peki bu durum ne ifade ediyor. Ekran tazeleme hızınız daha yüksek seviyede ayarlı bile olsa oyunun o seviyeye çıkamıyor oluşu; pil tüketiminize negatif bir etkide bulunmuyor. Yani Pubg oynarken ekranınızın 144, 120, 90 hertz vesaire olması pil tüketiminiz için bir şey ifade etmiyor.
realme 6 Pro için ekran tazeleme hızının pil tüketimine etkisi ne oldu?
Sırada 90 Hz tazeleme hızı sunabilen realme 6 Pro var. Cihazı 90 Hz’e ayarlayarak saat 20:12’de, Pubg oynamaya başladık. Saat 21:12 olduğunda pil değerimiz %82’ye düşmüştü. Ardından yine şarjı fulledik ve 21:59’da yeniden Pubg oynamaya başladık. Saat 22:59 olduğunda pilimiz %83’e düşmüştü. Şimdi arada %1’lik fark var diyebilirsiniz. %1, ihmal edilebilir bir değer olduğu için biz yine bu noktada 2 sonucu da eşit kabul ediyoruz.
Samsung Galaxy S20 FE’nin aldığı sonuçlar, sizi şaşırtabilir
Şimdi gelelim muhtemelen sizi şaşırtacak olan cihaza. 120 Hz tazeleme hızı sunabilen Samsung Galaxy S20 FE’ye. Saat 17:53’te, cihazın ekranını 60 Hz’e ayarlayarak tam şarjda Pubg oynamaya başladık. 1 saat sonra, yani 18.53’te şarjımız %80’e inmişti. Ardından her zaman yaptığımız gibi bataryayı yeniden fulledik; ardından tazeleme hızını da 120 Hz’e çıkardık ve saat 19:17’de Pubg oynamaya başladık. Yine 1 saat sonra yani saat 20:17’de, şarjımız %77’ye düşmüştü. Şimdi teorik olarak; aşağı yukarı aynı değeri almamız lazımdı fakat bu sefer %3 gibi önemli bir fark oluştu. Bu farkı neye bağlıyoruz peki? Burada tabi açık söylemem gerekirse sonuçların eşit çıkması ya da en fazla %1’lik bir fark oluşması gerekiyordu. Peki bu %3’lük fark neden oldu. Şöyle ki Exynos işlemciler, stabilizasyon konusunda çok kararlı değiller. Bu noktada gerek yazılımsal gerek de donanımsal bazı optimizasyonların yetersizliğinden kaynaklı olarak pil tüketimi stabilizasyonunda bazı eksikliklerin olduğunu öngörüyorum ben.
Özetliyoruz;
Peki toparlayacak olursak ne demeliyiz. Ekran tazeleme hızınız daha yüksek seviyede ayarlı bile olsa oyunun o seviyeye çıkamıyor oluşu; pil tüketiminize negatif bir etkide bulunmuyor. Yani Pubg oynarken ekranınızın 144, 120, 90 hertz vesaire olması pil tüketiminiz için bir şey ifade etmiyor. Fakat burada bir parantez açayım. Eğer Pubg’nin 144, 120 Hz gibi seçenekleri olsaydı durum bundan farklı olacaktı.
Detayları videomuzda sizlerle paylaştık.
İyi Seyirler..