EROTİK Mİ POLİTİK Mİ? NE TÜR GAZETECİLİK DAHA ETKİN?
Moskova'da Putin'in doğum gününde yayımlanan biri erotik, öteki muhalif içerikli iki takvimi ele alan Birgün yazarı Hakan Aksay, gazeteciliğin nereye gittiğini sorguladı.
Gazetecilik: erotik ya da politik?
Gazetecilik nereye gidiyor? Yalnızca Türkiye’de değil, bütün dünyada? Mesela, medyası çeşitli bakımlardan Türk medyasına benzeyen Rusya’da?
Gazetecilerin idealleri nasıl şekilleniyor? Ne tür gazetecilik öne çıkıyor? Ünlü ve zengin bir gazeteci olmak için ne yapmak gerekiyor?
Bu sorular bugünlerde Rusya’nın gündemine bir kez daha geldi. Kimisi gülerek, kimisi kızgınlıkla bu soruları cevapladı.
Gündem yaratan gelişme şuydu: Rusya Başbakanı Vladimir Putin 7 Ekim'de doğum gününü kutladı. Siyaset ve medya dünyasından pek çok isim Başbakan’ı kutladı.
Bu arada Rusya’nın en iyi üniversitesi olan Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Gazetecilik Fakültesi’nde “ilginç” bir takvim ortaya çıktı. 12 genç kızın yarı çıplak fotoğraflarıyla “Putin’i kutlayan” bir takvimdi bu.
Adı geçen fakültede çalışan bir yapımcı, “Happy Birthday, Mr. Putin!” adını verdiği takvimde, fakülte öğrencisi kızların fotoğraflarının yanına Putin’le ilgili “kışkırtıcı” cümleler yazdı:
“Orman yangınlarını söndürdüler, ama ben hâlâ yanıyorum”, “Herkese böyle bir erkek dilerim”, “Sizi bizzat kutlamak istiyorum. Telefonum: …”
Olay birçok farklı tepkiye yol açtı. “Bravo” diyenler, alkışlayanlar, takvimin nerede satıldığını soranlar, bir anlamda gazetecilik fakültesinde okuyan geleceğin gazetecilerinin iktidarla ilişkisine yönelik bir ürüne de not vermiş oluyordu. Fakültenin dekanı da dahil pek çok kişi, bunu bir “rezalet” olarak yorumladı ve kınadı. Soruşturma açılması ihtimalinden söz ediliyor.
Bu arada bu takvime aynı fakültede okuyan birkaç muhalif genç kız bir gecede organize edilmiş (şimdilik sadece internette yer alan) bir cevap verdi ve “Alternatif takvim” yayımladı. Takvimdeki kızların ağızları bantla kapatılmış. Yanlarında Putin’e yönelik muhalif içerikli sorular var:
“Anna Politkovskaya’yı kim öldürdü?”, “Hodorkovski ne zaman serbest bırakılacak?”, “Enflasyonun rüşvetlere etkisi nedir?”…
Bu da politik, “anti-Putin”, alternatif takvim. İlk takvimi dünya alem duydu, ama bunu duyanlar sınırlı.
Yalnızca birincisinin uzun sürede düşünülerek organize edilmesinden değil. Sözün “yanına” (yoksa “yerine” mi deseydik?) çıplak vücudu koymasından dolayı.
Çıplak kadın fotoğrafı her zaman siyasi söylemden daha etkili oluyor. Bizim Türk medyası deneyimimiz de bunu açıkça göstermiyor mu sizce?
Hakan Aksay/Birgün