EROTİK HATLARI KAPATTIK, CHAT PAZARINI YABANCIYA KAPTIRDIK!
900'lü hatların kapatılması, 108 milyon TL'lik chat pazarının uluslararası hatlara kaymasına yol açtı.
Cep telefonlarının tamamının 900’lü aramalara kapatılması, 108 milyon TL’lik chat pazarının uluslararası hatlara kaymasına yol açtı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), cep telefonları üzerinden erotik sohbet hatlarını aramayı zorlaştırmak için geçtiğimiz şubat ayında ’ses tabanlı’ servis uygulamasına son verip, görüşmelerin 900’lü hatlara kaydırılması, bunu yaparken de 62 milyon 800 bin GSM abonesinin hattını bu servisleri aramaya kapatma uygulaması ters tepti. 108 milyon TL’lik chat (sohbet) pazarının tamamı, Vadofone, Turkcell ve Avea’dan çıkıp bir anda uluslararası hatlara kaydı.
900’lü hat için dilekçe şart
BTK, bu düzenlemeyle GSM operatörü kuruluşları önemli gelirden ederken, sohbet hatlarının denetim ve kontrolünü de elinden kaçırdı. ’Alo sohbet’ hattı işletmecilerinin 900’lü yeni hatlar oluşturmak yerine, 0035, 0041, 0044’le başlayan yurtdışı merkezli servis oluşturması bunda etkili oldu. 900’lü hatlar üzerinden chat yapılabilmesi için, cep telefonu abonelerinin GSM operatörü kuruluşlara tek tek başvurup, yazılı dilekçeyle hatlarını açtırması gerekiyor. Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, yeni düzenleme uyarınca 900’lü hat oluşturup, hat açtırma şartıyla zorlaştırılmaya çalışılan 108 milyon TL’lik chat pazarı, 778 milyon TL’lik katma değerli mobil hizmetleri sektöründen yüzde 14 pay alıyordu. Uygulamayla birlikte, yurt dışındaki operatör kuruluşlarla işbirliği yapmayı tercih eden bu sohbet hatlarının işletmecileri, pazarın tamamının yurt dışına kaymasını sağladı. 900’lü hatlarda 1.5 TL olan 1 dakikalık sohbet bedeli yurt dışı hatlarla 2.5 TL’ye çıkmasına rağmen, talepte herhangi bir düşüşe yol açmadı.
TBMM talep etmişti
Tanıtımları internet siteleri ile e-posta mesajlarının yanı sıra, televizyon kanalları üzerinden de gerçekleştirilen bu sohbet hatlarında görüşme süreleri az da olsa kısaldı, ancak pazarın hacmi büyüdü. Çocuk aramalarının engellenmesine yönelik, TBMM’nin talebi üzerine ’alo sohbet’ hatları kapatılmış, 900’lü hat uygulamasına geçilmişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), GSM numaralarından 900’lü hatların aranmasına izin vermiyor. Arama yapmak için hatın 900’lü numaralara açılması gerekiyor. Bu da, GSM operatörlerine dilekçeyle başvurulmasıyla mümkün.
Cep’ten eğlenceye 778 milyon TL
Mobil işletmecilerin gelirinin yüzde 83’ünü konuşma oluştururken, SMS toplam gelirin yüzde 8’ini, data ise yüzde 3’ünü ve Katma Değerli Hizmetler ise yüzde 6’sını oluşturuyor.
Katma Değerli Hizmet geliri 778 milyon TL’yi buluyor.
Bu gelirlerin yüzde 50’sini operatörler yüzde 50’sini operatöre servis sağlayan 3’üncü parti şirketler sağlıyor.
En büyük payı logo ve melodi alıyor
Logo&Melodi: Yüzde 29.50
Interaktif: Yüzde 29.50
Sohbet: Yüzde 14
Bilgi-eğlence: Yüzde 20
Oyun: Yüzde 7
Hukuken var ama uygulamada yok
YAPILAN düzenlemeyle, "alo sohbet" hatları tüm operatörlere 0900’lü blok üzerinden tahsis edildi. Ancak hukuken var olan bu 900’lü hatlar için şu ana kadar işletmeci şirketler ile operatör kuruluşlar arasında ara bağlantı sözleşmesi yapma ya da protokol imzalama talebi olmadı. Bu da, 900’lü hatların Türkiye’de devreye girememesine yol açtı. Bunun nedeni ise kararın 5’nci maddesinde yer alan ve ’Bütün abonelerin hatlarının (sabit, mobil, uydu vb.) 900 alan koduna kapalı olması ve bunun da ancak abonelerin yazılı talebi ile servise açık hale getirilmesi’ şartının getirilmesi oluşturdu.
Erkan ÇELEBİ / HÜRRİYET