19 Ağu 2015 13:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:49

Erken seçim anketinde AK Parti'de 'oy patlaması'

Koalisyon ihtimallerinin sona ermesiyle gözler erken seçime çevrildi

ORC Araştırma Şirketi'nin yaptığı son ankete göre, bu şartlarda gidilecek bir erken seçimde AK Parti, oylarını artırarak rahatlıkla tek başına iktidar olabilir.

"YÜZDE 3'LÜK SEÇMEN AK PARTİ'YE GERİ DÖNERSE OY PATLAMASI YAŞANACAK"

ORC Başkanı Mehmet Murat Pösteki, AK Parti’nin MHP’ye ve HDP’ye kaptırdığı oylarla, son seçimde oy kullanmayan yüzde 3’lük seçmeninin yeniden oy vermesi halinde oy patlaması yaşayacağını belirtti.

İŞTE AK PARTİ'NİN ŞUANKİ OYU

Pösteki, 7 Haziran’da AK Parti’den MHP ve HDP’ye oy gittiğini, bunun yanı sıra daha önce AK Parti’ye oy verip, 7 Haziran’da sandığa gitmeyen yüzde 3’lük bir seçmen kitlesi bulunduğunu hatırlatarak, “Şu anki tabloya baktığımızda, özellikle İç Anadolu bölgesinde AK Parti’den MHP’ye giden oyların, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde ise AK Parti’den HDP’ye giden oyların büyük bölümünün yeniden AK Parti’ye döndüğünü söyleyebiliriz. Bu gelen oylarla AK Parti oylarında 7 Haziran’a göre yüzde 3,2’lik artış görülmektedir. Ak Parti’nin şu anki oyu yüzde 44,1 seviyesindedir” bilgisini paylaştı.


“YÜZDE 3 GERİ GELİRSE AK PARTİ ÇOK RAHAT İKTİDAR OLUR”

Pösteki, AK Parti’nin 7 Haziran’da oy kullanmayan yüzde 3’lük seçmenini ikna etmesi halinde MHP ve HDP’den gelen oylarla yükselişte olan AK Parti’nin daha da yükselişe geçeceğinin ve çok rahat bir şekilde tek başına iktidar olacağının söylenebileceğini dile getirdi.

"SANDIKLARA SAHİP ÇIKILIRSA AK PARTİ OY PATLAMASI YAŞAR"

ORC Başkanı Pösteki, “AK Parti’nin, başta Güney Doğu ve Doğu Anadolu’da olmak üzere tüm bölgelerde sandıklara sahip çıkılması, seçim güvenliğinin sağlanması, adayların doğru belirlenmesi, paralel yapıyla mücadelenin etkin şekilde sürdürülmesi, emekli memur ve işçi kesimi ekonomik olarak rahatlatacak önlemler alınması halinde AK Parti’nin oylarının beklentilerin üzerinde artacağını, oy patlaması yapabileceğini söyleyebiliriz” dedi.

MHP'NİN YENİ STRATEJİSİ

7 Haziran’da Karadeniz ve İç Anadolu’da AK Parti’den aldığı oyları yeniden AK Parti’ye kaptıran MHP’nin yeni bir strateji geliştirdiğini anlatan Pösteki, “AK Parti’nin özellikle terörle mücadeledeki kararlı duruşundan dolayı, AK Parti’den oy alamayacağını gören MHP, paralel yapı, Türkmen Aleviler, Ulusalcı seçmenler, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerindeki sol seçmenler gibi farklı seçmen kitlelerinden oy alabilmenin hesabını yapmaktadır. MHP’nin AK Parti’ye koalisyon görüşmelerinde sunduğu 4 şart, bu seçmen kitlelerine verilmek istenen bir mesajdır” şeklinde konuştu.

HDP ERKEN SEÇİMDE BARAJI AŞABİLİR Mİ?

HDP ile ilgili tespitlerini dile getiren Pösteki, “HDP barış söylemleriyle algı operasyonlarıyla kendilerinin bile beklemediği bir oy almıştır. Fakat şu anda özellikle başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olmak üzere, Türkiye genelinde 7 Haziran’da HDP’ye oy veren seçmenlerin yüzde 35’lik kısmı, vermiş oldukları oylardan dolayı pişman olduğunu söylemektedir. PKK’ya silah bıraktıramayıp, sırtını terör örgütlerine yaslayan HDP’nin gerçek yüzünü maalesef seçmenler yeni görmeye başladı. 7 Haziran’da yüzde 13 oy alan HDP’nin, seçimin yenilenmesi durumunda baraj sıkıntısı yaşayacağını şimdiden söyleyebiliriz. HDP yöneticileri bunu görüyor ve bu yüzden seçimin yenilenmesini istemiyor” ifadelerini kullandı.

"MHP VE HDP DÜŞÜŞÜ GÖRDÜĞÜ İÇİN ERKEN SEÇİM İSTEMİYOR"

Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da seçim güvenliğinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Pösteki, “Seçim güvenliği sağlanırsa HDP baraj sorunu yaşar. Bunun için kesinlikle her sandıkta devletin güvenlik görevlisi bulunmalı. Partilerin sandık görevlileri hiçbir tehdide boyun eğmeden sandıklarına sahip çıkmalı. Mümkünse taşımalı oy sistemine geçilmeli, yani kırsalda oy kullanma hakkı bulunan vatandaşlar, en yakın şehir merkezinde oy kullanmalı. Sonuç olarak şu anda seçim isteyen iki parti seçmeni, AK Parti ve CHP seçmenidir. Erken seçimi ilk başta dillendiren MHP ve HDP’nin, şuan seçim istememesinin tek nedeni yapılan kamuoyu araştırmalarında oylarındaki ciddi düşüşü görmeleridir. MHP ve HDP’nin ortak özellikleri AK Parti’den ve CHP’den oy alabilmeleridir. AK Parti ve CHP kendi seçmenlerini memnun ettiği sürece, oylarını muhafaza eder. Dolayısıyla bu iki partiden MHP ve HDP’ye oy geçişi yaşanmaz. Bu yüzden önümüzdeki seçimde, MHP ve HDP ciddi şekilde oy kaybı yaşar” şeklinde konuştu.