16 Eki 2017 23:39 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:42

Erzincan'da "FETÖ'nün SODES projelerindeki usulsüzlük" davası

- SODES projelerinde usulsüzlük yaparak FETÖ/PDY'ye finans sağladıkları öne sürülen, aralarında örgütün kentteki sözde mütevelli heyeti üyeleri ile örgütle bağlantılı okulların yönetici ve çalışanlarının da yargılandığı davada bazı sanıklar savunma yaptı- Duruşmaya ifade vermek üzere gelen bir...

ERZİNCAN (AA) - Erzincan'da, Sosyal Destek Programı (SODES) projelerinde usulsüzlük yaparak Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finans sağladıkları öne sürülen, aralarında örgütün kentteki sözde mütevelli heyeti üyeleri ile örgütle bağlantılı okulların yönetici ve çalışanlarının da bulunduğu 36'sı tutuklu, 72 sanığın yargılanmasına başlandı.

Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Polis Meslek Yüksekokulunda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu yargılanan Abbas Parilti, Ekrem Bayrak, Haluk Alturan, Orhan Say, Rahman Kayımtu ve Veysel Akdoğan ile iş adamlarının da aralarında yer aldığı 36'sı tutuklu 71 sanık hazır bulundu.

Duruşmaya, davanın diğer tutuklu sanığı olan İsmail Talay, tutuklu bulunduğu Konya Etipi Ceza İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşma nedeniyle güvenlik güçleri POMEM içi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Bazı tanıklar ile izleyicilerin de yer aldığı duruşmada, sanıkların kimlik tespitlerinin ardından savunmalara geçildi.

- "GSM operatöründe yaşanan bir IP çakışması olabilir"

Tutuklu sanık Abbas Parilti, yaptığı savunmada, istinat edilen "terör örgütü üyeliği" suçlamasını kabul etmediğini söyledi.

Dava dosyasında kendisi hakkında darbeyi destekleyen herhangi bir delil bulunmadığını ileri süren Parilti, savunmasına şöyle devam etti:

"Hakkımdaki iddialar, bazı tanıkların psikolojik baskı altında verdikleri ifadelerden ibarettir. Aktif-sen üyeliğim nedeniyle açığa alınıp ardından KHK ile ihraç edildim. Erzincan Memur Derneği (EMIN-DER) bir yıl kadar yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Burada terörist görmedim, teröristleride desteklemedim. Derneğe üye olmak neden suç sayılıyor. EMIN-DER de yapılan faaliyetler il dernekler müdürlüğüne iletilir. Söz konusu faaliyetlerin tamamı yasal faaliyetlerdir. Yasa dışı bir dernek ise devlet tarafından hemen sonlandırılması gerekirdi."

Parilti, iddianamede "ByLock" kullandığının ifade edildiğini, bunun doğru olmadığını öne sürerek, "GSM operatöründe yaşanan bir IP çakışması olabilir. Ben 'ByLock' kullanmadım. İl imamı olduğum tanıklar tarafından ifade ediliyor, ben bunları kesinlikle kabul etmiyorum. Tanıkların benim hakkımda verdikleri ifadeleri tamamen mesnetsiz ve asılsızdır. " dedi.

Sanık Adem Mete de tepliğ edilen iddianameyi okuduğunu ve FETÖ üyesi olmadığını öne sürdü.

Tutuklandıktan 3 ay sonra "ByLock" kullanıcısı olduğu iddiasının ortaya çıktığını aktaran Mete, şunları kaydetti:

"İş yerimde müşteriler tarafından kullanılan telefon ve bilgisayarlar var. Kimin indirdiğini bilmiyorum. ByLock indirmedim ve kullanmadım. Gazete aboneliğim sadece Zaman gazetesinden ibaret değil, otel müşterilerinin istifade etmeleri için tüm ulusal gazetelere aboneyiz. Erzincan Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği (EGİSAD) üyeliğim ise tamamen yasal çerçeve içerisindedir. Sanık ve tanıkların alehimde verdikleri ifadeler tamamen kurgudan ibarettir."

Tutuklu sanıklar Abdurrahman Akpınar, Ahmet Akpınar, Yusuf Atılgan, Asım Atabay, Ayhan Selçuk, Ekrem Bayrak, Emin Bedir, Eyüp Çakırbay, Fatih Selen, Fuat Deliktaş, Güner Ersoy da savunmalarında üzerlerine atılı suçlamaları reddetti.

Mahkeme, hakkında yakalama kararı çıkarılan ve tutuksuz yargılanan Gazianfer Boz'un da tutuklanmasına karar verdi.

Dosya kapsamında tutuklu sayısı böylelikle 37'ye yükseldi.

Duruşma diğer sanıkların savunmalarının alınması için yarına ertelendi.