10 Mayıs 2014 08:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:09

Eski medya patronundan önemli açıklamalar; Hükümet ve Cemaat kavgası hemen bitmeli!

Radikal yazarı Jale Özgentürk, Rixos'un patronu Fettah Tamince ile konuştu.. Ünlü işadamı bakın neler söyledi?

İşte Jale Özgentürk'ün yazısı..

Star Gazetesi ve Kanal 24’deki yüzde 50 hissesini Ethem Sancak’a satarak medya sektöründen çıkan Rixos Oteller Grubu Başkanı Fettah Tamince, “Medyada büyümek istedim, başarılı olamadım. şimdi kendi yatırımlarıma odaklanacağım” dedi. Hem Fethullah Gülen’e hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Tamince, Gülen-hükümet tartışmalarına ilişkin “Ben doğrudan yana oldum. Kimsenin devletin içine karışmaması gerektiğini düşünüyorum. Devletin bir yapısı bir düzeni var. İkincisi ise kavganın da doğru bir şey olmadığını düşünüyorum. Bu tartışmalar bir an önce bitmeli” açıklamasını yaptı.

Tamince, açılışı kısa bir süre önce gerçekleşen Tarlabaşı’ndaki Rixos Pera Oteli’nde gazetecilerle bir araya geldi, siyasi kavgalardan yatırımlarına kadar her konuda soruları yanıtladı.

“Fethullah Gülen’e ‘idolüm’ demiştiniz. Beğeniniz devam ediyor mu? Tartışmaları nasıl yorumluyorsunuz?” sorusuna yanıtına “İnsan tekamül ediyor zamanla” esprisiyle başlayan Tamince bu konuda şunları söyledi:
“Doğrudan yana olmak diye bir şey olamaz mı? Türk okullarının dünyada olmasını takdir ediyor muyuz, etmiyor muyuz? Düne kadar Başbakanımız dahil herkes ediyor muydu etmiyor muydu? Bugün ben Tayyip Bey’in Türkiye için müthiş işler yaptığını ve yapacağına inanan biriyim. Ama şu yanlıştır bu doğrudur demek için herşeye hakim olmak lazım. Kimsenin devletin içine karışmaması gerektiğini düşünüyorum. Devletin bir yapısı bir düzeni var. İkincisi de kavganın da doğru bir şey olmadığını düşünüyorum. Bunu kim yapıyor nasıl yapıyor bunu bir gruba, bir insane maletmek de istemiyorum.”

İşadamları açısından ise herkesin hukuka uygun olarak işini yapmaya devam edeceğini söyleyen Tamince şöyle devam etti:

“İşadamı doğru işi yapacak. her şeyin bir gün hesabının sorulabileceğini düşünerek hareket edecek. Ama dün böyle söyledin, sonra kalktın bunu söylüyorsun demek de olabilir. Çünkü insan yanılabilir, insan bir şeyi farklı görebilir. Bu ülkenin ortak özlemi ne? Diyoruz ki hukuk üstün olsun, hukuk bağımsız olsun. Ülkede hür teşebbüs olsun. Bireyin hak ve özgürlükleri öne çıksın. Hukuka güvenimiz kalmazsa bu ülkede yaşamayalım. Bu güven tesis edilmeli. Şucu hukuk, bucu hukuk kimsenin garantisi olmaz. Bu herkes kadar beni de üzüyor bu ülkede. Bu tartışmaların bir an önce bitmesini istiyoruz.”

Kutuplaşmayı bir an önce ortadan kaldırıcı destek gerektiğini de söyleyen Tamince, “Sizin böyle bir göreviniz var mı” sorusuna, “Şu andaki görevim devletimle bütünlük içinde işime bakacağım. Benim başka bir görevim yok” yanıtını verdi.

Medyada büyüyemedim

Star ve Kanal 24’teki hisselerini Ethem Sancak’a satarak medyayı bırakan Tamince “Medyayı neden bıraktınız. Bayrak değişimi mi?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“Medyaya 2009’da girdik. O dönem öyle gerektiriyordu. Basında olmak ilginçti. Büyümeyi düşünüyorduk. Daha ciddi pay almak istiyorduk. Ama beceremeyince de yüzde 50 olan hissemizi Ethem Sancak’a sattık. Her şeyi mükemmel yapacağız diye birşey yok. Ticari olarak bu işi yapamadığımı düşündüğüm için çok büyüyemeyeceğimi gördüğüm için bıraktım. Ethem Bey bu alanı daha büyük bir iş haline getireceğini düşünüyor. Başka kurumları da aldı. Socarla ortaklığımız devam ediyoruz.

