Emrah Twitter'dan kar etti gözünü Facebook'a dikti!
Twitter hisselerine 5 milyon dolar yatırım yapan sanatçı Emrah İpek, bu yatırımından kar etti, şimdi ise hedefinde Facebook var.
Twitter hisselerine 5 milyon dolar yatırım yapan sanatçı Emrah İpek, bu yatırımından kar etmeyi başardı. Halka arzın ardından ikiye katlayan, ardından da düşüşe geçen hisse değerine rağmen kaybetmeyen Emrah şimdi bu kar ile Facebook'a da yatırımcı olma hazırlığında.
Wall Street Journal'dan Ayşegül Akyarlı Güven'in haberine göre, Emrah'ın yatırım tarzını "Yatırımını ikiye katladıktan sonra mutlaka ilk yatırdığı, sigorta olan parayı ve biraz da karını alır, yatırımı kalan karıyla yapar" diye anlatan yakın çevresi Emrah'ın büyük bir ilgiyle Facebook'u araşırdığını, Türkiye'deki sosyal medya yasaklamalarının ardından her konuyu beraber yatırım yaptığı kuzeni Uğur Selçuk Türker ile ayrıntılı olarak incelediğini ifade ediyor. Emrah'ın Twitter hisselerinden ne kadar kazandığı konusundaysa açıklanan bir rakam yok.
TWITTER MI? FACEBOOK MU?
Peki Emrah neden Twitter'dan elde ettiği karla Facebook'a kayıyor?
18 Mayıs 2012'de yaklaşık 100 milyar dolarlık piyasa değeriyle halka arz edilen Facebook, borsada işlem gördüğü ilk zamanlarında beklenenin tam aksine yatırımcıları için tam bir hayal kırıklığı olmuştu. Ancak son dönemlerdeki reklam atılımlarının boşa olmadığını kanıtlarcasına kar oranında yüzde 72 artış kaydederek Wall Street beklentilerinin üzerine çıktı.
Facebook işlem görmeye başladığı ilk gün halka arz fiyatı olan 38 dolara yakın bir seviyeden açılmıştı. Bundan sonra hisse fiyatı serbest düşüşe geçerek 3 ayda 18 doların altına geriledi. Facebook'un halka arz fiyatının üzerine çıkması neredeyse 1 yılı buldu. Hızlı bir yükseliş içinde olan Facebook hisseleri geçtiğimiz yıl bugünlerde Nasdaq'da 26 dolar seviyelerinde olan değerle işlem görüyordu. Hisselerin şimdiki değeri 58 dolar seviyesine çıktı. Yani 1 yıllık artış yüzde 100'ün üzerinde. Facebook bunu reklamlar konusunda yaptığı değişimle sağladı.(...)
Facebook'taki bu yükselişe karşın Twitter hisseleri değer kaybediyor. Halka arz edildiği günü yüzde 70'in üzerinde primle kapatan Twitter hisseleri Twitter son zamanlarda bazı özelliklerini basitleştirerek ve profil sayfalarının biraz daha Facebook'a benzemesi de dahil bazı önlemler alarak yenilik gerçekleştirmeye çalıştı. CEO Dick Costolo, operasyondan sorumlu baş yetkili Ali Rowghani'yi büyümenin başına getirdi. Ancak yetmedi.
Twitter son darbeyi getiğimiz hafta erken yatırımcıları ve çalışanları, sosyal medya şirketinin Kasım ayındaki halka arzından beri ilk büyük hisse satışı fırsatını Salı günü yakalamasıyla yedi. Satışlardaki artış hisseye darbe vurarak yüzde 18 aşağı çekti ve piyasa değerini 4 milyar dolar azalttı.Dealogic verilerine göre, Twitter'ın ikinci en büyük günlük düşüşü olan Salı günkü kayıp 2013'ün başından beri bir teknoloji hissesi için en kötü lockup bitiş günü olarak kaydedildi.
Şirketin kurucuların Jack Dorsey, Evan Williams ve CEO Dick Costolo'nun da içinde bulunduğu bir grup hissedar geçen ay hisseleri satmayacaklarını söylemişlerdi. Yani, Twitter'ın hisselerinin yüzde 34'ünü elinde tutan hissedarlar Salı günü satış yapmayacaklarını söylemişlerdi. Ancak, sürenin Salı günü dolmasının ardından hisse, Aralık'taki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 74.73 dolardan yüzde 48 düştü ve bazı yatırımcıların şirketin büyüme görünümüyle ilgili endişelerini dile getirmeleriyle traderlar içerideki bazı isimlerin satış kararı almış olabildiklerini söyledi.
TÜRKLERİN TWITTER'A İLGİSİ FACEBOOK'U 3'E KATLAMIŞTI
Twitter'a Türkiye'den yatırım yapan çok sayıda yatırımcı var. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Orkun Duruöz, Twitter halka arzı sonrası The Wall Street Journal Türkiye'ye kuruma gelen talebin, Facebook'tan çok fazla olduğunu söylemişti. "Genel olarak talep büyüklük olarak Facebook'a yakın olurken, Twitter'a ortak olmak için başvurunların sayısında Facebook'a göre 3 katlık bir artış yaşanması yurtdışı IPO'lara olan ilginin de yüksek seviyede olduğunu gösteriyor" diyen Duruöz, Türk yatırımcıların bu şirketleri kullanıyor ve tanıyor olmasının etkisinin de büyük olduğunu belirtmişti.