EYT’nin kaldırılacağı endişesi arttı! Emeklilik sistemindeki değişiklik kulislerde konuşuluyor - Sayfa 5

EYT KALDIRILACAK ENDİŞELERİ ARTTI

EYT ile emeklilik hakkının geri alınacağı endişelerini, yeni emeklilik sistemi ile ilgili kulislerde konuşulanları Sosyal Güvenlik Yazarı Ahmet Kıvanç kaleme aldı. Ahmet Kıvanç, okuyucusunun “EYT düzenlemesinin iptal edilmesi, yasanın geri çekilmesi ve hak kazanmasına rağmen emekli olmayan kişilerin hakkının yanması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?” sorusuna cevap verdi. Kıvanç, emeklilik ile ilgili kulislerde konuşulanları tek tek anlattı.

59
EYT’nin kaldırılacağı endişesi arttı! Emeklilik sistemindeki değişiklik kulislerde konuşuluyor - Sayfa 6

KULİSLERDE EMEKLİLİK YAŞI KONUŞULUYOR

Kulislere yansıyan bilgilere göre, sosyal güvenlik sistemiyle ilgili kapsamlı bir değişiklik gündeme gelecek. Bunların bir kısmı hemen hayata geçirilirken, bir kısmının hayata geçirilmesi zaman alacak. Öngörülen değişiklikler arasında prim günü ile emekli aylıkları arasında dengenin sağlanması, sağlık harcamalarının bütçe üzerindeki yükünün azaltılması, düşük emekli aylığı alanlar için sosyal yardım programlarının uygulanması gibi konu başlıkları bulunuyor. Emeklilik yaşının artırılacağına ilişkin de iddialar dile getiriliyor.

69
EYT’nin kaldırılacağı endişesi arttı! Emeklilik sistemindeki değişiklik kulislerde konuşuluyor - Sayfa 7

EYT YASASI İPTAL OLUR MU?

EYT düzenlemesinden geri adım atılması hiçbir şekilde gündemde bulunmuyor. EYT düzenlemesiyle sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayanlar için yaş şartı kaldırıldı. Sadece prim günü ve sigortalılık süresi koşulu bırakıldı. Koşulları yerine getirmiş olanların önemli kısmı emekli oldu ancak koşulları yerine getirdiği halde emekli olmayanlar ile koşulları yerine getirmeyi bekleyen 3 milyona yakın kişi bulunuyor.

79
EYT’nin kaldırılacağı endişesi arttı! Emeklilik sistemindeki değişiklik kulislerde konuşuluyor - Sayfa 8

Kanun kapsamındakilerin yüzde 40’tan fazlası emekli olmuşken EYT düzenlemesinden geri adım atılması söz konusu olamaz. Böyle bir değişiklik yapılsa bile Anayasa’ya aykırı olacağı için Anayasa Mahkemesi’nden döner. 

89