Paris’te Rixos oteli olacak

Fettah Tamince yatırımlarını anlatırken ise Rixos Otelleri’nin artık dünya markası olduğunu belirterek, 11 ülke olduklarını bu sayının 2016’da 20’ye çıkacağını anlattı. Tamince yeni yatırımlarını da şöyle sıraladı: “10 ülkede 26 Rixos var. Sene sonuna kadar 5 tesis açılacak. Kırım Yalta, Kazakistan’da iki tesis, Antalya Beldibi, Eskişehir ve Göcek’te bir tesis açıyoruz.

Üç türlü büyüyoruz. Ya tesis kiralayarak, ya işletme alarak ya da kendimiz yatırım yaparak. 17 bin çalışanımız var. Avrupa’da Hırvatistan, Davos’ta varız, İtalya ve Paris’te bir proje ile uğraşıyoruz.”

Haliç’te, karar İstanbullunun

Tamince, 1.4 milyar dolar bedelle ihalesini aldığı Haliç Tersane projesi için İstanbul’un 6 büyük mimarlık ofisinin çalıştığını açıkladı. İstanbul’da projelerin halka sorulmadan sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmadan yapıldığı eleştirilerini ise şöyle yanıtladı:
“Haliç projesini kazandığım gün ne yapmayacağımı biliyorum dedim. Ne yapacağıma ise İstanbullularla karar vereceğim. 8500 yıllık alanı kafama göre yapmayacağım. Şu anda İstanbul’un ilk on mimarlık ofisinden 5-6’sı ilk kez biraraya geldi. Proje çalışması yapıyoruz. İstanbul’a Rönesans’ı biz getireceğiz diyorum. Benim amacım alkışlanacak bir proje yapmak.”

Gezi ve 17 Aralık etkilemedi
Türkiye’deki siyasi tartışmalardan Türkiye markası zarar gördü mü? Sorusuna da yanıtı şöyle: “Türkiye güçlü bir marka. İkincisi Türkiye’nin yakın ve uzak komşularına baktığınızda ciddi kazanımları var.Müteşebbisleri var. Sahip olduğu havayolu limanları yollar, tesisler var. Gezi oldu, 17 Aralık oldu Türkiye çok kötüye gidiyor derseniz ben de Yunanistan’ı İspanya’yı örnek gösteririm. Yunanistan’da bugün yatırım başladı, büyümesi konuşuluyor. Türkiye’de olunca bunlarla çok fazla haşır neşiriz ama dünyaya çıktığınızda kimse bunu sormuyor. Parası olanlar Türkiye’den daha iyi kazanabiliyor.”

İşadamları soyguncu değil

İşadamlarının Türkiye’yi büyütürken soydular anlayışını reddettiğini ekleyen Tamince, “Türkiye’de koruma kurullarıyla oynandı. Güven sarsıldı…” yorumuna ise şu açıklamayı yapıyor:
“Bu güveni hep beraber tesis edeceğiz. Şeffaflık, hukuka bağlılık, bunların hepsini konuşacaksak hepsinde beraberim. Bir kere bunları dört dörtlük oturtmamız lazım Antalya’da yatırımlarım için gayri hukukilik var mı diyorum. Hukuku bırakalım etiği konuşalım diyorlar. Etik herkese göre değişen bir konu.”

Projelere jüri karar versin

Tamince’nin Türkiye ve özellikle İstanbul’da ortaya çıkan imar sorunlarına ilişkin önerileri ise şöyle:;
“Mesele projeye onay vermek. Onay verecek en iyi jüriyi oluşturmak. Bizim önerimiz bu. Belediyeler büyükşehir yasasıyla güçlendi. Hepsi bölgelerinin patronu oldular. Mesela Antalya’da artık tüm alanlara hükmedebilir durumda. Dünya çapında proje yapacak ekipler oluşturulmalı. Ben diyorum ki belediyeleri öyle güçlendirelim ki özel dediğimiz bölgelerde projeler jüri tarafından değerlendirilsin.

Phaselis’te bize haksızlık yapıldı

Fettah Tamince, Antalya’da son günlerde çok tartışılan antik kent Phaselis’teki yatırımlara ilişkin haksızlık yapıldığını söyleyerek şu açıklamayı yapıyor:
“Phaselis bölgesindeki yatırımımız antik kente 1.7 km uzakta. O bölge birinci derecede arkeolojik sit alanı. 2011’de 17 dönümlük bize ait bölüm ikinci derecede sit alanı oldu. İtiraz etmedik. Yani biz sit alanına komşu olduk. Burayla ilgili bakanlığın ciddi kısıtları var zaten. Antik kentin üzerine photo shopla bina yapıp peşkeş çekildi diyorlar. Bu nedenle biz de haklarımız neyse peşini bırakmayacağız dedik. Şu anlayışı ben kesinlikle reddediyorum.

Radikal