Eylem Tok ve Timur Cihantimur'u yakalatan olay... Özel okul ve telefon detayı!

ABD'de yargılanan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur yakalandı. Eylem Tok'un tekbir getirmesi çok konuşulurken, Timur Cihantimur'a kaldığı ıslahevinde tuvalet temizlettirilip ot yoldurulduğu öğrenildi. Tahliyesi istenen ABD vatandaşı Cihantimur'un serbest bırakılabileceği ihtimali gündem yarattı.

Eylem Tok ve Timur Cihantimur'u yakalatan olay... Özel okul ve telefon detayı! - Sayfa 1

Eylem Tok ve oğlunun yakalanma konusu ile ilgili ortaya atılan iddia; bir Türk kuryenin onları tanıdığı ve ihbar ettiği yönündeydi. Ancak Aci ailesinin avukatı Hacı Orhan durumun bu şekilde olmadığını belirtti. Orhan’ın açıklamalarına göre, ikilinin evinin New York’ta olmasına rağmen Boston’da okul kaydı yaparken ‘bilerek’ yakalandığı, polislerin onları okuldan aldıkları belli olsun diye okul önünde uzun süre bekledikleri, Boston’da yargılama durumu farklı olduğundan bu durumunu planladıkları ortaya çıktı.

129
Eylem Tok ve Timur Cihantimur'u yakalatan olay... Özel okul ve telefon detayı! - Sayfa 2

“TÜRK KURYENİN ONLARI TANIMASI VE SONRASINDA YAKALANDIĞI HABERLERİ YANLIŞ”

Orhan şunları söyledi: “Türk kuryenin tanıdığı ve bu şekilde yakalandıkları yanlış bir haber. New York’tayken farklı şehirlere gittikleri için hem Boston polisi tarafından aranıyorlar hem ülke çapında federaller tarafından aranıyorlar. 2 polisin takibiyle okulda yakalanıyorlar. Hatta okulda polisin gelmesini bekliyorlar. Eve kuryenin gelmesi ve tanınması ile yakalanması haberleri doğru değil.”

229
Eylem Tok ve Timur Cihantimur'u yakalatan olay... Özel okul ve telefon detayı! - Sayfa 3

“EYLEM TOK’UN YÜZDE 100 İADE EDİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

“Türkiye ile ABD arasındaki iade sözleşmesine göre belli şartlarla iadenin önünü açıyor. Vatandaşlarınızı, siyasi suçla ilgili suçları iade etmeyebilirsiniz. O ülkede yargılamada hukuka aykırılık görüyorsanız iade etmeyebilirsiniz gibi detaylar var. Yani iddia edilen şartların her iki ülkede de suç olması gerekiyor.

Eylem Tok açısından bu iade koşullarının tamamını sağlıyoruz. Yüzde yüz iade edileceğini düşünüyoruz. Burada delil karartma diye bir durum olmayacak. Bu dava Türkiye’de yargılandığında sadece trafik kazasından yargılanma diye bir dava olmayacak.”

329
Eylem Tok ve Timur Cihantimur'u yakalatan olay... Özel okul ve telefon detayı! - Sayfa 4

“OLAY YAŞANDIĞINDA AMBULANSA HABER VERİLSEYDİ OĞUZ MURAT ACİ YAŞAYABİLİRDİ”

“Türkiye’den yargılandığında hangi suçlardan yargılanacağını burada iddianame hazırlanınca göreceğiz. Bu olay özelinde şunu söyleyebiliriz. Bu olay Eylem Tok’un oğlunun başına gelmese de benzer bir olayda, yardıma ihtiyacı olan birilerine yardım etmemek suçtur. Bu olay Eylem hanımın oğlunun başına gelmese de yoldan geçerken can çekişen birini görüp onu ölüme terk edemezsiniz. Bunun adı ihmal suçuyla adam öldürmedir.

Olay yaşandıktan sonra yarım saat süresince anne Eylem Tok olaydan haberi oluyor, olay yerine gidiyor, oğlunu alıyor ve bu süreçte hala ambulansa haber vermiyor. Olayda görgü tanığı kişi Oğuz Murat Aci’yi hayatta tutmaya çalıştığını söylüyor. Ambulans ve itfaiye geldiğinde ambulansa bindirdiğinde hala hayatta olduğunu söylüyor. Bu yarım saat, 40 dakikalık görüşme rahmetli Oğuz’un belki de ölmesine sebep olan harekettir.”

429