Emekli ikramiyesinde ‘özel banka’ detayı! Kim beş bin lira alamayacak? - Sayfa 8

Bugün hükümeti yönetenler tarafından verilen 5 bin liralık ikramiyenin özel sandık emeklilerini kapsamadığını öğrendik. Biz özel sandık emeklileri olarak bu konuda çok üzgünüz. Hem devleti yönetenler hem de kendi kurumlarımızdaki işverenler tarafından iki arada bir derede bırakıldık.

814
Emekli ikramiyesinde ‘özel banka’ detayı! Kim beş bin lira alamayacak? - Sayfa 9

AYRIMCILIK YAPIYOR

İşin özü, bayram ikramiyelerinde olduğu gibi emeklilere 5 bin TL ikramiye çalışması yürüttü. Çalışanlara söz konusu verilmeyecek olan ikramiyeler anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Devlet, bize de özel emekli sandığından emekli olduğumuz için bir ayrımcılık yapıyor. Bizim sıkıntı duyduğumuz şey bu. Biz zamanında devlete vergimizi ödedik, primlerimizi de ödedik. SGK'lı nasıl primini ödediyse biz de ödedik.

914
Emekli ikramiyesinde ‘özel banka’ detayı! Kim beş bin lira alamayacak? - Sayfa 10

Bizim üzüntümüz şu: Devlet, bu konuda ben kendi 12 milyon emeklime bu parayı veriyorum, siz özel sandık emeklilerinin sahipleri bankalarda bu parayı kendi kasanızdan ödeyin diyebilir. Fakat, bu sözler genelde sözde kalıyor. Aslında devleti yönetenler şunu yapmalı, 'sen bu emekliyi sahiplenmek zorundasın. Nasıl ki ben 12 milyon emekliye bayram ikramiyelerini ya da iyileştirmeleri ödüyorsam, sen de bunu kendi bankandan emekli olanlara öde' diye Meclis'te yasa çıkarmalıdır. Ancak, bu yükümlülük ile banka sahipleri, banka vakıfları bu değerlendirmeler ile ancak kendi emeklilerine para ödeyebilir.

1014
Emekli ikramiyesinde ‘özel banka’ detayı! Kim beş bin lira alamayacak? - Sayfa 11

'BU DEVLETİN VATANDAŞI OLARAK HAKKIMIZI NEREDE SAVUNACAĞIZ?'

Biz kime gideceğiz? Bu devletin vatandaşı olarak hakkımızı nerede savunacağız? Nereden? Kendi işverenlerimizden mi devletten mi? Şunu istiyoruz, bizim garantörlerimiz Yapı Kredi Bankası. Burada, vakıf yöneticilerinin iyileştirmelerin, katkı olarak yapılan paraların bir dahili yok. Bunu çıkaran devleti yönetenler. Dolayısıyla bu yapılan iyileştirmelerden SGK kapsamında olan emekliler yararlanırken 150 bin kişi civarında özel sandıklardan emekli olanlar yararlanamıyor. İşin garipliği burada.

1114